Przejdź do treści

Zoom na bloga: Bake&Taste

Zoom na bloga: Bake&Taste
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Galerie handlowe znów otwarte. Na jakich warunkach?
Galerie handlowe znów otwarte. Na jakich warunkach?
Czy oddawanie szpiku boli? Wyjaśnia Chirurg Paweł
Czy oddawanie szpiku boli? Wyjaśnia Chirurg Paweł
Olejek
Jakich kosmetyków ze sobą nie łączyć, by nie podrażnić skóry? Wyjaśnia dermatolożka z Dermatolook
Kobieta u dentysty
Dlaczego ząb po leczeniu kanałowym boli? Wyjaśnia stomatolożka
8 sposobów, by czuć się lepiej psychicznie każdego dnia

Kasia Ceran, absolwentka europeistyki i kulturoznawstwa, prowadzi bloga Bake&Taste (bakeandtaste.blogspot.com), na którym dominują słodkości, choć i smakowite obiady się trafią. Interesuje się fotografią, gastronomią, kinematografią, nowymi mediami oraz marketingiem. Jest miłośniczką sportów wszelakich – szczególnie upodobała sobie bieganie i snowboard.

Ukochany smak Twojego dzieciństwa.

Moim ukochanym smakiem dzieciństwa jest smak świeżej, drożdżowej, obficie posypanej kruszonką chałki posmarowanej masłem. Być może to kwestia samego smaku, a może wspomnień z nim związanych: Dziadek przywożący z rynku ogromną, aromatyczną chałkę i Babcia smarująca grubaśne kromki sporą ilością masła… ten widok do dziś tkwi w mojej pamięci. Oczywiście do chałki nie mogło zabraknąć kubka gorącego mleka, do którego zawsze wsypywałam nieprzyzwoite ilości kakao, przez co efekt finalny przypominał przesłodki ulepek.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

W kuchni nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez blendera. O ile łatwo mogę mieszać i ucierać bez pomocy miksera, o tyle bez szybkiego i wygodnego narzędzia do rozdrabniania produktów nie mogłabym się obejść w mojej kuchni. Blendera używam zarówno do robienia soków i koktajli ze świeżych owoców, jak i przygotowując masło orzechowe, pasty kanapkowe, pesto czy zupy kremy. Blender przychodzi mi również z pomocą w sytuacjach awaryjnych, typu grudki w budyniu, kremie maślanym czy masie sernikowej – chwila miksowania i potrawa uratowana.

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś.

Od pierwszego kęsa pokochałam zestawienie czekolady oraz niebieskiego sera pleśniowego. Tej niezwykłej dla mnie kombinacji miałam okazję spróbować w jednym z najlepszych deserów na świecie – suflecie czekoladowym. Słodka kremowa czekolada wypełniająca suflet idealnie współgrała z intensywnym, dość słonym smakiem sera pleśniowego. Ponieważ kawałek sera był zatopiony wewnątrz ciasta czekoladowego, po zapieczeniu stworzył obłędną, rozpływającą się w ustach mieszankę smaków pozornie tak odległych, a jednak wspaniale się komponujących.

Potrawa, do której raczej się nie przekonasz.

Potrawą, do której wielokrotnie próbowałam się przekonać, ale wszelkie próby zakończyły się niepowodzeniem, jest zupa owocowa. Być może dlatego, że owoce najchętniej jem w formie jak najmniej przetworzonej – zerwane prosto z drzewa czy krzaczka. Lubię twardość jabłek, soczystość gruszek, delikatność malin, kwaskowość wiśni czy naturalną słodycz truskawek. O ile przetworzenie owoców w przeróżnych ciastach w ogóle mi nie przeszkadza, o tyle zupy owocowe stanowią dla mnie zbyt dużą ingerencję w ich naturalne właściwości – od smaku po samą strukturę. Zupę owocową pozostawiam więc jej miłośnikom.

Miejsce/lokal gastronomiczny, do którego każe Ci wracać Twoje podniebienie.

Moim ulubionym lokalem gastronomicznym, do którego moje podniebienie nakazuje mi regularnie wracać, jest restauracja Manekin. Jest to ogólnopolska sieć restauracji, których oferta zdominowana jest przez szeroką gamę najróżniejszych naleśników. Każdy znajdzie coś dla siebie w menu, na które składa się dziesiątka naleśników zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Niepowtarzalne smaki i wysokiej jakości składniki to jednak niejedyny powód, dla którego chce się wracać do Manekina – ciekawy wystrój wnętrz tworzy niepowtarzalny klimat lokalu. Dla przykładu wnętrze łódzkiego Manekina nawiązuje do tramwaju jako charakterystycznego dla tego miasta pojazdu – meble kojarzą się z wnętrzem tramwaju, bar zbudowany jest na kształt wagonu, a w podłogę wbudowano torowisko.

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana.

Proponuję jego lżejszy i mniej kaloryczny odpowiednik: pieczone ziemniaki à la frytki + schabowy (bądź pierś z kurczaka) w panierce z mielonych migdałów, płatków owsianych, jajka i szczypty chili, smażony na łyżce oleju rzepakowego na patelni teflonowej + surówka z kapusty kiszonej, jabłka, cebuli i marchewki (z odrobiną oleju rzepakowego, doprawiona solą i pieprzem). Wersja zdrowsza i – moim zdaniem – smaczniejsza.

Twój autorski przepis na potrawę/napój, który pomoże zwalczyć jesienną depresję.

Koktajl bananowo-ananasowy z awokado. Taki koktajl to idealne rozwiązanie, gdy nie mamy czasu ani ochoty na przygotowanie pracochłonnego posiłku. Może być traktowany jako urozmaicenie codziennej diety, ale też z powodzeniem sprawdzi się jako propozycja na drugie śniadanie czy podwieczorek. Jako bogaty w witaminy i minerały, błonnik oraz kwas foliowy, z pewnością wpłynie na poprawę samopoczucia. To również smaczny sposób na wzmocnienie odporności oraz poprawę wyglądu skóry.

Składniki: 1 banan,1 awokado, 1/3 ananasa, 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie: Owoce obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Umieścić w naczyniu od blendera, wlać mleko i zmiksować całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

To nie śniadanie, a obiad jest najważniejszym posiłkiem dnia! Wpływa na produktywność i kreatywność

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?