Przejdź do treści

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com
Dlaczego często łapiemy infekcje?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pielęgiarka - W czepku urodzona
„Drodzy Państwo – oto jestem. Magister pielęgniarstwa, który pracuje przy łóżku chorego”. Na profilu W czepku urodzona pojawiły się ważne słowa
Wierząc w teorie pseudonukowe, niszczysz sobie zdrowie. Optyczka wymienia najpopularniejsze z teorii, przez które można popsuć sobie wzrok
Samobadanie piersi / istock
Pani Fizjoterapeutka o samobadaniu piersi: „Nagle wyczułam jakąś twardawą grudkę. Znajdowała się bezpośrednio pod prawą piersią. Mogłam ją nieco przesunąć, nic mnie nie bolało…”
Maść ichtiolowa (ichtiol) – na co i jak stosować?
Maść ichtiolowa (ichtiol) – na co i jak stosować?
Termometr
„Gorączka jest korzystna, pomaga zwalczać infekcje” – pisze lek. Dawid Ciemięga. Co dzieje się w organizmie przy podwyższonej temperaturze?

Zielona herbata jest zdrowa – to wiadomo od kilku tysięcy lat. Jednak dopiero niedawno dokładniej wyjaśniono mechanizm jej działania. Dobroczynny wpływ wynika z dużej zawartości polifenoli i flawonoidów, czyli antyoksydantów, które hamują starzenie komórek, rozwój nowotworów i zapobiegają chorobom układu krążenia.

Znawcy twierdzą, że ta najsilniejsza przeciwrakowa substancja, którą zawiera zielona herbata, to polifenol EGCG (galusan epigallokatechiny). Jest on niszczony w procesie fermentacji zielonej herbaty – czyli w procesie powstawania, popularniejszej w Polsce i na Zachodzie, czarnej herbaty. Zielona herbata jest zatem zdrowsza.

Ostatnie badania wyjaśniają, jak to się dzieje, że picie zielonej herbaty może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty i piersi. Polifenole zawarte w tej roślinie hamują działanie dwóch rodzajów białek – tzw. czynnika wzrostu śródbłonka naczyniowego (VEGF) oraz czynnika wzrostowego hepatocytów (HGF). Związki te przyczyniają się do rozwoju komórek rakowych. Wyniki badań zaprezentowano podczas International Conference on Frontiers in Cancer Prevention Research w Anaheim.

Zielona herbata – tak, ale z umiarem

Prócz cennych polifenoli zielona herbata zawiera również witaminy C, K, karotenoidy, chrom, selen i magnez… Ale to, że jest zdrowa, nie oznacza, że warto pić ją hektolitrami. Zeszłoroczne doniesienia z „Journal of Nutrition” wskazują, że spożywanie zbyt dużej ilości polifenoli zmniejsza wchłanianie żelaza do krwi, co może skutkować anemią i niedotlenieniem komórek.

Zielona herbata – polifenole górą

Z drugiej strony zielona herbata w ilości 2–3 filiżanek dziennie to idealna pracja korzystnych dla zdrowia substancji chroniących organizm przed rakiem czy chorobami serca i układu krążenia. I taka dawka tego napoju jest zalecana. Wówczas organizm dostaje mocny zastrzyk z EGCG, który dociera wraz z krwią do wszystkich komórek ciała. Potwierdzają to m.in. badania doktora Richarda Beliveau, dyrektora Laboratorium Medycyny Molekularnej University of Quebec w Montrealu. W jego doświadczeniach wyizolowano z zielonej herbaty ten związek i oddziaływano nim na komórki rakowe. Wyniki? Zahamowanie rozwoju białaczki, raka piersi, prostaty i jamy ustnej oraz skóry.

zioła na stole

Sztuka parzenia

Podstawa to zielona herbata dobrej jakości. Zmielona, w torebkach ekspresowych, nie jest dobrym wyborem – bo nie mamy pewności, co jest w środku. Lepsze będą liściaste herbaty. Japońskie gyokuro i sencha-uchiyama zawierają najwięcej polifenoli.

Zielona herbata – polifenole górą

Sposobów parzenia zielonej herbaty jest wiele. Zależy to od jej rodzaju i efektu, jaki chcemy osiągnąć. Tradycyjnie optymalna temperatura wody to 60–70 stopni (około 13 minut od zagotowania). Krótki czas parzenia (2–3 minuty) pozwala nam otrzymać napój pobudzający, po dłuższym czasie (6–8 minut) zielona herbata nabiera właściwości relaksujących. Zbyt długie parzenie skutkuje gorzkawym smakiem. Robienie bawarki z zielonej herbaty to nie najlepszy pomysł. Mleko zaburza bowiem wchłanianie flawonoidów.

Zielona herbata inaczej

Zieloną herbatę, wbrew pozorom, można podawać na setki sposobów. Można z niej przyrządzić nie tylko napój, ale i zupę, pastę czy nawet tort.

W upalne letnie dni z pewnością sprawdzi się obowiązkowo mrożona zielona herbata. Składniki to: zielona herbata, świeże liście mięty, lód, limonka i miód. Zieloną herbatę najpierw zaparzamy i studzimy. Dodajemy resztę składników, możemy zmiksować i mamy gotowy orzeźwiający koktajl.

Inny prosty pomysł to bardziej sycący koktajl. Wystarczy szklanka waniliowego jogurtu, pół szklanki mleka, łyżka zmielonej zielonej herbaty oraz mrożone owoce. Dietetycznie używamy odtłuszczonego jogurtu i mleka. Można dodać imbir, miód, świeże owoce lub lody. Zielona herbata jest jednym ze składników kapsułki WIMIN na szybszy metabolizm.

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dziewczyny z WIMIN świętują Dzień Mamy serią rozmów o macierzyństwie

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

Bergamotka to skarbnica witamin A i C. Poznaj jej właściwości i działanie

Herbata z kopru włoskiego może szkodzić. Sprawdź, kiedy lepiej jej unikać

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

Kombucha – co to jest i czy warto ją pić? Jak zrobić kombuchę w domu?

Kombucha – co to jest i czy warto ją pić? Jak zrobić kombuchę w domu?

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Anna Skura, WIMIN, OTOZ Animals

3 inicjatywy, które ratują nas w czasie kwarantanny. Też je pokochacie!

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Dziewczyny z WIMIN wspierają zdrowie kobiet podczas #zostańwdomu

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?