08.10.2019
3 min.
Przepis na ziemniaki Hasselback pochodzi ze Szwecji. Nie jest skomplikowany, raczej ciekawy. To po prostu upieczony ziemniak. Od klasycznego przepisu różni się tylko tym, że pyry kroi się w cieniutkie plasterki. W towarzystwie czosnku, cytryny i tymianku zwykły ziemniak odsłania swojego wytrawne oblicze.
Ziemniaki uchodzą za warzywa, przez które przybieramy na wadze. Taką opinię zawdzięczają węglowodanom, z których składają się niemal w całości. Ale to mit! Ziemniaki same w sobie nie są tuczące. Dopiero w połączeniu z tłuszczem zyskują na kaloryczności.
Oprócz skrobi zawierają białko i błonnik, są także bogate w potas, magnez, miedź, cynk i żelazo. W ich skład wchodzą również witaminy z grupy B, C i PP. Regularne spożywanie ziemniaków ma pozytywny wpływ na wygląd skóry i pracę układu pokarmowego. Ziemniak obniża ciśnienie krwi, wzmacnia wzrok i niweluje stres oraz usuwa nadmiar wody z organizmu.
– 9 średniej wielkości ziemniaków
– jedna główka czosnku
– jedna cytryna
– sól i pieprz do smaku
– garść tymianku
– 9 łyżek oleju
Ziemniaki umyj i osusz. Za pomocą ostrego noża potnij je na 3 mm paski, pozostawiając nierozcięty spód.
https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/ziemniaki-hasselback-przepis1-gif2.gif
Zdjęcie: masz.talerz
Gotowe warzywa odkładaj do żaroodpornej foremki. Każdego ziemniaka polej jedną łyżką oleju, posyp porządną ilością soli i pieprzu, a na koniec dodaj tymianek. Piecz przez 25 minut w temperaturze 220 stopni. Czosnek rozdziel na ząbki i zgnieć – nie zdejmuj łupinek. Po upływie czasu wyciągnij naczynie z piekarnika. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij ją wprost na gorące ziemniaki.
https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/ziemniaki-hasselback-przepis1-gif1.gif
Zdjęcie: masz.talerz
Potem pokrój ją na plastry i dodaj do ziemniaków. W naczyniu ułóż też rozgnieciony czosnek.
https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/ziemniaki-hasselback-przepis2.jpg
Zdjęcie: masz.talerz
Piecz przez kolejne 25 minut.
https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/ziemniaki-hasselback-przepis3.jpg
Zdjęcie: masz.talerz
Ziemniaki jedz gorące, zagryzając czosnkiem wyciśniętym z łupinek.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl