Przejdź do treści

Zoom na bloga: Menu na Weekend

Zoom na bloga: Menu na Weekend
Zdjęcie: archiwum własne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Marka Obagi ma nową ambasadorkę. To Grace Strobel, modelka z zespołem Downa
Dziecko w czapce
Dlaczego noworodkom w szpitalu podaje się witaminę K? Można odmówić jej podania?
koronawirus, Mediolan
„Lombardia się poddaje i wywiesza białą flagę”. Włoskie media o lawinowym wzroście zakażeń i nowych obostrzeniach w regionie
Niemowlęta przyjmują przeciętnie 1,6 miliona cząstek mikroplastiku dziennie. Wszystko przez butelki
Makijaż permanentny zabójczy dla oczu? Optyczka Justyna Mater ostrzega
Makijaż permanentny zabójczy dla oczu? Optyczka Justyna Mater ostrzega

Agnieszka Nocuń jest mamą dwuletniego Ignasia, domowym szefem kuchni, doradcą transakcyjnym i blogerką. Od prawie dwóch lat prowadzi bloga Menu na Weekend. W kuchni uwielbia odkrywać, eksperymentować i zaskakiwać innych.

Ukochany smak Twojego dzieciństwa.

Wybór jest prosty – to domowe lody waniliowe mojej mamy. Były (są!) genialne. Najlepsze lody na świecie, które smakują nieziemsko. Twarde jak kamień, krojone w kubiki i podawane jako waflowa kanapka. Żółte od jajek, pachnące wanilią. Dzieci na podwórku biły się o te lody. Amatorów było wielu, a produkcja mojej mamy dość ograniczona. Rozdzielałam więc te pyszności sprawiedliwie… Myśląc o czasie dzieciństwa, widzę przed oczami chłopka narysowanego kredą na ulicy (to gra w klasy) i lodową, waniliową kanapkę w mojej dłoni.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

Bez cebuli, czosnku oraz oliwy z oliwek. W mojej kuchni zawsze są też świeże zioła (tymianek, rozmaryn i bazylia). To podstawa i chyba najczęściej używane przeze mnie składniki. Ale to nie wszystko. Jestem typem kulinarnego zbieracza i wciąż gromadzę góry jedzenia „na potem”. W mojej spiżarni jest więc mnóstwo rodzajów makaronu, kaszy, fasoli, przypraw (uwielbiam kuchnię azjatycką!), przetworów, żelazny zapas mleka kokosowego i pomidorów w puszce, suszone grzyby i tysiąc rodzajów orzechów.

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś.

Jeszcze kilka lat temu zestawienie np. malin z serem owczym, czekolady z mięsem czy truskawek z prosciutto wydawałoby mi się nietypowe. Dzisiaj nie wiem, co mogłabym z czystym sumieniem nazwać wyjątkowym połączeniem. Mam wrażenie, że panuje moda na nieskrępowane kulinarne eksperymentowanie. Zgodnie ze współczesnymi koncepcjami (popartymi szerokimi badaniami naukowymi) możliwych połączeń składników jest tak wiele, że trudno to ogarnąć wyobraźnią – np. czekolada i ser pleśniowy z naukowego punktu widzenia stanowią podobno idealną parę (jeszcze nie próbowałam!).

Potrawa, do której raczej się nie przekonasz.

Nie przepadam za mięsem. Brzmi to pewnie dość dziwnie w kontekście tego, że na blogu od czasu do czasu pojawiają się zdjęcia soczystych steków. Cóż, gotuję nie tylko dla siebie – jestem otoczona prawdziwymi mięsożercami. Osobiście jednak przedkładam miskę sałaty ponad steka. Z pewnością nigdy nie przekonam się do flaków czy różnego rodzaju podrobów. Nie zjem golonki. Nie spróbuję czerniny. Mam w głowie na te potrawy blokadę i koniec.

Miejsce/lokal gastronomiczny, do którego każe Ci wracać Twoje podniebienie.

Mamy z mężem takie ulubione miejsce – to Magiel Café na Dolnym Mokotowie. Z czystym sumieniem mogę je polecić każdemu. Uwielbiamy to miejsce nie tylko dlatego, że jest rzut beretem od naszego domu. Magiel po prostu przyciąga smakiem. Szef kuchni dba o to, aby potrawy były przygotowywane z najwyższej jakości składników. Menu jest zawsze sezonowe i bardzo często się zmienia. To przykład kuchni autorskiej, ale bez zbędnego nadęcia. Maglowe jedzenie smakuje nawet mojemu wybrednemu dziecku. Nie mówiąc o tym, że Igi czuje się tam jak w domu (poznał lokal nawet od strony kuchni i jest zaprzyjaźniony z całym personelem). Magiel to świetne jedzenie, doskonałe wino i bardzo dobry serwis.

Zoom na bloga: Menu na Weekend

Zdjęcie: archiwum własne

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana.

Zamiast kotletów – ryby, zamiast ziemniaków – sałatka. Zdrowe gotowanie niekoniecznie musi się wiązać z większym nakładem czasu. Na blogu często dzielę się przepisami na proste, zdrowe potrawy. Ważne jest, aby świadomie wybierać to, co się je. I mam tu na myśli nie tylko czytanie etykiet produktów. Mam swoje ulubione miejsca w Warszawie, gdzie zawsze zaopatruję się w mięso, ryby i warzywa. Wiem, skąd te produkty pochodzą. W kuchni staram się korzystać z jak najmniej przetworzonych produktów. Poza tym staram się gotować, używając sezonowych składników. Podejrzanie piękne truskawki wczesną wiosną czy szparagi jesienią raczej nie wchodzą w grę…

Twój autorski przepis na potrawę/napój, który pomoże zwalczyć jesienną depresję.

Na zwalczanie jesiennej depresji z pewnością świetne jest z rozpływające się w ustach brownie albo kubek gorącej czekolady. Ja jednak przewrotnie zaproponuję zupę marchewkową z imbirem i mlekiem kokosowym. Jest pyszna, rozgrzewająca i zdrowa. Sprawia, że czuję się lepiej.

Składniki:
– 800 g marchewki
– 2 łyżki startego korzenia imbiru
– 1 ząbek czosnku
– ½ cebuli
– Szczypta gałki muszkatołowej
– Wywar z warzyw
– 300 ml mleka kokosowego
– Papryczka chili (do smaku)
– Oliwa z oliwek
– Sól i pieprz

Marchewkę obierz i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek, podsmaż cebulę, czosnek i imbir, dodaj posiekaną drobno papryczkę chili. Następnie dodaj marchewkę, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem i smaż przez kilka minut. Całość przełóż do garnka, zalej wywarem z warzyw (tak, aby przykrył marchewkę) i gotuj tak długo, aż warzywa będą miękkie (jeśli będzie taka potrzeba, możesz dodać trochę wody podczas gotowania). Do zupy wlej mleko kokosowe, gotuj całość jeszcze przez kilka minut. Zmiksuj zupę. Podawaj ze świeżą kolendrą i grzankami.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

To nie śniadanie, a obiad jest najważniejszym posiłkiem dnia! Wpływa na produktywność i kreatywność

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Ryż to podstawa twojej kuchni? Sprawdź, czy podczas gotowania nie popełniasz tych błędów

Koktajl po treningu. Przepis na odżywczy shake białkowy

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Fasolka szparagowa / istock

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Dobry seks – różnica wieku czyni cuda

Różnica wieku między partnerami? Może się okazać spełnieniem seksualnych marzeń

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.