Przejdź do treści

Zielone koktajle – zdrowy trend na lato

Zielone koktajle – zdrowy trend na lato
Zielone koktajle odmładzają i dodają energii, zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Łatwe w przyrządzeniu 3 sposoby na zielone koktajle. To przepis na młodość i solidną dawkę witamin.

Sekretem jest bogactwo odmładzających antyoksydantów, solidna dawka błonnika, witamin, minerałów, składników odżywczych, aminokwasów i żywych enzymów w jednym tylko zielonym koktajlu. Swój wiosenny kolor zielone koktajle zawdzięczają liściom i warzywom, bogatym w niezwykle cenny dla naszego organizmu chlorofil. Nazywany jest zieloną krwią, gdyż z wyjątkiem jednego pierwiastka jego skład chemiczny jest identyczny jak hemoglobiny. Zielone koktajle to bardzo sycąca, oczyszczająca i odkwaszająca organizm bomba witaminowa. To lekki posiłek, dający jednocześnie mnóstwo energii i siły. Nic dziwnego, organizm trawi zielone koktajle stosunkowo szybko i łatwo – energia nie jest marnowana na procesy metaboliczne i stąd bierze się poczucie, że można góry przenosić.

Poza tym wszystkim zielone koktajle bardzo łatwo przyrządzić. Wystarczy włożyć składniki do blendera lub użyć stopki miksującej, dolać trochę wody, zmiksować i już! Przyrządzając je, warto przestrzegać kilku zasad:

– miksuj w proporcji 60 proc. owoców do 40 proc. warzyw i liści (stopniowo, gdy już przyzwyczaisz się do „zielonego” smaku, zwiększaj udział warzyw i liści)
– odważnie kreuj nowe smaki i zestawienia: miksuj melona ze szpinakiem, banana z natką, pomarańczę z selerem naciowym, ogórka z sałatą i arbuzem
– używaj do miksów warzyw i owoców z upraw ekologicznych. Jest to szczególnie ważne w przypadku warzyw liściastych, ogórków, selera naciowego i jabłek
– dodawaj do koktajli wodę dobrej jakości, najlepiej filtrowaną lub butelkowaną
– zastępuj zielonym koktajlem śniadanie, lunch lub kolację albo pij jako zdrową przekąskę.

Wypróbuj nasze trzy proste przepisy:

Zielone koktajle – zdrowy trend na lato

ZIELONO MI

– 1 duży pęczek natki
– 1 banan
– 1 jabłko
– sok z ½ cytryny
– 1 cm imbiru
– 100 ml wody

PORANNE NAWILŻENIE

– 4 plastry arbuza
– 4 małe ogórki
– ½ banana
– kilka listków mięty
– 100 ml wody

MEGA OMEGA

– 1 awokado
– 4 liście sałaty
– 2 małe ogórki
– 100 ml wody
– 1 gruszka
– ½ banana

 

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.comwww.namastejoga.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Weekendowy detoks sokowy

Weekendowy detoks sokowy

5 pomysłów na 1-dniowy detoks

5 pomysłów na 1-dniowy detoks

Witaj Słońce!

Witaj Słońce!

Proszę o chwilę uwagi

Nauka uważności i świadomości

7 sposobów, by się nie przeziębiać

7 sposobów, by się nie przeziębiać

5 rzeczy, które możesz uprościć od zaraz

5 rzeczy, które uproszczą ci życie

Jaka jest dla ciebie ta chwila?

Jaka jest dla ciebie ta chwila?

Klucz do szczęścia

Klucz do szczęścia

Jak rozładować złość?

Jak rozładować złość?

5 pobudek lepszych niż kawa

5 sposobów na lepszą pobudkę

Czy umiesz zmywać naczynia?

Czy umiesz zmywać naczynia?

O co prosi twoje ciało?

O co prosi twoje ciało?