Przejdź do treści

Zoom na bloga: Domi w kuchni

Zoom na bloga: Domi w kuchni
Zdjęcie: archiwum własne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta myje twarz
Seks dobry na wszystko, nawet na trądzik? HZ kontra mity #10 Trądzik
Kobieta dekoruje pierniki
8 sposobów na spędzenie świąt bez wyrzutów sumienia
Dobra wiadomość dla chorych na rdzeniowy zanik mięśni – lek na SMA będzie refundowany w Polsce
stół świąteczny
Racjonalne podejście do jedzenia podczas świąt. Dietetyk radzi, jak znaleźć złoty środek
Magiczne portrety chorych dzieci w szpitalach. Zobacz zdjęcia z projektu „Heart Project”

Dominika Lewandowska, autorka bloga domiwkuchni.blox.pl, studiuje socjologię na UMK w Toruniu. Uwielbia kuchnię tradycyjną, ale otwarta jest na wszystkie nowe smaki. Wychodzi z założenia, że wszystkiego w życiu trzeba spróbować. Fanatycznie kupuje książki kulinarne.

Ukochany smak Twojego dzieciństwa.

To smak skubańca, czyli popularnego pleśniaka – konieczne z dwóch kolorów ciasta, bezą i dżemem z czarnej porzeczki. Za skubańca mojej mamy mogłabym sprzedać duszę diabłu i nawet bym się nie zastanawiała! Na szczęście sama również potrafię go zrobić i często piekę chociaż pół porcji z domowym dżemem.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

Moja kuchnia to przede wszystkim dobry sprzęt. Nie wyobrażam sobie dnia bez mojego wielofunkcyjnego robota kuchennego W 10 minut potrafi ugotować fantastyczną zupę, ugotuje pampuchy (kluski drożdżowe na parze), w kilka sekund zmieli cukier na proszek i – co najważniejsze, bo ja tego robić nie cierpię – w 1 minutę zagniecie dowolne ciasto, kruche, drożdżowe lub pierogowe.

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś.

Nie boję się nietypowych połączeń. Kilka lat temu pokochałam na przykład tosty z bananami – to dobry sposób na pyszne śniadanie na słodko. Ponadto wszystkie pierogi lubię jeść z kwaśną śmietaną, nawet te z kapustą i grzybami w Wigilię! Uwielbiam też żółty ser na kanapce, posmarowany owocowym dżemem , najlepiej truskawkowym lub porzeczkowym – to naprawdę smaczne! W ramach lunchu zdarza mi się drobiowego kabanosa zagryźć bułką pszenną i popić to wszystko kefirem. Tak, ogórki kiszone z miodem również bardzo mi smakują.

Potrawa, do której raczej się nie przekonasz.

Jest jedna taka rzecz. Czernina. Choć moją dewizą życiową jest by wszystkiego spróbować, a dopiero potem oceniać, to na samą myśl o tej zupie mam zimne dreszcze z przerażenia ( chociaż np. kaszankę uwielbiam). Poza tym chyba nigdy nie przekonam się do pstrąga i steków – do tego pierwszego robiłam już wiele podejść, smażony, pieczony, grillowany i odrzuca mnie na sam zapach. Za to jeśli chodzi o steki – po prostu nie lubię, gdy mięso jest surowe, przesmażonego kawałka wieprzowiny również nie ruszę. A z bardziej ekstremalnych rzeczy: nigdy nie tknę żadnych smażonych robaków, larw – są pewne granice rozsądku, których nie przekraczam.

Miejsce/lokal gastronomiczny, do którego każe Ci wracać Twoje podniebienie.

Rzadko jadam poza domem. Pewnie gdyby nie fakt, że sama potrafię nam ugotować wiele potraw, jadalibyśmy częściej na mieście. Lubimy dobrze zjeść, dlatego zwykle wybieramy sprawdzone miejsca. Jedną z naszych ulubionych restauracji jest Pierogarnia Stary Młyn, znajdująca się w samym centrum Torunia. Zawsze, gdy tam jestem staram się wybrać nowy smak pierogów – zawsze są to pieczone, ale zawsze w innym nadzieniem, wiem, że się nie zawiodę i zawsze będzie smacznie. Odpowiada mi też atmosfera, klimatyczny wystrój, przypominający wiejską chatkę mojej prababci, przemiłe i kontaktowe kelnerki, a przede wszystkim świetny smak i krótki czas oczekiwania na zamówione danie.

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana.

Moja propozycja to kurczak w sosie własnym z migdałami, podawany z ziemniakami z wody, kopytkami lub ugotowanym na miękko ryżem. Dobrą alternatywą mogą być pierogi z ziemniakami i serem typu feta polane masłem rozmarynowym przygotowanym ze szczyptą soli – są obłędne!

Twój autorski przepis na potrawę/napój, który pomoże zwalczyć jesienną depresję.

Cytrynowe czekoladki na poprawę humoru:

Składniki na 9 czekoladek:
100g gorzkiej czekolady (przynajmniej 70% zawartości kakao)
50g białej czekolady wysokiej jakości
1 łyżeczka masła
1 cytryna
½ płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 silikonowa foremka do czekoladek o dowolnym kształcie

Najpierw przygotować nadzienie:
Białą czekoladę połamać na kawałki i umieścić z masłem w rondelku. Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach na ręcznik papierowy. Owoc przekroić i wycisnąć z niego sok, oddzielając od pestek, odlać z soku 1 łyżkę. Resztę dodać do czekolady wraz z połową skórki cytrynowej, zacząć podgrzewać, od czasu do czasu mieszając. Kiedy czekolada w rondelku całkowicie się rozpuści, odlany sok z cytryny wymieszać z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając gorącą masę, wlewać mieszankę. Gotować chwilę na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Przelać masę do szklanej miseczki i umieścić w lodówce, co jakiś czas zamieszać.

Żaroodporną miskę umieścić w kąpieli wodnej na garnku, wrzucić połamaną gorzką czekoladę i rozpuścić. Foremkę wysmarować pędzelkiem, tworząc cienką warstwę czekolady, wstawić do zamrażarki na 5 minut, czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Kiedy wszystko będzie gotowe, przełożyć krem cytrynowy do szprycy i nadziewać czekoladki do 2/3 ich wysokości i wstawić do zamrażarki na 10 minut. Przykryć całość pozostałą czekoladą, wyrównać powierzchnię nożem i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie delikatnie wyjąć czekoladki i podawać. Chwilę przed podaniem można podgrzać kawałek gorzkiej (lub białej) czekolady, zrobić z niej kleksa na każdej czekoladce i posypać pozostałą skórką z cytryny. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

To będzie przepis dla każdego, kto lubi słodkie przekąski, a nie przepada za zbyt długim ich przygotowywaniem. Ten deser będzie także zdrowym wyborem i przede wszystkim smacznym. Bo czy może być coś lepszego od połączenia płatków migdałowych, miodu, czekolady i pomarańczy?
ojciec z dzieckiem ubierają choinkę, mama leży na kanapie

Choinka – co z nią zrobić po świętach?

Kosmetyki do ciała

Redakcja HZ testuje: naturalne kremy, masła i balsamy do ciała

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Świat oszalał na punkcie Pumpkin Spice Latte – kawy z dyniowo-korzennym aromatem. Ja postanowiłam to szaleństwo przenieść na sernik, jakiego jeszcze nie było. Z dynią, na kruchym, czekoladowo-kawowym spodzie z daktylami i orzechami pekan...

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

garnek z owocami na kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Zdrowe śniadanie do szkoły:  falafele, kasza jaglana, warzywne zoo, winogrona

Zdrowe śniadanie do szkoły: falafele i warzywne zoo

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Rozwałkowane ciasto na pierniki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Kotlety jaglane z pieczarkami

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych