Przejdź do treści

Zoom na bloga: Sto kolorów kuchni

Zoom na bloga: Sto kolorów kuchni
Zdjęcie: archiwum własne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chłopiec z nebulizatorem
Jak wybrać dobry i bezpieczny dla dziecka nebulizator? Wyjaśnia specjalistka
Amarantus – zbożowy hit. Nie tylko dla zestresowanych
Patenty na potencjalne leki antynowotworowe dl badaczy z Uniwersytetu Gdańskiego
Niezwykłe dokonanie badaczy z Gdańska! Pomoże w walce z nowotworami
aromaterapia Nabea
Aromaterapia w domu? To prostsze niż myślisz! Podpowiadamy, jak możesz zacząć przygodę z olejkami
Sekrety szczęśliwych par – 10 filarów udanego związku

Blog stokolorowkuchni.blox.pl powstał na początku 2009 roku.  Jego autorka chciała w ten sposób polubić codzienne gotowanie i zmobilizować samą siebie do urozmaicenia swojej kuchni.  Z czasem ta przygoda przerodziła się w pasję związaną nie tylko z gotowaniem, ale też z fotografią.

Ukochany smak Twojego dzieciństwa.

Moja mama od zawsze robiła wspaniałe ciasta.  Kiedy byłam dzieckiem, w sklepach nie można było kupić prawdziwej czekolady, więc domowe ciasto było szczególnie ważne.  Doskonale pamiętam pleśniak z powidłami śliwkowymi czy zebrę.  Pojawiało się też ciasto drożdżowe z kruszonką.  Do tego koniecznie szklanka mleka.  To była prawdziwa uczta.

Z rzeczy wytrawnych najbardziej pamiętam pierogi z kapustą mojej babci.  Zawsze były obowiązkowe na każde święta.  Jakiś czas temu wzięłam od niej przepis, ale, niestety, robione przeze mnie nie smakowały już tak samo.  Kiedy podzieliłam się tą refleksją na blogu, jeden z czytelników napisał, że będą tak smakować, gdy sama zostanę babcią.  Coś w tym chyba jest.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

Po pierwsze dobre i ostre noże – to absolutna podstawa.  Kilka lat temu nienawidziłam siekać natki pietruszki, ale od kiedy mam przyzwoite noże, sprawa wygląda zupełnie inaczej.  Muszę przyznać, że jestem leniem i nie wyobrażam sobie ubijania piany przy pomocy trzepaczki.  Z robotem jest dużo szybciej i wygodniej.  Podobnie jest z tarciem ziemniaków na placki ziemniaczane.  W tym przypadku ucieranie przy pomocy tarki często kończyło się ścieraniem palców.
Co do składników, to w mojej lodówce zawsze jest zakwas żytni.  Odkąd nauczyłam się piec chleby, nie wyobrażam sobie kuchni bez zapachu domowego pieczywa.

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś.

Wszystko zależy od tego, co uważamy za nietypowe połączenie składników.  Spotkałam się z opinią, że dynia na słodko to coś bardzo dziwnego, a ja uwielbiam wszelkie dyniowe ciasta.  Rodzina też dziwnie patrzy na moje kwiatowe eksperymenty.  Ciocia śmieje się, że moja rodzina zaczyna chudnąć na wiosnę, bo karmię ich fiołkami.  No i właśnie: pewnej wiosny zrobiłam sobie sałatkę z liści mniszka lekarskiego, boczku i jajek.  Liście mlecza, zebrane wiosną, mają smak pomiędzy szczawiem a szpinakiem.  W połączeniu ze smażonym boczkiem, rewelacja!

Potrawa, do której raczej się nie przekonasz.

Zazwyczaj staram się przekonać samą siebie i moich najbliższych do większości smaków.  Pokochałam szpinak, zjadam brukselkę. Sery pleśniowe, których zapach był kiedyś dla mnie nie do zniesienia, teraz goszczą w mojej kuchni regularnie.  Surowe mięso w tatarze jeszcze mnie przeraża, ale może kiedyś?  Jest jednak jedno danie, którego chyba nigdy nie spróbuję – golonka.  Nigdy jej nie jadłam, ale sam widok mnie odstrasza.  Do tego wszystkie te historie o włoskach łaskoczących podniebienie…

Miejsce/lokal gastronomiczny, do którego każe Ci wracać Twoje podniebienie.

Nie jestem typem osoby, która jada niedzielne obiady w restauracjach czy pija popołudniową kawę „na mieście”.

Mogę za to polecić pewną piekarnię.  Wprawdzie chleb staram się piec sama, jednak nie zawsze jest to wykonalne.  Jeśli w domu brakuje mojego chleba, udajemy się do piekarni Sarzyńskich.  Od razu uprzedzam, nie mieszkam w Kazimierzu Dolnym.  Mieszkam jednak w pobliżu piekarni prowadzonej przez tę samą rodzinę.  Jako nastolatka chodziłam tam wieczorami w towarzystwie koleżanek po jeszcze ciepłe cebularze. Teraz oprócz cebularzy są tam drożdżówki z kapustą, prawdziwy chleb na zakwasie, przepyszne drożdżówki z toffi czy adwokatem.

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana.

Mój zdrowszy  zamiennik to gulasz (polska wersja gulaszu chyba ma niewiele wspólnego z oryginalną węgierską).  Oczywiście nie jest to typowy tłusty gulasz.  Zazwyczaj używam do niego szynki zamiast karczku, a ostatnio odkryłam, że doskonałym zagęszczaczem jest czerwona soczewica. Mojemu synowi bardzo smakuje też gulaszowa wersja chilli con carne z dodatkiem pomidorów, czerwonej fasoli i papryczki chilli oczywiście.  Do gulaszu zamiast gotowanych ziemniaków jemy kaszę gryczaną.  Do tego surówka, której skład zależy od pory roku.

Twój autorski przepis na potrawę/napój, który pomoże zwalczyć jesienną depresję.

Czekolada na gorąco chilli

Składniki na 1 porcję:
– 250 ml mleka
– 50 g gorzkiej czekolady
– 2 szczypty chilli
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej, jeśli kupna, to bez dodatku mąki)
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Dodatkowo: śmietana kremówka, chilli

Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki.  Włożyć do garnka razem z mlekiem, przyprawą do piernika i chilli.  Podgrzewać, cały czas mieszając.  Kiedy mleko się zagotuje, zdjąć z ognia i przelać do kubka.  Ubić śmietanę kremówkę na sztywno.  Wyłożyć 2-3 łyżki kremówki na gorącą czekoladę.  Posypać chilli.  Podawać natychmiast.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

Koktajl z natką pietruszki

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Koktajl po treningu. Przepis na odżywczy shake białkowy

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Fasolka szparagowa / istock

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.