Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zdrowy obiad za dwie dychy

Zdrowy obiad za dwie dychy
Polenta z grillowaną cukinią i piersią kurczaka. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Za 20 zł można kupić 5 sieciówkowych hamburgerów. Ale można też zdrowo zaszaleć i wyczarować świetny obiad! Polenta z cukinią i kurczakiem albo makaron z polskim pesto brzmią chyba lepiej?

Z reguły łatwiej przychodzi mi stworzyć tani, zdrowy przepis na danie bezmięsne. Wynika to z tego, że w moim domu króluje kuchnia jarska, ale też z tego, że mięso samo w sobie jest drogim składnikiem (bo tego taniego nie biorę pod uwagę!). Chcąc ugotować niedrogi obiad, mamy wiec dwa wyjścia: zrezygnować z mięsa albo przyrządzić obiad z jego niewielką ilością. Jeśli potraktujemy je jako dodatek, a nie główny składnik potrawy, nasz portfel wyjdzie na tym zdecydowanie lepiej, o zdrowiu nie wspominając.

Kierując się tą zasadą, proponuję wam na obiad pyszną, gęstą polentę z grillowaną czosnkową cukinią z dodatkiem plastrów z piersi kurczaka, a w wersji bezmięsnej razowy makaron z polskim pesto, jak nazywam sos bazyliowy ze słonecznikiem. Ten ostatni z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju, gdyż fundusze pozwalają nam dzisiaj na małe szaleństwo w postaci zakupu słoiczka tego specjału.

Polenta z grillowaną cukinią i piersią kurczaka

- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- ½ szklanki polenty
- ok. 2 szklanek wody
- sól i pieprz do smaku
- ½ piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku

Rano przygotowujemy mięso: umytą pierś kurczaka solimy, pieprzymy, nacieramy 1 ząbkiem zmiażdżonego czosnku zmieszanym z 1 łyżką oliwy i chowamy do lodówki (w szczelnie zamkniętym pojemniku).

Umytą cukinię kroimy w 1-cm plastry i lekko solimy. Na patelni grillowej rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, po czym układamy na niej cukinię. Podsmażamy z dwóch stron. W pojemniku mieszamy 3 łyżki oliwy z wyciśniętym ząbkiem czosnku, dodajemy przestudzoną cukinię, mieszamy, zamykamy pojemnik i odstawiamy do przegryzienia.

Następnie na rozgrzanej patelni smażymy na złoto pierś kurczaka. W tym samym czasie gotujemy polentę: do wysokiego garnka o grubym dnie wlewamy wodę. Gdy zacznie się gotować, dodajemy kaszkę, solimy całość i mieszamy. Zmniejszamy gaz i, mieszając co jakiś czas, gotujemy do zgęstnienia kaszy (trwa to kilka minut). Polenta powinna być dosyć gęsta i przyklejać się do łyżki.

Gotową polentę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, przekładamy na talerze, układamy na niej plastry cukinii (warzywo można podgrzać przed podaniem), a następnie pokrojoną w plastry pierś kurczaka. Przed podaniem można skropić jeszcze odrobiną oliwy. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Makaron – jedz bez obaw

Oj, niesłusznie dobre imię makaronu zostało tak nadszarpnięte. Makaron jest zdrowy! Wcale nie tuczy i...
Oj, niesłusznie dobre imię makaronu zostało tak nadszarpnięte. Makaron jest zdrowy! Wcale nie tuczy i powinni go jeść nawet chorzy na cukrzycę. Po zjedzeniu makaronu czujemy się syci dłużej. Trzeba tylko wiedzieć, co kupić i jak to coś przyrządzić.

Zdrowy obiad za dychę

Udowodnię wam, że za 10 złotych można przygotować pyszny, zdrowy i niebanalny posiłek. Jego przyrządzenie...
Udowodnię wam, że za 10 złotych można przygotować pyszny, zdrowy i niebanalny posiłek. Jego przyrządzenie jest proste i szybkie. Oto dwie propozycje: sałatka i gulasz. To się nazywa dycha dobrze zainwestowana!

Ale pasztet!

Kto powiedział, że pasztet to mięsne danie? Jeśli chcecie w tę Wielkanoc postawić na stole coś oryginalnego,...
Kto powiedział, że pasztet to mięsne danie? Jeśli chcecie w tę Wielkanoc postawić na stole coś oryginalnego, zdrowego i pysznego, wypróbujcie te przepisy. Pasztet z kaszy jaglanej z porem lub fasolowy z orzechami – mięsożercy też się w nich zakochają!

Witariańskie lato

Latem nieświadomie przeistaczam się w witariankę. Warzywa i owoce właśnie teraz najlepiej smakują na...
Latem nieświadomie przeistaczam się w witariankę. Warzywa i owoce właśnie teraz najlepiej smakują na surowo! Oto witariańskie trio dla was: truskawkowe gazpacho, „papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto i morelowo-daktylowe kulki.