Przejdź do treści

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Ciastka
Ciasteczka z chia - zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie/ Zdjęcie: masz.talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Prawda jest taka, że dobrze mieć zapas ciasteczek na tak zwaną czarną godzinę. Te sprzedawane w supermarketach zazwyczaj zawierają mnóstwo cukru, tłuszczu i konserwantów. Nie musicie jednak rezygnować z ciastek. Przygotujcie je w wersji zdrowej, bez szkodliwego cukru i tłuszczu. I z dodatkiem chia. Pycha!

Wspomnieliśmy o tym, że nasiona chia mają właściwości zagęstniające, dzięki czemu doskonale zastępują jajka w przepisach, ale to niejedyna ich zaleta. Nasiona chia, inaczej zwane szałwią hiszpańską, mają wiele zalet i właściwości odżywczych. W tych naprawdę maleńkich ziarenkach drzemie siła! Są niskokaloryczne, wręcz dietetyczne, oraz zawierają sporo błonnika i białka, więc można po nie śmiało sięgać, będąc na diecie odchudzającej. Oprócz tego zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3. Mają dobry wpływ na pamięć, koncentrację i mocne kości. Nasiona chia mogą zapobiec chorobom serca, nowotworom, cukrzycy i nadciśnieniu. Szałwia hiszpańska ma dobry wpływ na pracę jelit i trawienie. Jedzcie na zdrowie!

Muffiny

Ciasteczka z chia – składniki (na 10–12 ciastek)

– 3 łyżki nasion chia
– 200 g różnych orzechów
– 160 g mąki gryczanej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– 80 ml syropu klonowego (ewentualnie miodu, syropu z agawy czy daktyli)
– 8 daktyli
– 3 łyżki surowego kakao
– 2 łyżki oleju kokosowego
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 75 ml mleka roślinnego

Ciasteczka z chia – przygotowanie

Przygotuj wszystkie składniki.

alt=”jak zrobic ciastka z chia” />

Zdjęcie: masz.talerz

Zacznij od wrzucenia nasion chia do miski

przepis na zdrowe ciastka z chia

Zdjęcie: masz.talerz

i zalania ich mlekiem, zamieszaj.

Odstaw na bok. Gorącą wodą zalej daktyle i odstaw na 10 minut, aż zmiękną. Po tym czasie odcedź je i za pomocą widelca rozgnieć na purée. W tym czasie zmiksuj orzechy na grube okruchy i posiekaj czekoladę w drobne kawałki. Do nasion wlej syrop klonowy i dodaj olej kokosowy. Wymieszaj. Wrzuć daktyle i resztę składników oprócz czekolady. Całość połącz dokładnie. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Z ciasta uformuj kulki i je lekko spłaszcz. Posyp czekoladą.

domowe ciasteczka z nasionami chia

Zdjęcie: masz.talerz

Piekarnik nagrzej do 180 stopni w trybie z termoobiegiem i piecz ok. 20 minut. Zdejmij ciastka z blachy do wystygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: