Przejdź do treści

Zoom na bloga: Domowe wypieki

Zoom na bloga: Domowe wypieki
Zdjęcie: archiwum własne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień
Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety
Ważna zmiana w obowiązku noszenia masek
Ważna zmiana w obowiązku noszenia masek w pracy. Nie tylko biuro, ale też kuchnia i kantyna
Dlaczego kobiety łagodniej przechodzą COVID-19? Istotną rolę odgrywają hormony
Dlaczego kobiety łagodniej przechodzą COVID-19? Istotną rolę odgrywają hormony
Olbrzymie kolejki i tłumy w sklepach - tak wyglądał dzień otwarcia galerii handlowych. Gdzie reżim sanitarny?
Olbrzymie kolejki i tłumy w sklepach – tak wyglądał dzień otwarcia galerii handlowych. Gdzie reżim sanitarny?
Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Bloga Domowe-wypieki.blogspot.com od dwóch lat prowadzą Justyna i Dorota. Oprócz tego, że są siostrami, łączy je jeszcze jedna rzecz –zamiłowanie do domowej kuchni, a konkretnie do wypieków. W przyszłości chciałyby otworzyć własną kawiarnię i serwować w niej to, co kochają: efekty swojej piekarniczej pasji.

Wasz autorski przepis na potrawę/napój na jesienną depresję:

Nic tak nie poprawi samopoczucia jak filiżanka gorącej herbaty z goździkami i cynamonem oraz kawałek naszego autorskiego ciasta – tarty jabłkowej z bezą czekoladową i orzechami laskowymi.

 


Składniki na spód:

– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki cukru pudru
– 120 g masła
– 1 żółtko

Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm) wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200 st. C przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyjąć spód i nałożyć nadzienie.

Nadzienie:

– 100 g czekolady deserowej
– 0,5 l słoiczek marmolady jabłkowej (u nas domowej roboty)
– łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, by przestygła. Wyłożyć na spód tarty, a na to jabłka (delikatnie, aby czekolada i jabłka się nie wymieszały!). Jabłka posypać cynamonem i włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C na 30 minut. 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę czekoladową.

Beza czekoladowa:

– 4 białka
– pół szklanki cukru
– 16 g cukru waniliowego (paczka)
– szczypta soli
– 2 łyżeczki kakao
– 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
– 50 g orzechów laskowych (pokrojonych i uprażonych)
– łyżeczka soku z cytryny

Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Następnie dosypywać stopniowo cukry i ubijać, aż piana będzie gładka i sztywna. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Kakao, skrobię i orzechy wymieszać w osobnej miseczce. Wsypać mieszaninę do ubitej piany i wymieszać (bardzo delikatnie!). Wyłożyć na jabłka i kontynuować pieczenie.

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, aby beza nie opadła i powoli stygła – na mniej więcej 30 minut. Wyłożyć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!

Ukochany smak Waszego dzieciństwa:

Każdej z nas wspomnienia dziecięcych lat przywołuje inny wypiek.

Justyna: rum, czekolada i herbatniki

Moim ukochanym smakiem z dzieciństwa jest ciasto rumowe. Zawsze kiedy odwiedzałam babcię, w salonie czekały na mnie kawałki ciasta czekoladowego z kremem budyniowym i herbatnikami nasączonymi rumem i oblanymi obficie polewą czekoladową – oczywiście domowej roboty. Mimo upływu lat nadal mam do niego słabość i wielki sentyment.

Dorota: czekolada, kakao, przyprawy korzenne.

Ukochany smak dzieciństwa to dla mnie murzynek naszej mamy. Jest to swego rodzaju babka kakaowa, obficie oblana polewą czekoladową, pieczona w podłużnej keksówce. Czasami mama wzbogacała jej smak, dodając rodzynki, orzechy i przyprawy korzenne. To pewnie dlatego do dziś jestem fanką wszelkiego rodzaju pierników, a cynamon jest moim wiernym towarzyszem w kuchni.  Jako dziecko miałam specjalny sposób jedzenia kakaowej babki – najpierw zlizywałam niezastygłą jeszcze polewę czekoladową, następnie zjadałam skórkę, a na samym końcu miękki środek.

Bez czego nie wyobrażacie sobie funkcjonowania w kuchni?

Mikser kuchenny to dla nas nie tylko sprzęt, ale też przyjaciel, bez którego nie wyobrażamy sobie dalszego funkcjonowania „domowej cukierni”. Kilka tygodni temu miałyśmy okazję na własnej skórze przekonać się, jak ważne jest to urządzenie. Przygotowywałyśmy wraz z siostrą niespodziankę urodzinową. Pech chciał, że w czasie ucierania masy maślanej mikser przestał pracować, a za kilka godzin urodziny… Ostatecznie masę ucierałyśmy ręcznie w specjalnej kamiennej misce, zmieniając się co kilka minut, ponieważ ręce odmawiały nam posłuszeństwa. Krem wyszedł fantastyczny, delikatny, kremowy, ale i tak wolimy pozostać przy zastosowaniu miksera, niż angażować cztery osoby do ucierania kremu…

Nietypowe połączenie składników, które pokochałyście:

Jednym z naszych ulubionych dań jest kurczak z ananasem i sosem curry z dodatkiem ryżu. Połączenie słodkiego, soczystego ananasa z mlekiem kokosowym, przyprawą curry i cukrem jest idealne.

Potrawa, do której raczej się nie przekonacie:

Obie zgodnie twierdzimy, że flaki to danie, do którego nigdy się nie przekonamy. Jest to potrawa mięsna w postaci gęstej zupy, której głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje, są flaczki wołowe. Choć nasza mama gotuje je wspaniale, a tata i brat są zagorzałymi fanami tej potrawy, nas nigdy nie udało się do niej przekonać. Może dlatego, że widok cioci czyszczącej surowe flaki za czasów dzieciństwa do dziś mamy przed oczami.

Miejsce/lokal gastronomiczny, do którego każe Wam wracać wasze podniebienie:

Justyna: Włochy, bo tam przekonałam się, że proste danie składające się z makaronu, sosu pomidorowego i parmezanu może być wspaniałe. No i lody są tam najlepsze na świecie.

Dorota: Karczma na Kocierzu – położona w górach, z pięknym widokiem na Beskid Mały. W menu tradycyjna polska kuchnia, a wszystkie dania przyrządzone są z niezwykłą starannością. Jestem zakochana w ich sałatce z buraczków czerwonych serwowanych tam do różnych potraw mięsnych. Starałam się odtworzyć jej smak w domu, ale nigdy nie będzie taka jak tam – idealna.

Wasz autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana:

Zamiast mięsa wieprzowego można wykorzystać filet z kurczaka. Dzień wcześniej należy doprawić go wyłącznie wyciśniętym przez praskę czosnkiem i zalać dwiema łyżkami sosu sojowego. Odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień smażyć go z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Zamiast ciężkiej, zasmażanej kapusty możecie przyrządzić surówkę z kapusty kiszonej. Obrać marchewkę, pietruszkę, jabłko, seler i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Wymieszać z kapustą kiszoną, doprawić solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Zamiast kalorycznych ziemniaków lepiej sprawdzi się kasza – najlepiej gryczana – albo ryż ugotowany na sypko.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?