Przejdź do treści

Zoom na bloga: Proste potrawy

Zoom na bloga: Proste potrawy
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Krowa za bramą
Hodowla zwierząt wyrządza większe szkody dla klimatu niż auta, podaje raport Greenpeace
Kobieta w ciąży
Włosy w ciąży. Co można a czego nie wolno? Wyjaśnia trycholożka Marta Klowan
Muesli/iStockphoto
Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie
Dorośli stoją w szlafrokach
Duńska telewizja publiczna pokazuje dzieciom nagich dorosłych: „Tak wyglądają normalne ciała”
Mamy polski lek na COVID-19! To pierwszy taki produkt na świecie
Mamy polski lek na COVID-19. To pierwszy taki produkt na świecie

Urszula prowadzi bloga Prostepotrawy.blogspot.com. O sobie pisze tak: „Jestem kobietą, która od zawsze interesowała się gotowaniem. Będąc jeszcze dzieckiem, pomagałam mamie w kuchni przyrządzać proste jedzenie dla naszej rodziny. Zaczynałam od tradycyjnych, nieskomplikowanych ciast i deserów. Takich na miarę możliwości i talentów dziecka. Z czasem przychodziły nowe zadania i eksperymenty kulinarne. Spodobało mi się to, że moje potrawy zaczęły zjednywać sobie coraz więcej wielbicieli. Dziś, po wielu latach eksperymentowania i pitraszenia jestem przekonana do gotowania tego, co sprawdzone, smaczne, tradycyjne i proste. Choć czasem szukam nowych smaków, które doskonalę i modyfikuję według własnych upodobań kulinarnych”.

Twój autorski przepis na potrawę/napój na jesienną depresję:

Mój przepis na potrawę antydepresyjną to napój czekoladowy: w 500 ml ciepłego mleka (może być kokosowe) rozpuszczamy 1/3 tabliczki dobrej czekolady, dodajemy żółtko roztrzepane w 100 ml słodkiej śmietanki. Można dodać szczyptę cynamonu. Całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy w jedną stronę, napój podajemy lekko spieniony. Czekolada to bogactwo magnezu, który m.in. przywraca równowagę psychiczną , działa przeciwstresowo i relaksująco, a żółtko dostarcza wielu witamin, mikroelementów, biopierwiastków i soli mineralnych. Dla mnie to skuteczny sposób na jesienną melancholię.

Ukochany smak Twojego dzieciństwa:

Ukochany smak mojego dzieciństwa kojarzy mi się z barszczem czerwonym. Moja mama gotowała go, jak pamiętam, tylko na wywarze warzywnym. Mówiło się wtedy, że taka zupa gotowana była na „kiju”, tzn. nie na mięsie. Do garnuszka z wrzącą wodą mama wrzucała jedynie takie przyprawy jak ziarenka pieprzu, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz właśnie warzywa. Prawie zapomniałam o składniku najważniejszym –czerwonych buraczkach… Dodawane były do wywaru, gdy warzywa już lekko się podgotowały. Mama kroiła je w dość cienkie plastry i gotowane były do miękkości. Wywar nabierał pięknego koloru i wspaniałego smaku, który podkreślany był octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. Barszcz jedliśmy najczęściej z ziemniakami, które mama gotowała w „mundurkach”, bo takie były do tej zupy najsmaczniejsze. Ten smak mam w pamięci do dziś.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

Potrawy, które gotuję w swojej kuchni, są bardzo proste i niewyszukane. Takie, które przygotowuję dość szybko i prosto. Stąd i nazwa mojego bloga. Do ugotowania np. obiadu dla mojej rodziny nie potrzebuję zbyt skomplikowanego sprzętu. Za to nie mogę obyć się bez warzyw i przypraw. W sezonie, póki są świeże, używam właśnie takich. A gdy już ich braknie lub są zbyt oryginalne, by je kupić świeże, stosuję po prostu zioła suszone. Moimi podstawowymi przyprawami są: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, zioła prowansalskie, tymianek, oregano, bazylia. Uważam, że dodawane do moich potraw czynią je smaczniejszymi, bogatszymi w witaminy oraz są łatwiej przyswajalne. Nie wspomnę już o tym, że gdy patrzy się na kolorowe, aromatyczne danie, to obiad zaczynamy już „jeść oczami”.

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś:

Marchewkowy twaróg-surówka – przepis na niego znalazłam u Tombaka w książce „Droga do zdrowia”. Do dwóch startych marchewek dodaję około 10 dag twarogu, jedną łyżkę oleju słonecznikowego i jeden ząbek zmiażdżonego czosnku. Wszystko mieszam i posypuję zmielonymi orzechami oraz natką lub szczypiorkiem. Dla mnie pycha.

Potrawa, do której raczej się nie przekonasz:

Potrawa, jakiej nigdy nie polubię i nie przekonam się do jej jedzenia, to móżdżek (wieprzowy lub cielęcy). Raz w życiu jadłam tę potrawę i więcej nie dam się skusić. Z tego, co wiem, należy móżdżek zwierzęcy zblanszować we wrzącej wodzie, a potem przesmażyć go z cebulką. Ewentualnie dodać jaja i razem usmażyć. Może gdybym nie wiedziała wtedy, co jem, nie zraziłabym się do tego specjału, a tak więcej nie próbowałam przekonać się do tej potrawy. Pewnie zadziałała wyobraźnia.

Miejsce/lokal gastronomiczny, do którego każe Ci wracać Twoje podniebienie:

Jedynym czasem, kiedy korzystam z jedzenia przyrządzonego przez inne osoby, są wakacje, czas urlopu. Niestety, jakoś rzadko trafiam na lokale, w których rzeczywiście jest smaczne jedzenie. Nie jestem wybredna, ale mam wyczulony węch na potrawy, które nie są świeże. Zrażam się do takiego miejsca i nigdy tam nie wracam. Ale gdy jestem w nowej okolicy, w której wypoczywam, zawsze szukam miejsca najlepszego z możliwych. W tym roku się udało: w Mikoszewie w malutkim pubie jedliśmy pyszną zupę rybną. Tam mogłabym wrócić.

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana:

Moim zamiennikiem jest też niezbyt skomplikowane danie mięsne z karczku. Wystarczą bardzo podstawowe składniki: karczek, cebula, czosnek, duża papryka oraz około dwóch szklanek wytrawnego czerwonego wina. Mięso kroimy na plastry, posypujemy mielonym kminkiem, pieprzem oraz ostrą papryką. Obsmażamy plastry mięsa z obydwu stron, najlepiej na smalcu, potem dodajemy grubo pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, obsmażamy ponownie i dolewamy szklankę wina. Dodajemy pokrojoną w grube piórka paprykę (może być też ostra chili lub czuszka – wtedy w całości). Gotujemy około 30 min do miękkości mięsa, podlewamy winem, by potrawa się nie przypaliła. Gdy mięso będzie prawie miękkie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą mieloną papryką oraz mielonym kminkiem. Do tego surówka z czarnej rzepy z jabłkiem – przepis na jej przyrządzenie podaję na moim blogu.

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Koktajl z natką pietruszki

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Koktajl po treningu. Przepis na odżywczy shake białkowy

Kobieta siedzi zmęczona

Brak energii – zwykłe zmęczenie czy objaw choroby?

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Fasolka szparagowa / istock

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm