Przejdź do treści

Zoom na bloga: Domowe wypieki

Zoom na bloga: Domowe wypieki
Zdjęcie: archiwum własne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
rodzina przy stole, dieta wegetariańska,
Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dieta dobra, czy zła dla najmłodszych?
kobieta w laboratorium
Terapia CAR-T to nowa metoda leczenia raka. Uratowała życie pierwszej Polce chorej na chłoniaka
Julie Walters
Aktorka Julie Walters wyznała, że zdiagnozowano u niej raka jelita grubego. „Myślałam: to niemożliwe, lekarz musiał się pomylić”
Chłopiec w masce antysmogowej
Smog w polskich miastach – dokąd przed nim uciec?
Kobieta z tuatuażami i kolczykami
Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł

Bloga Domowe-wypieki.blogspot.com od dwóch lat prowadzą Justyna i Dorota. Oprócz tego, że są siostrami, łączy je jeszcze jedna rzecz –zamiłowanie do domowej kuchni, a konkretnie do wypieków. W przyszłości chciałyby otworzyć własną kawiarnię i serwować w niej to, co kochają: efekty swojej piekarniczej pasji.

Wasz autorski przepis na potrawę/napój na jesienną depresję:

Nic tak nie poprawi samopoczucia jak filiżanka gorącej herbaty z goździkami i cynamonem oraz kawałek naszego autorskiego ciasta – tarty jabłkowej z bezą czekoladową i orzechami laskowymi.

 


Składniki na spód:

– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki cukru pudru
– 120 g masła
– 1 żółtko

Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm) wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200 st. C przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyjąć spód i nałożyć nadzienie.

Nadzienie:

– 100 g czekolady deserowej
– 0,5 l słoiczek marmolady jabłkowej (u nas domowej roboty)
– łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, by przestygła. Wyłożyć na spód tarty, a na to jabłka (delikatnie, aby czekolada i jabłka się nie wymieszały!). Jabłka posypać cynamonem i włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C na 30 minut. 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę czekoladową.

Beza czekoladowa:

– 4 białka
– pół szklanki cukru
– 16 g cukru waniliowego (paczka)
– szczypta soli
– 2 łyżeczki kakao
– 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
– 50 g orzechów laskowych (pokrojonych i uprażonych)
– łyżeczka soku z cytryny

Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Następnie dosypywać stopniowo cukry i ubijać, aż piana będzie gładka i sztywna. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Kakao, skrobię i orzechy wymieszać w osobnej miseczce. Wsypać mieszaninę do ubitej piany i wymieszać (bardzo delikatnie!). Wyłożyć na jabłka i kontynuować pieczenie.

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, aby beza nie opadła i powoli stygła – na mniej więcej 30 minut. Wyłożyć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!

Ukochany smak Waszego dzieciństwa:

Każdej z nas wspomnienia dziecięcych lat przywołuje inny wypiek.

Justyna: rum, czekolada i herbatniki

Moim ukochanym smakiem z dzieciństwa jest ciasto rumowe. Zawsze kiedy odwiedzałam babcię, w salonie czekały na mnie kawałki ciasta czekoladowego z kremem budyniowym i herbatnikami nasączonymi rumem i oblanymi obficie polewą czekoladową – oczywiście domowej roboty. Mimo upływu lat nadal mam do niego słabość i wielki sentyment.

Dorota: czekolada, kakao, przyprawy korzenne.

Ukochany smak dzieciństwa to dla mnie murzynek naszej mamy. Jest to swego rodzaju babka kakaowa, obficie oblana polewą czekoladową, pieczona w podłużnej keksówce. Czasami mama wzbogacała jej smak, dodając rodzynki, orzechy i przyprawy korzenne. To pewnie dlatego do dziś jestem fanką wszelkiego rodzaju pierników, a cynamon jest moim wiernym towarzyszem w kuchni.  Jako dziecko miałam specjalny sposób jedzenia kakaowej babki – najpierw zlizywałam niezastygłą jeszcze polewę czekoladową, następnie zjadałam skórkę, a na samym końcu miękki środek.

Bez czego nie wyobrażacie sobie funkcjonowania w kuchni?

Mikser kuchenny to dla nas nie tylko sprzęt, ale też przyjaciel, bez którego nie wyobrażamy sobie dalszego funkcjonowania „domowej cukierni”. Kilka tygodni temu miałyśmy okazję na własnej skórze przekonać się, jak ważne jest to urządzenie. Przygotowywałyśmy wraz z siostrą niespodziankę urodzinową. Pech chciał, że w czasie ucierania masy maślanej mikser przestał pracować, a za kilka godzin urodziny… Ostatecznie masę ucierałyśmy ręcznie w specjalnej kamiennej misce, zmieniając się co kilka minut, ponieważ ręce odmawiały nam posłuszeństwa. Krem wyszedł fantastyczny, delikatny, kremowy, ale i tak wolimy pozostać przy zastosowaniu miksera, niż angażować cztery osoby do ucierania kremu…

Nietypowe połączenie składników, które pokochałyście:

Jednym z naszych ulubionych dań jest kurczak z ananasem i sosem curry z dodatkiem ryżu. Połączenie słodkiego, soczystego ananasa z mlekiem kokosowym, przyprawą curry i cukrem jest idealne.

Potrawa, do której raczej się nie przekonacie:

Obie zgodnie twierdzimy, że flaki to danie, do którego nigdy się nie przekonamy. Jest to potrawa mięsna w postaci gęstej zupy, której głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje, są flaczki wołowe. Choć nasza mama gotuje je wspaniale, a tata i brat są zagorzałymi fanami tej potrawy, nas nigdy nie udało się do niej przekonać. Może dlatego, że widok cioci czyszczącej surowe flaki za czasów dzieciństwa do dziś mamy przed oczami.

Miejsce/lokal gastronomiczny, do którego każe Wam wracać wasze podniebienie:

Justyna: Włochy, bo tam przekonałam się, że proste danie składające się z makaronu, sosu pomidorowego i parmezanu może być wspaniałe. No i lody są tam najlepsze na świecie.

Dorota: Karczma na Kocierzu – położona w górach, z pięknym widokiem na Beskid Mały. W menu tradycyjna polska kuchnia, a wszystkie dania przyrządzone są z niezwykłą starannością. Jestem zakochana w ich sałatce z buraczków czerwonych serwowanych tam do różnych potraw mięsnych. Starałam się odtworzyć jej smak w domu, ale nigdy nie będzie taka jak tam – idealna.

Wasz autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana:

Zamiast mięsa wieprzowego można wykorzystać filet z kurczaka. Dzień wcześniej należy doprawić go wyłącznie wyciśniętym przez praskę czosnkiem i zalać dwiema łyżkami sosu sojowego. Odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień smażyć go z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Zamiast ciężkiej, zasmażanej kapusty możecie przyrządzić surówkę z kapusty kiszonej. Obrać marchewkę, pietruszkę, jabłko, seler i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Wymieszać z kapustą kiszoną, doprawić solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Zamiast kalorycznych ziemniaków lepiej sprawdzi się kasza – najlepiej gryczana – albo ryż ugotowany na sypko.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Natka pietruszki dostarczy ci mnóstwa witaminy C. Poznaj przepis na zdrowy koktajl

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

8 sposobów na podniesienie libido

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?