Przejdź do treści

Zoom na bloga: Ekoquchnia

Zoom na bloga: Ekoquchnia
Zdjęcie: archiwum własne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nakładając odżywkę, zawsze używaj grzebienia. Dlaczego to takie istotne? Trycholożka wyjaśnia
Lekarka siedzi zmęczona na podłodze
Jak wygląda sytuacja na SOR-ze w czasie pandemii? Lek. Bartosz Fiałek przytacza historie z dyżuru, nie pozostawiając złudzeń
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Emma Corrin pozuje na okładce magazynu z nieogolonymi pachami. "Mam nadzieję, że jesteśmy na dobrej drodze, aby owłosienie ciała u kobiet stało się normalne"
Emma Corrin pozuje na okładce magazynu z nieogolonymi pachami. „Mam nadzieję, że jesteśmy na dobrej drodze, aby owłosienie ciała u kobiet stało się normalne”
Infekcja COVID-19 w I trymestrze – czy może wywołać poronienie? Dr Michał Strus tłumaczy

Autorka bloga Ekoquchnia.pl jest z wykształcenia i zawodu biologiem, obecnie podyplomowo studiuje dietetykę. Miłośniczka przyrody i zdrowego jedzenia, entuzjastka ekologicznego stylu życia, pogromczyni szeroko rozumianej chemii w kuchni i nie tylko.

Twój autorski przepis na potrawę/napój na jesienną depresję:

Mój sposób na jesienny spadek formy to dobry film lub książka, ciepły kocyk i góra ciasteczek. Oczywiście domowych i bardzo zdrowych, takich jak np. te ciasteczka migdałowo-daktylowe, bez cukru i mąki.

Składniki:

– 1 szklanka zmielonych migdałów
– 1 szklanka zmielonych płatków owsianych
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego 2 łyżkami ciepłej wody
– ½ szklanki miodu
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 50 g
zimnego masła
– ¼ szklanki drobno pokrojonych daktyli
– Kilka całych migdałów bez skórki

Wszystkie składniki mieszamy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy i wciskamy pośrodku każdego ciasteczka połówkę migdała bez skórki. Pieczemy około 25 min w temp. 180 st. C (aż ciasteczka lekko się zarumienią).

Ukochany smak Twojego dzieciństwa:

Kiedy byłam mała, w jesienno-zimowe niedziele często mieliśmy ochotę na coś pysznego. Kiedy nie było nic pod ręką, mama robiła nam budyń. Nie taki gotowy z torebki, pełen chemicznych dodatków i szkodliwego cukru, ale domowy, samodzielnie zrobiony, z dodatkiem masła.

Składniki na 1 os.

– 1 szklanka mleka
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka kakao
– 1 żółtko
– 2 łyżki miodu lub 1 łyżka cukru
– 1 łyżka masła
– 2 kostki czekolady
– Garść orzechów laskowych

Połowę mleka wlewamy do miseczki i rozrabiamy z mąką, kakao, cukrem (jeżeli używamy miodu, dodajemy go na końcu) i żółtkiem. Drugą połowę mleka zagotowujemy z łyżką masła na wolnym ogniu. Do gotującego się mleka wlewamy zawartość miseczki i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Wlewamy do salaterek, posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady i uprażonymi na patelni orzechami laskowymi.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

Niezbędna w mojej kuchni jest zdecydowanie kurkuma, która zawsze należała do moich ulubionych przypraw. Dodawałam ją najczęściej do ryżu – bardzo ładnie zabarwia go na żółto. Odkąd dowiedziałam się, że oprócz wyjątkowego smaku ma ona również niesamowite właściwości lecznicze, zaczęłam ją sypać niemal do wszystkiego. Ta przyprawa o bardzo łagodnym smaku ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i jest silnym antyoksydantem. Pomaga chronić organizm przed chorobami serca i rakiem. No i ten kolor!

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś:

Marchewka z miodem. Połączenie to odkryłam pewnego dnia, kiedy miałam ochotę na coś słodkiego, chrupiącego, ale zarazem zdrowego. Po dłuższym szabrowaniu lodówki i kuchennych szafek postanowiłam wypróbować taki zestaw: miód z surową marchewką pokrojoną w słupki. Smakował zaskakująco dobrze, a do tego spełnił wszystkie powyższe wymagania. Odtąd często chrupię właśnie to. Gorąco polecam zamiast chipsów lub paluszków.

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana:

Proponuję brokułowe pesto. Uwielbiam kolor zielony i w przyrodzie, i w kuchni. Jesienią i zimą najczęściej używanym przeze mnie zielonym warzywem jest brokuł. Moim ulubionym sposobem na to warzywo jest brokułowe pesto, które można podawać z makaronem.

Składniki:

– 1 brokuł
– Garść orzechów laskowych
– Kilka pędów świeżej bazylii
– Sok z ½ małej cytryny
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki wody
– Sól, pieprz

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze nie dłużej niż 5 min. Orzechy prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub malaksera i miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Doprawiamy do smaku, jeśli potrzeba. Podajemy z makaronem, najlepiej razowym. Całość można posypać kiełkami.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

przegrzewanie organizmu

5 rzeczy, które dzieją się z twoim ciałem, gdy w zimne dni za bardzo podkręcasz ogrzewanie

„Szwedzi nie wzięli pod uwagę, że odporność stadną osiąga się stosunkowo wolno” – mówi prof. Maria Gańczak

Od igły do nanoszczepionki. Szczepienia mają za sobą bardzo długą historię

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

suplementacja a odporność w czasie pandemii COVID-19

Jak wzmocnić odporność w czasie pandemii COVID-19? Farmaceutka radzi, co warto suplementować

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Kobieta i mężczyzna stoją przykryci kocem

Dlaczego zimą częściej chorujemy? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?