Przejdź do treści

Zoom na bloga: Kuchnia Breni

Zoom na bloga: Kuchnia Breni
Zdjęcie: archiwum własne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta myje twarz
Seks dobry na wszystko, nawet na trądzik? HZ kontra mity #10 Trądzik
Kobieta dekoruje pierniki
8 sposobów na spędzenie świąt bez wyrzutów sumienia
Dobra wiadomość dla chorych na rdzeniowy zanik mięśni – lek na SMA będzie refundowany w Polsce
stół świąteczny
Racjonalne podejście do jedzenia podczas świąt. Dietetyk radzi, jak znaleźć złoty środek
Magiczne portrety chorych dzieci w szpitalach. Zobacz zdjęcia z projektu „Heart Project”

Autorka bloga kuchniabreni.blox.pl uwielbia eksperymentować w kuchni. Jej drugą pasją jest ogród, w którym od niedawna hoduje własne eko warzywa i zioła.

Ukochany smak Twojego dzieciństwa.

Moja mama robi najlepsze na świecie pierogi ruskie. Często gdy wracałam ze szkoły, w domu pachniało smażoną cebulką, ziemniakami i topionym masłem. Mama siedziała przy stole i lepiła, czasami setkę, a może więcej pierogów… Z dzieciństwem kojarzy mi się też domowy pieczony chleb ze świeżo zrobionym masłem. Jeździłam na każde wakacje na wieś i pamiętam, że raz w tygodniu robiłyśmy z babcią masło w specjalnym drewnianym naczyniu. Do tego babcia piekła w piecu kaflowym pyszny, pachnący chleb.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

W moim rodzinnym domu kuchnia jest duża i w niej, wokół stołu, toczyło się życie rodzinne i sąsiedzkie. Kiedy budowaliśmy dom, duża i przestrzenna kuchnia była dla mnie priorytetem. Teraz mam dużą kuchnię, otwartą na salon i jadalnię z dużym stołem. Uważam, że stół w kuchni jest czymś niezbędnym. Kuchni nie wyobrażam sobie także bez piekarnika. Jak przygotować bez niego pyszne ciasto, mięso, rybę? Nieodzowne w mojej kuchni są także zioła. Teraz, gdy mam ogród, uprawiam w nim całą gamę świeżych ziół: liście laurowe, miętę, tymianek, oregano, bazylię, rozmaryn.

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś.

Jedną z moich ulubionych przekąsek są śledzie. Przygotowujemy je z mężem w różnej postaci, z cebulką, suszonymi pomidorami, jabłkiem, sosem śmietanowym. Ale przepis mojej koleżanki na śledzie tak mnie zadziwił, że postanowiłam zrobić je sama. A jest to śledź z gruszką (gruszka w lekkiej zalewie octowej, z przyprawami korzennymi – goździkami, cynamonem) z dodatkiem sosu śmietanowego z cebulką. To połączenie śledzia z gruszką w aromacie korzennym wydawało mi się dziwne, ale zachwyciło nie tylko mnie, ale i moją rodzinę i wielu gości.

Potrawa, do której raczej się nie przekonasz.

Nigdy nie przekonam się do potraw bardzo tłustych. Golonkę bardzo lubię, ale tłuszcz czyni z niej mojego największego wroga. Nie jestem też miłośniczką anyżu i kopru włoskiego. Niechęć do tych smaków została mi po tym, jak musiałam pić herbatki z anyżu, karmiąc mojego syna, który miał okrutne kolki. Od tego czasu nie jestem w stanie zjeść czegokolwiek z aromatem anyżu. Jest jeszcze jeden smak, który mi nie pasuje: jest to świeża kolendra. Nie potrafię tego wytłumaczyć, ale nawet moich ulubionych krewetek nie jestem w stanie zjeść z dodatkiem kolendry.

Miejsce/lokal gastronomiczny, do którego każe Ci wracać Twoje podniebienie.

Mamy z mężem naszą ulubioną restaurację i mamy pewność, że tam zawsze dobrze zjemy. To Studio Buffo w Warszawie na ulicy Konopnickiej, tuż przy teatrze Buffo.Można tam zjeść naprawdę pyszne dania, zarówno z mięsa, jak i z ryb. Ja lubię pyszne krewetki tygrysie w oliwie z czosnkiem i papryczką chilli.Krewetki są pyszne, mięsiste, sos z oliwy, czosnku i natki pietruszki rewelacyjny, dobrze przyprawiony, odpowiednio ciepły. Karta win jest również bogata.

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana.

Jak powiedziałby mój brat – miłośnik tradycyjnego polskiego schabowego – „dobry schabowy z kapustą nie jest zły”. Ja też przygotowuję od czasu do czasu schabowego z ziemniakami i kapustą. Jednak aby nie był ociekający smażonym tłuszczem, piekę kotlety w piekarniku i zamiast tradycyjnej panierki z bułki tartej robię panierkę z płatków kukurydzianych.

Jako zamiennik sprawdzają się też polędwiczki wieprzowe w różnych wersjach. Naszą ulubioną wersją są polędwiczki w ziołach prowansalskich, podane z sosem jogurtowo-czosnkowym, z sałatką i gotowanymi ziemniakami. Takie polędwiczki marynuje się w zaprawie z ziołami i grilluje na patelni bez tłuszczu.

Twój autorski przepis na potrawę/napój, który pomoże zwalczyć jesienną depresję.

Każdą jesienną chandrę jest w stanie pokonać jedynie prawdziwie czekoladowy przepis. Specjalistą w poprawianiu humoru jest moja „Czekoladowa chmura” inspirowana przepisem Nigelli Lawson. Gorzką czekoladę (250 g) wraz z masłem (125 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek (6 szt.), w misce ucieramy żółtka z cukrem (200 g). Dodajemy do utartych żółtek przestudzoną czekoladę z masłem, następnie ubitą z białek pianę, bardzo delikatnie wszystko mieszamy do połączenia się składników.Tortownicę  wykładamy papierem i przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30-40 minut. Ja podaję z konfiturą wiśniową i bitą śmietaną.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

plaża

Opalanie: natryskowe, w solarium, w ciąży. Bezpieczne opalanie

stopy

Jak leczyć płaskostopie? Klasyczne i innowacyjne metody na płaskostopie

Dlaczego tyjemy jesienią i zimą?

Jesień i zima to najtrudniejszy czas dla organizmu. Brak słońca, zimno, deszcz na zmianę ze śniegiem, mróz. Pojawiają się przeziębienia, ale często też dodatkowe kilogramy. Dlaczego gdy robi się chłodniej, zaczynamy przybierać na wadze? Przecież nie musimy magazynować tkanki tłuszczowej, aby zapaść w zimowy sen. Więc jaki w tym sens?

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

To będzie przepis dla każdego, kto lubi słodkie przekąski, a nie przepada za zbyt długim ich przygotowywaniem. Ten deser będzie także zdrowym wyborem i przede wszystkim smacznym. Bo czy może być coś lepszego od połączenia płatków migdałowych, miodu, czekolady i pomarańczy?

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

garnek z owocami na kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Zdrowe śniadanie do szkoły:  falafele, kasza jaglana, warzywne zoo, winogrona

Zdrowe śniadanie do szkoły: falafele i warzywne zoo

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Rozwałkowane ciasto na pierniki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Kotlety jaglane z pieczarkami

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych