Przejdź do treści

Zoom na bloga: Lekko i przyjemnie

Zoom na bloga: Lekko i przyjemnie
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Marka Obagi ma nową ambasadorkę. To Grace Strobel, modelka z zespołem Downa
Dziecko w czapce
Dlaczego noworodkom w szpitalu podaje się witaminę K? Można odmówić jej podania?
koronawirus, Mediolan
„Lombardia się poddaje i wywiesza białą flagę”. Włoskie media o lawinowym wzroście zakażeń i nowych obostrzeniach w regionie
Niemowlęta przyjmują przeciętnie 1,6 miliona cząstek mikroplastiku dziennie. Wszystko przez butelki
Makijaż permanentny zabójczy dla oczu? Optyczka Justyna Mater ostrzega
Makijaż permanentny zabójczy dla oczu? Optyczka Justyna Mater ostrzega

Autorka bloga lekko-i-przyjemnie.blogspot.com pisze dla nas o swoich kulinarnych miłościach i nienawiściach.

Ukochany smak Twojego dzieciństwa.

Wydaje mi się, że nie tylko ja, ale większość osób urodzonych w latach 80. i 90. kojarzy smak swojego dzieciństwa ze znanymi w tamtych czasach z oranżadkami w proszku. Występowały w tylu smakach: pomarańczowym, cytrynowym, truskawkowym i, największy hit, o smaku coli! Oczywiście nikt ich nigdy nie rozpuszczał w wodze: najlepiej smakowały, gdy jadło się je wprost z szatki, bo wtedy cudownie musowały, muskając język. Niesamowicie smakowały latem w piekielny ukrop, a koleżanka czy kolega zawsze byli gotowi na podzielenie się odrobiną tych słodkich kryształków.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

Nie od zawsze była w mojej kuchni, ale odkąd się w niej znalazła, nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez niej. Chodzi oczywiście patelnię teflonową. I to o dość dużej średnicy. Nigdy nie lubiłam tłustych potraw, zwłaszcza tych smażonych w tłuszczu, dlatego świąteczny karp zawsze był dla mnie utrapieniem. Gdy teflonowe sprzęty kuchenne zyskiwały swoją popularność, od razu wiedziałam, że będzie to dla mnie wybawienie. Mam ich dość wiele: teflonowe brytfanny, foremki do ciasta lub chleba, nawet garnek, ale patelnia jest najbardziej funkcjonalna: można na niej szybko przygotować zdrowszy obiad i jest też ekonomiczna, ze względu na znikome użycie tłuszczu i proste czyszczenie.

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś.

Nie wiem, czy można uznać to za nietypowe połączenie, ale uwielbiam przyrządzać różne łakocie, których bazą jest… warzywo. Moje ulubione to czekoladowe ciasto z cukinią oraz cynamonowy placek dyniowy. Nie można też zapomnieć o najbardziej popularnym cieście marchewkowym, które, odpowiednio przyprawione, smakuje jak najlepszy piernik świąteczny. Dzięki tym dość nietypowym dodatkom ciasta stają się zdrowsze, ale przede wszystkim smaczniejsze, bo osobiście lubię ciasta wilgotne i ciężkie, a takie się stają  moje wypieki z użyciem tych właśnie składników.

Potrawa, do której raczej się nie przekonasz.

Jestem osobą o dość łagodnym usposobieniu, dlatego gdybym miała żyć w dziczy i liczyć tylko na instynkt przerwania, na pewno bym sobie nie poradziła. Nawet w naszym rzeczywistym świecie nie potrafię przekonać się do większości mięs. Zwłaszcza do tych czerwonych lub bardzo tłustych. Jest natomiast jedno danie, które postawione na stole powoduje, że mam ochotę po prostu wstać i wyjść, dopóki z tego stołu nie zniknie. Takie emocje wywołuje we mnie… golonka. Widok grubej kości oprawionej lepkim mięsem z równie grubą warstwą tłustej skóry jest dla mnie koszmarny. Nie potrafię sobie wyobrazić jedzenia czegoś takiego. Więc gdy golonka pojawia się na stole, staram trzymać się dzielnie i częstować dużą ilością sałatek.

Miejsce/lokal gastronomiczny, do którego każe Ci wracać Twoje podniebienie.

Bardzo lubię pieczone, grillowane lub gotowane na parze ryby. Do tego uwielbiam warzywa, najlepiej mnóstwo warzyw. Dlatego pozwalam sobie od czasu do czasu zjeść w sieci restauracji North Fish. Szerokim łukiem omijam panierowane i smażone ryby, ale tam zawsze jest wybór tych grillowanych. Do tego zawsze można sobie nałożyć dowolną ilość dodatków: warzyw i surówek, które, tak jak ryba, są dobrze przyprawione i zdrowo przyrządzone.

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana.

Mam doskonały patent na zastąpienie tego typowego polskiego dania: jest to pieczona lub smażona na patelni teflonowej pierś z kurczaka, na wierz której kładę podsmażone na  teflonie: cukinię, cebulę i paprykę, serwowana z sałatką i/lub surówką kapusty kiszonej czy buraczków, do tego najczęściej odrobina pełnoziarnistego ryżu lub kaszy jaglanej i koniecznie sos czosnkowy lub tzatzyki robiony na bazie chudego jogurtu lub serka. Uwielbiam taki obiad!

Twój autorski przepis na potrawę/napój, który pomoże zwalczyć jesienną depresję.

Podczas typowej jesiennej chandry robię szybkie w przygotowaniu i lekkie muffiny. Wystarczy połączyć:

1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki, 0,5 szklanki fruktozy, łyżeczkę proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, 2 jajka, 2 szklanki jogurtu, dodać ulubione owoce lub kakao, wypełnić foremki i wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i po wystygnięciu dla zabawy oprószyć cukrem pudrem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

szczupła dziewczyna

Chudnięcie – ile można zdrowo chudnąć? Jem i chudnę – przyczyny

Kolacja - jeść, czy nie?/iStock

Co z tą kolacją? Jeść, czy nie jeść? A jeśli jeść, to o której?

masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

mięso, jaja i ryby

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Potas – źródła w diecie oraz skutki niedoboru i nadmiaru

owoce

Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

siemię lniane

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – rola, źródła, skutki niedoboru

Brokuły na stole

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

To nie śniadanie, a obiad jest najważniejszym posiłkiem dnia! Wpływa na produktywność i kreatywność

Jesteś ciągle zmęczona? Być może to kwestia diety. Przyjrzyj się swoim nawykom

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Dobry seks – różnica wieku czyni cuda

Różnica wieku między partnerami? Może się okazać spełnieniem seksualnych marzeń

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.