Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Ziemniak - pieczony, ale inaczej

Ziemniak - pieczony, ale inaczej
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Przepis na ziemniaki Hasselback pochodzi ze Szwecji. Nie jest skomplikowany, raczej ciekawy. To po prostu upieczony ziemniak. Od klasycznego przepisu różni się tylko tym, że pyry kroi się w cieniutkie plasterki. W towarzystwie czosnku, cytryny i tymianku zwykły ziemniak odsłania swojego wytrawne oblicze.

Ziemniaki uchodzą za warzywa, przez które przybieramy na wadze. Taką opinię zawdzięczają węglowodanom, z których składają się niemal w całości. Ale to mit! Ziemniaki same w sobie nie są tuczące. Dopiero w połączeniu z tłuszczem zyskują na kaloryczności. Oprócz skrobi zawierają białko i błonnik, są także bogate w potas, magnez, miedź, cynk i żelazo. W ich skład wchodzą również witaminy z grupy B, C i PP. Regularne spożywanie ziemniaków ma pozytywny wpływ na wygląd skóry i pracę układu pokarmowego. Ziemniak obniża ciśnienie krwi, wzmacnia wzrok i niweluje stres oraz usuwa nadmiar wody z organizmu.

Składniki:

- 9 średniej wielkości ziemniaków
- jedna główka czosnku
- jedna cytryna
- sól i pieprz do smaku
- garść tymianku
- 9 łyżek oleju

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj i osusz. Za pomocą ostrego noża potnij je na 3 mm paski, pozostawiając nierozcięty spód.

ziemniaki-hasselback-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Gotowe warzywa odkładaj do żaroodpornej foremki. Każdego ziemniaka polej jedną łyżką oleju, posyp porządną ilością soli i pieprzu, a na koniec dodaj tymianek. Piecz przez 25 minut w temperaturze 220 stopni. Czosnek rozdziel na ząbki i zgnieć - nie zdejmuj łupinek. Po upływie czasu wyciągnij naczynie z piekarnika. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij ją wprost na gorące ziemniaki.

pieczone-ziemniaki-hasselback

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Potem pokrój ją na plastry i dodaj do ziemniaków. W naczyniu ułóż też rozgnieciony czosnek.

przepis-na-ziemniaki-hasselback

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz przez kolejne 25 minut.

ziemniaki-hasselback-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Ziemniaki jedz gorące, zagryzając czosnkiem wyciśniętym z łupinek. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Każdy lubi czasem coś pochrupać. Przed telewizorem, przy dobrym filmie lub na imprezie. Wiadomo, że...
Każdy lubi czasem coś pochrupać. Przed telewizorem, przy dobrym filmie lub na imprezie. Wiadomo, że tradycyjne chipsy to samo zło, dlatego zdrowe chrupacze najlepiej zrobić samemu. Chrupki z ciecierzycy, pieczone warzywa, frytki… Czego my tu nie mamy!

Trzy kolory purée

Purée to nie tylko ziemniaki! Można je zrobić z wielu warzyw. To nie tylko ładny akcent na talerzu, ale...
Purée to nie tylko ziemniaki! Można je zrobić z wielu warzyw. To nie tylko ładny akcent na talerzu, ale też wartościowy dodatek do posiłku. Proponujemy 3 warianty smakowe w 3 kolorach, a do tego sprytny patent, dzięki któremu warzywa właściwie przygotują się same, i to wszystkie naraz!

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Sezon zimowy nie rozpieszcza z wyborem warzyw. Na szczęście przestajemy się bać nowości i coraz częściej...
Sezon zimowy nie rozpieszcza z wyborem warzyw. Na szczęście przestajemy się bać nowości i coraz częściej sięgamy po pyszne bataty. Jeśli chodzi o frytki, to spokojnie mogą konkurować z ziemniakami. Przekonajcie się!

Ziemniak – sezon na to, co pod ziemią

Zima to idealny czas, by polubić się z warzywami korzennymi. Na pierwszy ogień – stary dobry ziemniak....
Zima to idealny czas, by polubić się z warzywami korzennymi. Na pierwszy ogień – stary dobry ziemniak. Monika z bloga Gotuje, bo Lubi przyrządza go dla was w arystokratycznej odsłonie. Jedliście kiedyś wytrawne ziemniaczane ciastka z łososiem?