Przejdź do treści

Ziemniak – pieczony, ale inaczej

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Przepis na ziemniaki Hasselback pochodzi ze Szwecji. Nie jest skomplikowany, raczej ciekawy. To po prostu upieczony ziemniak. Od klasycznego przepisu różni się tylko tym, że pyry kroi się w cieniutkie plasterki. W towarzystwie czosnku, cytryny i tymianku zwykły ziemniak odsłania swojego wytrawne oblicze.

Pieczone ziemniaki

Ziemniaki uchodzą za warzywa, przez które przybieramy na wadze. Taką opinię zawdzięczają węglowodanom, z których składają się niemal w całości. Ale to mit! Ziemniaki same w sobie nie są tuczące. Dopiero w połączeniu z tłuszczem zyskują na kaloryczności.

Oprócz skrobi zawierają białko i błonnik, są także bogate w potas, magnez, miedź, cynk i żelazo. W ich skład wchodzą również witaminy z grupy B, C i PP. Regularne spożywanie ziemniaków ma pozytywny wpływ na wygląd skóry i pracę układu pokarmowego. Ziemniak obniża ciśnienie krwi, wzmacnia wzrok i niweluje stres oraz usuwa nadmiar wody z organizmu.

Pieczone ziemniaki – składniki

– 9 średniej wielkości ziemniaków
– jedna główka czosnku
– jedna cytryna
– sól i pieprz do smaku
– garść tymianku
– 9 łyżek oleju

Pieczone ziemniaki – przygotowanie

Ziemniaki umyj i osusz. Za pomocą ostrego noża potnij je na 3 mm paski, pozostawiając nierozcięty spód.

Zdjęcie: masz.talerz

Gotowe warzywa odkładaj do żaroodpornej foremki. Każdego ziemniaka polej jedną łyżką oleju, posyp porządną ilością soli i pieprzu, a na koniec dodaj tymianek. Piecz przez 25 minut w temperaturze 220 stopni. Czosnek rozdziel na ząbki i zgnieć – nie zdejmuj łupinek. Po upływie czasu wyciągnij naczynie z piekarnika. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij ją wprost na gorące ziemniaki.

pieczone-ziemniaki-hasselback

Zdjęcie: masz.talerz

Potem pokrój ją na plastry i dodaj do ziemniaków. W naczyniu ułóż też rozgnieciony czosnek.

przepis-na-ziemniaki-hasselback

Zdjęcie: masz.talerz

Piecz przez kolejne 25 minut.

ziemniaki-hasselback-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Ziemniaki jedz gorące, zagryzając czosnkiem wyciśniętym z łupinek.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: