Przejdź do treści

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kombucza – stwórz sobie własny probiotyk
Ćwiczenia na piękne plecy. Sprawdź, co zrobić, jeśli codziennie spędzasz kilka godzin przy biurku
Jak rozpoznać przetrenowanie?
Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy
dwie dziewczyny rozmawiają
Sukces wpędza cię w zakłopotanie? Nie umiesz się nim chwalić? Skorzystaj z rad psychologa

Prawda jest taka, że dobrze mieć zapas ciasteczek na tak zwaną czarną godzinę. Te sprzedawane w supermarketach zazwyczaj zawierają mnóstwo cukru, tłuszczu i konserwantów. Nie musicie jednak rezygnować z ciastek. Przygotujcie je w wersji zdrowej, bez szkodliwego cukru i tłuszczu. I z dodatkiem chia. Pycha!

Wspomnieliśmy o tym, że nasiona chia mają właściwości zagęstniające, dzięki czemu doskonale zastępują jajka w przepisach, ale to niejedyna ich zaleta. Nasiona chia, inaczej zwane szałwią hiszpańską, mają wiele zalet i właściwości odżywczych. W tych naprawdę maleńkich ziarenkach drzemie siła! Są niskokaloryczne, wręcz dietetyczne, oraz zawierają sporo błonnika i białka, więc można po nie śmiało sięgać, będąc na diecie odchudzającej. Oprócz tego zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3. Mają dobry wpływ na pamięć, koncentrację i mocne kości. Nasiona chia mogą zapobiec chorobom serca, nowotworom, cukrzycy i nadciśnieniu. Szałwia hiszpańska ma dobry wpływ na pracę jelit i trawienie. Jedzcie na zdrowie!

Ciasteczka z chia – składniki (na 10–12 ciastek):

– 3 łyżki nasion chia
– 200 g różnych orzechów
– 160 g mąki gryczanej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– 80 ml syropu klonowego (ewentualnie miodu, syropu z agawy czy daktyli)
– 8 daktyli
– 3 łyżki surowego kakao
– 2 łyżki oleju kokosowego
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 75 ml mleka roślinnego

Ciasteczka z chia – przygotowanie:

Przygotuj wszystkie składniki.

jak zrobic ciastka z chia

Zdjęcie: masz.talerz

Zacznij od wrzucenia nasion chia do miski

przepis na zdrowe ciastka z chia

Zdjęcie: masz.talerz

i zalania ich mlekiem, zamieszaj.

Odstaw na bok. Gorącą wodą zalej daktyle i odstaw na 10 minut, aż zmiękną. Po tym czasie odcedź je i za pomocą widelca rozgnieć na purée. W tym czasie zmiksuj orzechy na grube okruchy i posiekaj czekoladę w drobne kawałki. Do nasion wlej syrop klonowy i dodaj olej kokosowy. Wymieszaj. Wrzuć daktyle i resztę składników oprócz czekolady. Całość połącz dokładnie. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Z ciasta uformuj kulki i je lekko spłaszcz. Posyp czekoladą.

domowe ciasteczka z nasionami chia

Zdjęcie: masz.talerz

Piekarnik nagrzej do 180 stopni w trybie z termoobiegiem i piecz ok. 20 minut. Zdejmij ciastka z blachy do wystygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Dr Katarzyna Pogoda

„Wielką radość sprawia mi obserwowanie, jak kobiety po leczeniu świetnie się realizują, zmieniają podejście do życia, nabierają sił i energii do działania” – mówi dr Katarzyna Pogoda, onkolog kliniczny

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Zainteresują cię również:

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami