Przejdź do treści

Zioła i napary – korzystaj z nich mądrze

Zioła / istockphoto
Zioła / istockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Ziołowe napary znamy i kochamy. Bywają naprawdę nieocenione przy wielu dolegliwościach. Ale trzeba pamiętać, że zioła to nie zwykłe roślinki. Podobnie jak leki nieostrożnie stosowane mogą wywołać niepożądane skutki. Jak sobie nie zaszkodzić?

Przed skorzystaniem z leczniczych dobrodziejstw ziół czy naparów nie sięgamy po informacje o dawkowaniu, możliwych skutkach ubocznych i przeciwwskazaniach. A powinniśmy, bo nieumiejętne stosowanie ziół zamiast pomóc, może po prostu zaszkodzić. Oto garść przydatnych informacji o najczęściej stosowanych przez nas ziołach.

Mięta

Mentol i jego estry zawarte w mięcie działają bakteriobójczo, przeciwskurczowo, przeciwzapalnie, żółciotwórczo i żółciopędnie. Napar z liści mięty jest sprzymierzeńcem w przypadku niestrawności, wzdęcia, bólów kurczowych żołądka, dysfunkcji dróg żółciowych, braku łaknienia. Olejek miętowy znajduje zastosowanie w łagodzeniu kaszlu i przeziębienia. Wspomaga kurację chorób skóry, świetnie sprawdza się jako płukanka do ust.

Na miętę uważaj, jeżeli masz problemy ze zgagą czy chorobę refluksową – może tylko pogorszyć sytuację. Zbyt długie i nadmierne jej zażywanie może powodować zakłócenia snu i bezsenność. Jest również nieodpowiednia dla dzieci poniżej drugiego roku życia.

Mniszek lekarski

Żółty mlecz przemieniający się w biały dmuchawiec – roślina tak pospolita, że przez to niedoceniana. Niesłusznie! To prawdziwy spichlerz substancji leczniczych. Po pierwsze, zawiera inulinę – rozpuszczalny błonnik – która obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dzięki temu mniszek zalecany jest w początkowych stadiach cukrzycy i miażdżycy.

Ze względu na działanie moczopędne pomaga przy infekcjach dróg moczowych czy kamicy. Mniszek pobudza również wydzielanie soku żołądkowego, skutecznie wzmagając apetyt i ułatwiając trawienie. A to tylko te najważniejsze zastosowania…

Mimo że uznawany jest za jedną z najlepiej tolerowanych roślin leczniczych, u szczególnie wrażliwych osób może wywołać reakcję alergiczną. Mniszek nie sprawdzi się w przypadku nadkwaśności soku żołądka i wrzodów – tak jak inne substancje goryczkowe będzie wzmagał dolegliwości.

kobieta

Kolendra

Kolendra nie tylko nada niepowtarzalny smak wszelkim daniom mięsnym, zupom i gulaszom, ale również zadba o proces trawienia. Idealny dodatek do wszystkich ciężkostrawnych dań! Olejek z kolendry pobudza perystaltykę jelit oraz wzmaga wydzielanie soków żołądkowych. Działa w przypadku utrudnionego trawienia, stanów skurczowych jelit czy wzdęć. Zewnętrzne stosowanie może przynieść ulgę w bólach mięśniowych, schorzeniach reumatycznych czy nerwobólach.

Po kolendrę trzeba sięgać szczególnie ostrożnie latem, gdyż związki w niej zawarte zwiększają wrażliwość skóry na promienie UV (szczególnie dotyczy to kolendry w postaci olejku). Ze względu na brak dokładnych badań kobiety w ciąży powinny ograniczyć spożywanie kolendry.

Aloes

Aloes, ze względu na mnogość substancji odżywczych i zdrowotnych zastosowań, można nazwać superfood. Sok z aloesu będzie działał jako delikatny środek przeczyszczający przy zaparciach różnego pochodzenia. Pomocny będzie również w przypadku problemów ze wzdęciami.

Wyciąg ze świeżych liści to źródło aminokwasów, łatwo przyswajalnego białka, witamin i soli mineralnych, dlatego idealnie sprawdza się w stanach osłabienia organizmu. Aloes stymuluje też gojenie się ran, oparzeń, odleżyn, pomaga w przypadku zmian skórnych po radioterapii…

przegrzewanie organizmu

Długotrwałe stosowanie soku z aloesu lub jego przedawkowanie może doprowadzić do ostrej biegunki i bólu brzucha. Zewnętrzne używanie preparatów z aloesem jest bezpieczne, natomiast nadużywanie soku z aloesu, według niektórych badaczy, może doprowadzić do poważniejszych schorzeń. Dlatego doustne spożycie odradza się kobietom w ciąży i dzieciom do dwunastego roku życia. Wszystkim innym zaleca się umiar.

Dzika róża

Owoce dzikiej róży to świetne źródło witaminy C. Dzięki obecności i flawonoidów, i kwasów organicznych jest kilkukrotnie aktywniejsza od tej syntetycznej. Już trzy owoce zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Przydatna szczególnie w okresie nasilonych gryp i przeziębień, ponieważ wzmacnia odporność i łagodzi przebieg choroby. Często zalecana przez lekarzy w przypadku dysfunkcji wątroby, nerek, przewodu pokarmowego jako środek pomocniczy. Wyciąg z dzikiej róży jest skuteczny przy leczeniu ran, oparzeń i blizn.

Zrezygnuj ze stosowania tego medykamentu, jeżeli cierpisz na kamicę szczawianową. Dzikiej różny nie zaleca się również osobom ze zwiększoną krzepliwością krwi i skłonnościami do zakrzepów.

Czystek - właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Rumianek

Rumianek działa dwubiegunowo. Stosowany doustnie działa rozkurczowo i przeciwzapalnie na mięśnie gładkie. Napar pomocny będzie również w przypadku uczucia niepokoju i łagodnych problemów ze snem. Zewnętrzne zastosowania rumianku są nieocenione: łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry, działa przeciwalergicznie, przyspiesza gojenie się ran. Jest również ważnym składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych.

Ciemnowłosi! Uważajcie na kosmetyki do pielęgnacji głowy z dodatkiem rumianku, gdyż ma on właściwości rozjaśniające. Dzięki zawartości chamazulenu rumianek łagodzi uczulenia, ale u szczególnie wrażliwych osób może wywołać reakcję alergiczną. Osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na rumianek oraz inne rośliny z rodziny Compositae muszą najpierw skontaktować się z lekarzem.

Nagietek

Nagietek stosowany był już w XII wieku przez frankońską mniszkę Hildegardę z Bingen. Od tego czasu jego działanie zostało dobrze zbadane – nagietek pomaga przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Jest stosowany w przypadku poważnych oparzeń i odmrożeń czy uszkodzeń skóry, ran pooperacyjnych.

Zaleca się jednak, aby używanie nagietka konsultować z lekarzem. Ziele to możemy bezpiecznie stosować w warunkach domowych w przypadku drobnych zranień, niewielkich oparzeń oraz łagodnych stanów zapalnych gardła.

Podobnie jak rumianek nagietek może wywołać reakcję alergiczną u osób szczególnie wrażliwych. Nie stosuje się go u dzieci poniżej dwunastego roku życia.

Pokrzywa

Od dawna uspokaja się małych podwórkowych eksploratorów – poparzenie pokrzywą wyjdzie ci na zdrowie. I choć być może poparzenie kwasem mrówkowym nie przyniesie niczego korzystnego, to jednak liście pokrzywy, po uprzednim zdezaktywowaniu tej substancji w 60 stopniach, mogą stać się ważnym składnikiem domowej apteczki.

Pokrzywa ułatwia trawienie, obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwkrwotocznie, a także jako środek wzmacniający przy osłabieniu. A do tego nadaje się do jedzenia (np. jako dodatek do sałatek czy szpinaku): zawiera witaminę C i K, dużo soli mineralnych, w tym potas, żelazo, wapń i krzem.

Na pokrzywę powinny uważać osoby cierpiące na choroby nerek i serca. Nie należy stosować pokrzywy w połączeniu z lekami przeciwcukrzycowymi. Wszyscy alergicy, a także osoby szczególnie wrażliwe, powinny zachować ostrożność. Ze względu na brak danych nie zaleca się stosowania pokrzywy u dzieci poniżej dwunastego roku życia.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zioła na nerki – jakie wybrać i na jakie schorzenia pomogą

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Mięta – właściwości i rodzaje. Jak zrobić nalewkę z mięty?

Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie

Olejek eukaliptusowy – właściwości i zastosowanie

Czystek - właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Czystek – właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Justyna Pargieła

„Przywróćmy olej makowy do naszej kuchni i łazienki! Skóra, kości, żyły, tętnice, nerki, wątroba i układ pokarmowy będą wdzięczne” – mówi ziołoznawca Justyna Pargieła

Ruta Kowalska

„Rośliny są największą apteką świata. Każda z nich, a szacuje się, że obecnie mamy nazwanych i opisanych około 450 000 gatunków, może mieć potencjał leczniczy” – mówi Ruta Kowalska

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

krwawnik pospolity, kwiaty

Krwawnik pospolity – ziele o niepospolitym działaniu. Na co pomaga?

Miodunka - właściwości i zastosowanie

Miodunka. Poznaj lecznicze właściwości i zastosowanie płucnika lekarskiego

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

Nawłoć – lecznicze właściwości i zastosowanie

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Kwiat dziewanny

Jadalne kwiaty – sprawdź, które możesz dodać do swojej diety

Estragon

Estragon to cenne źródło przeciwutleniaczy. Sprawdź, jak możesz go wykorzystać w kuchni

Pokrzywa - sok z pokrzywy, herbata z pokrzywy, właściwości, zastosowanie

Pokrzywa – sok z pokrzywy i herbata z pokrzywy. Jakie właściwości ma pokrzywa?

Chaber bławatek i jego zastosowanie w medycynie

Chaber bławatek i jego zastosowanie w medycynie

Przywrotnik – ziele o wielu właściwościach

Przywrotnik – ziele o wielu właściwościach

Mięta pieprzowa - 11 zastosowań jej właściwości

Mięta pieprzowa – 11 zastosowań jej właściwości

Krokosz barwierski, jego właściwości i zastosowanie w medycynie

Krokosz barwierski, jego właściwości i zastosowanie w medycynie

Lubczyk i jego właściwości zdrowotne

Lubczyk i jego właściwości zdrowotne

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?