Przejdź do treści

Ziemniak – pieczony, ale inaczej

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta i mężczyzna
Czy aseksualność to wolność od seksu? Tłumaczy edukatorka seksualna Alicja Długołęcka
Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny
kobieta myśli leżąc w łóżku
Intuicja – wierzyć jej czy nie?
Mówią na ciebie „kobieta guma”, bo jesteś wygimnastykowana od dziecka? Skonsultuj się z fizjoterapeutą, to może być hipermobilność
„Przestań się smucić”, „weź się w garść” – takie słowa mogą zadziałać odwrotnie. Czego nie mówić osobie z depresją? Tłumaczy psycholog Katarzyna Binkiewicz

Przepis na ziemniaki Hasselback pochodzi ze Szwecji. Nie jest skomplikowany, raczej ciekawy. To po prostu upieczony ziemniak. Od klasycznego przepisu różni się tylko tym, że pyry kroi się w cieniutkie plasterki. W towarzystwie czosnku, cytryny i tymianku zwykły ziemniak odsłania swojego wytrawne oblicze.

Ziemniaki uchodzą za warzywa, przez które przybieramy na wadze. Taką opinię zawdzięczają węglowodanom, z których składają się niemal w całości. Ale to mit! Ziemniaki same w sobie nie są tuczące. Dopiero w połączeniu z tłuszczem zyskują na kaloryczności. Oprócz skrobi zawierają białko i błonnik, są także bogate w potas, magnez, miedź, cynk i żelazo. W ich skład wchodzą również witaminy z grupy B, C i PP. Regularne spożywanie ziemniaków ma pozytywny wpływ na wygląd skóry i pracę układu pokarmowego. Ziemniak obniża ciśnienie krwi, wzmacnia wzrok i niweluje stres oraz usuwa nadmiar wody z organizmu.

Składniki:

– 9 średniej wielkości ziemniaków
– jedna główka czosnku
– jedna cytryna
– sól i pieprz do smaku
– garść tymianku
– 9 łyżek oleju

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj i osusz. Za pomocą ostrego noża potnij je na 3 mm paski, pozostawiając nierozcięty spód.

ziemniaki-hasselback-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Gotowe warzywa odkładaj do żaroodpornej foremki. Każdego ziemniaka polej jedną łyżką oleju, posyp porządną ilością soli i pieprzu, a na koniec dodaj tymianek. Piecz przez 25 minut w temperaturze 220 stopni. Czosnek rozdziel na ząbki i zgnieć – nie zdejmuj łupinek. Po upływie czasu wyciągnij naczynie z piekarnika. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij ją wprost na gorące ziemniaki.

pieczone-ziemniaki-hasselback

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Potem pokrój ją na plastry i dodaj do ziemniaków. W naczyniu ułóż też rozgnieciony czosnek.

przepis-na-ziemniaki-hasselback

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz przez kolejne 25 minut.

ziemniaki-hasselback-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Ziemniaki jedz gorące, zagryzając czosnkiem wyciśniętym z łupinek. 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę

marchew

Rozgrzej się! Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą