Przejdź do treści

Zoom na bloga: Sto kolorów kuchni

Zoom na bloga: Sto kolorów kuchni
Zdjęcie: archiwum własne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta w łóżku rozkosz orgazm
Kobieca ejakulacja? Opisywał ją już Arystoteles, a jednak dziś często niewiele o niej wiemy. Dlaczego warto to zmienić?
zupa z batatów
3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?
lustrzane neurony
Lustrzany mózg, czyli zachowania zaraźliwe
cukier
Jak cukier wpływa na nasze zdrowie?
sok grejfrutowy
Nie popijaj tym leków! Na szczycie czarnej listy jest… sok grejpfrutowy

Blog stokolorowkuchni.blox.pl powstał na początku 2009 roku.  Jego autorka chciała w ten sposób polubić codzienne gotowanie i zmobilizować samą siebie do urozmaicenia swojej kuchni.  Z czasem ta przygoda przerodziła się w pasję związaną nie tylko z gotowaniem, ale też z fotografią.

Ukochany smak Twojego dzieciństwa.

Moja mama od zawsze robiła wspaniałe ciasta.  Kiedy byłam dzieckiem, w sklepach nie można było kupić prawdziwej czekolady, więc domowe ciasto było szczególnie ważne.  Doskonale pamiętam pleśniak z powidłami śliwkowymi czy zebrę.  Pojawiało się też ciasto drożdżowe z kruszonką.  Do tego koniecznie szklanka mleka.  To była prawdziwa uczta.

Z rzeczy wytrawnych najbardziej pamiętam pierogi z kapustą mojej babci.  Zawsze były obowiązkowe na każde święta.  Jakiś czas temu wzięłam od niej przepis, ale, niestety, robione przeze mnie nie smakowały już tak samo.  Kiedy podzieliłam się tą refleksją na blogu, jeden z czytelników napisał, że będą tak smakować, gdy sama zostanę babcią.  Coś w tym chyba jest.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

Po pierwsze dobre i ostre noże – to absolutna podstawa.  Kilka lat temu nienawidziłam siekać natki pietruszki, ale od kiedy mam przyzwoite noże, sprawa wygląda zupełnie inaczej.  Muszę przyznać, że jestem leniem i nie wyobrażam sobie ubijania piany przy pomocy trzepaczki.  Z robotem jest dużo szybciej i wygodniej.  Podobnie jest z tarciem ziemniaków na placki ziemniaczane.  W tym przypadku ucieranie przy pomocy tarki często kończyło się ścieraniem palców.
Co do składników, to w mojej lodówce zawsze jest zakwas żytni.  Odkąd nauczyłam się piec chleby, nie wyobrażam sobie kuchni bez zapachu domowego pieczywa.

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś.

Wszystko zależy od tego, co uważamy za nietypowe połączenie składników.  Spotkałam się z opinią, że dynia na słodko to coś bardzo dziwnego, a ja uwielbiam wszelkie dyniowe ciasta.  Rodzina też dziwnie patrzy na moje kwiatowe eksperymenty.  Ciocia śmieje się, że moja rodzina zaczyna chudnąć na wiosnę, bo karmię ich fiołkami.  No i właśnie: pewnej wiosny zrobiłam sobie sałatkę z liści mniszka lekarskiego, boczku i jajek.  Liście mlecza, zebrane wiosną, mają smak pomiędzy szczawiem a szpinakiem.  W połączeniu ze smażonym boczkiem, rewelacja!

Potrawa, do której raczej się nie przekonasz.

Zazwyczaj staram się przekonać samą siebie i moich najbliższych do większości smaków.  Pokochałam szpinak, zjadam brukselkę. Sery pleśniowe, których zapach był kiedyś dla mnie nie do zniesienia, teraz goszczą w mojej kuchni regularnie.  Surowe mięso w tatarze jeszcze mnie przeraża, ale może kiedyś?  Jest jednak jedno danie, którego chyba nigdy nie spróbuję – golonka.  Nigdy jej nie jadłam, ale sam widok mnie odstrasza.  Do tego wszystkie te historie o włoskach łaskoczących podniebienie…

Miejsce/lokal gastronomiczny, do którego każe Ci wracać Twoje podniebienie.

Nie jestem typem osoby, która jada niedzielne obiady w restauracjach czy pija popołudniową kawę „na mieście”.

Mogę za to polecić pewną piekarnię.  Wprawdzie chleb staram się piec sama, jednak nie zawsze jest to wykonalne.  Jeśli w domu brakuje mojego chleba, udajemy się do piekarni Sarzyńskich.  Od razu uprzedzam, nie mieszkam w Kazimierzu Dolnym.  Mieszkam jednak w pobliżu piekarni prowadzonej przez tę samą rodzinę.  Jako nastolatka chodziłam tam wieczorami w towarzystwie koleżanek po jeszcze ciepłe cebularze. Teraz oprócz cebularzy są tam drożdżówki z kapustą, prawdziwy chleb na zakwasie, przepyszne drożdżówki z toffi czy adwokatem.

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana.

Mój zdrowszy  zamiennik to gulasz (polska wersja gulaszu chyba ma niewiele wspólnego z oryginalną węgierską).  Oczywiście nie jest to typowy tłusty gulasz.  Zazwyczaj używam do niego szynki zamiast karczku, a ostatnio odkryłam, że doskonałym zagęszczaczem jest czerwona soczewica. Mojemu synowi bardzo smakuje też gulaszowa wersja chilli con carne z dodatkiem pomidorów, czerwonej fasoli i papryczki chilli oczywiście.  Do gulaszu zamiast gotowanych ziemniaków jemy kaszę gryczaną.  Do tego surówka, której skład zależy od pory roku.

Twój autorski przepis na potrawę/napój, który pomoże zwalczyć jesienną depresję.

Czekolada na gorąco chilli

Składniki na 1 porcję:
– 250 ml mleka
– 50 g gorzkiej czekolady
– 2 szczypty chilli
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej, jeśli kupna, to bez dodatku mąki)
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Dodatkowo: śmietana kremówka, chilli

Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki.  Włożyć do garnka razem z mlekiem, przyprawą do piernika i chilli.  Podgrzewać, cały czas mieszając.  Kiedy mleko się zagotuje, zdjąć z ognia i przelać do kubka.  Ubić śmietanę kremówkę na sztywno.  Wyłożyć 2-3 łyżki kremówki na gorącą czekoladę.  Posypać chilli.  Podawać natychmiast.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

8 sposobów na podniesienie libido

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?