Przejdź do treści

Zostań miejską ogrodniczką!

Zostań miejskim ogrodnikiem!
Wiosenne zakupy, w tym sadzonki ‒ m.in. bakłażany balkonowe i nasturcje. Zdjęcie: Marta Wajda
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Ćwiczenia ogólnorozwojowe – co powinnyśmy o nich wiedzieć?
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie? Położna Kasia o kontrowersyjnym trendzie
kobieta w ciąży
Wykonanie testu na koronawirusa to wymóg niezbędny do odbycia porodu rodzinnego? Jest stanowisko NFZ
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi

Nie musisz mieć ogrodu, by zostać ogrodniczką. Wystarczy balkon lub chociaż parapet, na którym można stabilnie ustawić wąską skrzynkę. Maj to idealny czas na założenie domowego ogródka a roślinom nie grożą już przymrozki. Gotowa? 

Zacznij od znalezienia miejsca

Najpierw trzeba sprawdzić, na którą stronę wychodzi nasz balkon. Jeśli na wschód, możemy wybierać wśród ziół, sałat i warzyw korzeniowych. Jeśli na zachód lub prawie zachód, to można z powodzeniem sadzić wszystko: od pomidorów koktajlowych, przez karłowate odmiany dyni, cukinię, fasolę (odmiany klasyczne lub skrzynkowe), bakłażany, groch, ogórki, poziomki (ostatnio pojawiły się nawet poziomki białe pnące!), po truskawki. W grę wchodzą też niezliczone gatunki ziół: mięta (czekoladowa, ananasowa, pieprzowa), tymianek (klasyczny lub cytrynowy), melisa, stewia, ziele greckie, bazylia (drzewiasta lub klasyczna), kolendra, lubczyk, lawenda, ziele życia, ruta, majeranek, rozmaryn, szałwia i wiele innych. Dzieciom, które koniecznie trzeba w te ogrodnicze eksperymenty zaangażować, najwięcej radości przyniosą poziomki, truskawki i pomidorki cherry ‒ wiem, sprawdziłam.

Janek w pomidorach. Zdjęcie: Marta Wajda

Wybieramy donice

Zostań miejskim ogrodnikiem!

Można sadzić rośliny w donicach z tworzywa lub drewnianych skrzynkach. Zdjęcie: Marta Wajda

Sadzić trzeba mieć w czym. Mogą to być donice ‒ polecam te z tworzywa, ponieważ gdy napełnimy je ziemią i roślinami, będzie je łatwiej przestawiać niż gliniane. Poza tym nie zniszczą się, gdy zostawimy je na zimę na zewnątrz.

Inną opcją są drewniane skrzynki (np. po winie lub jabłkach). Taką skrzynię trzeba wyłożyć folią i zrobić otwory w dnie, by nadmiar wody odpływał. Jeśli chcemy jej używać dłużej niż jeden sezon, dobrze ją zaimpregnować. Na bardzo małych balkonach fajnie sprawdzają się doniczki, które montuje się bezpośrednio na balustradzie lub na niej podwiesza. Idealnie nadają się do sadzenia ziół. Donica powinna mieć odpływ, jeśli go nie ma, konieczny będzie żwir lub keramzyt, dzięki któremu korzenie nie będą zalewane wodą, a jej nadmiar osiądzie na dnie, nie powodując gnicia podłoża. W sklepach ogrodniczych można kupić specjalną ziemię do hodowli warzyw, ale ta uniwersalna też świetnie da sobie radę.

Nasiona lub sadzonki

Teraz pozostaje tylko sprawa roślin. I tu mamy do wyboru dwie opcje ‒ możemy sadzić z nasion lub wybrać sadzonki. Szczerze mówiąc, na sianie jest już troszeczkę za późno, a poza tym wiąże się to z tworzeniem miniszklarni i kilkukrotnym przesadzaniem. Często zaś i tak na końcu się okazuje, że rośliny są marnej jakości. Tak naprawdę opłaca się jedynie siać takie warzywa jak rzodkiewki lub marchewka karłowata (ale to bardziej dla zabawy niż pożytku, bo zbyt wiele z nich nie skorzystamy w miejskich warunkach) oraz wszelkie rośliny strączkowe. Polecam więc wybrać gotowe sadzonki. Można je kupić w centrach ogrodniczych lub na bazarkach (od maja do końca czerwca jest ich całe mnóstwo, zwłaszcza że sadzenie staje się coraz modniejsze).

Sadzonki zgromadzone! Zdjęcie: Marta Wajda

Sąsiedztwo ma znaczenie

Zostań miejskim ogrodnikiem!

Zanim wykupimy wszystko, co jest dostępne (możecie mi wierzyć, że trudno się powstrzymać przed kupieniem kolejnej malutkiej uroczej sadzonki poziomek), zaplanujmy nasze skrzynki. Najlepiej sprawdza się układ kaskadowy ‒ z tyłu (najbliżej ściany lub na środku, gdy skrzynka jest wolno stojąca) umieszczamy warzywa pnące, takie jak fasola, groch (wsparte jak najwyższymi tyczkami ‒ ciężko je będzie zmieniać, gdy rośliny je oplotą) lub pomidorki koktajlowe (osiągają do 1,5 m wysokości). Niżej będą zioła, a na przedzie poziomki albo karłowate odmiany cukinii lub bakłażanów.

Warto też sadzić tak, by sąsiadujące rośliny różniły się kolorami, lub przeplatać je kwiatami (np. nasturcjami lub nagietkami, których kwiaty można jeść). Ostatnia rzecz, którą trzeba wziąć pod uwagę, to fakt, że niektóre rośliny bardzo się nie lubią ‒ np. pomidory z ogórkami czy bazylia z majerankiem. Ale to bardzo zawiły temat, o którym można wiele poczytać w książkach i na portalach poświęconych ogrodnictwu. Warto też pytać sprzedawców, przeważnie mają sporą wiedzę i chętnie doradzają, co zrobić, by ich rośliny rosły jak najdłużej. Polecam wszelkie eksperymenty! W końcu, skoro mamy po jednym krzaku, różnice w plonach i tak będą niewielkie, więc nawet jeśli któryś eksperyment się nie powiedzie, straty nie będą dotkliwe.

Sadzimy!

Gdy już wybierzemy sadzonki i napełnimy donice, czas się zabrać do pracy właściwej. Najlepiej sadzić rano lub po południu, gdy słońce nie operuje zbyt mocno, a jeszcze lepiej w dni pochmurne. Jedyne, czego będziemy potrzebować, to niewielki szpadelek, konewka, spryskiwacz i rękawice ochronne, by nie pobrudzić za bardzo rąk. Najpierw bez wkopywania układamy rośliny, tak by być pewnym, że wszystkie się zmieszczą. Weźmy pod uwagę, że niektóre bardzo się rozrosną – mięta i oregano zrobią to wszerz w ekspresowym tempie i doprawdy trudno to powstrzymać! Pomidorki koktajlowe zasuwają wzwyż nawet do 150 cm (i trochę na szerokość).

Gdy już każda roślina będzie miała miejsce, lekko ugniatamy osłonkę, w której znajduje się sadzonka, i delikatnie wyjmujemy roślinę, tak by nie uszkodzić korzeni. Umieszczamy ją w niewielkiej dziurze przygotowanej w ziemi w donicy i zasypujemy. Potem koniecznie obficie podlewamy. Można użyć nawozu do warzyw (i później stosować go raz w tygodniu).

Domowe pomidory prosto z krzaczka. Zdjęcie: Marta Wajda

Cierpliwość się opłaca

Zostań miejskim ogrodnikiem!

Teraz musimy uzbroić się w cierpliwość i konsekwentnie podlewać nasze roślinki dwa razy dziennie (jeśli padało, to oczywiście rzadziej). Ja pierwszy raz podlewam rano, a późnym popołudniem zraszam całość i delikatnie podlewam jeszcze raz. Czasem się zdarzy, że zapomnę i rośliny lekko oklapną… W takich wypadkach nie ma co się przejmować, po solidnym podlaniu powinny znów wrócić do formy.

Poza naszym zapominalstwem na nasz ogród czyhają też inne niebezpieczeństwa, m.in. szkodniki. Niestety na nie nie ma idealnej rady. Dobrze sprawdza się sadzenie roślin odstraszających, takich jak aksamitki, ogórecznik lub róże. Poza insektami w mieście można spotkać szpaki i inne ptaki, na te bestie działają wiatraki (najlepsze są te z mieniących się folii), plony można także skutecznie ochronić, okrywając siatką.

Wszystko to brzmi skomplikowanie? Nic podobnego. Pracy tak naprawdę jest niewiele, a cała masa radości i gigantyczne pole do eksperymentów. Moim zdaniem nie ma szans, żeby się nie udało!


Marta Wajda
 – artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni 9 edycji imprezy kulinarnej Urban Market.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Sok z selera cieszy się coraz większa popularnością. Warto przekonać się do jego smaku?

Dieta sokowa – czy na pewno jest bezpieczna?

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Łąki są piękne, praktyczne i ekologiczne. Dzięki nim poprawia się dobrostan mieszkańców” – mówi Maciej Podyma z Fundacji Łąka

„Łąki są piękne, praktyczne i ekologiczne. Dzięki nim poprawia się dobrostan mieszkańców” – mówi Maciej Podyma z Fundacji Łąka

Seler naciowy

Seler naciowy – jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna

Plastik w oceanach/iStockphoto

Ty też możesz sprawić, aby oceany nie były pełne plastiku. 9 zmian do wprowadzenia od zaraz

Kobieta w basenie z arbuzem

Nawadnianie organizmu. Które owoce i warzywa mają najwięcej wody? Warto je jeść!

Chrzan - właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?

Chrzan – właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?

Mrożone warzywa są alternatywą tych świeżych?

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Zużyte maseczki / istock

Nad Polską fruwają zużyte rękawiczki i maseczki. Czy to oznacza, że nie wiemy co z nimi zrobić?

dziewczynka wśród zieleni

„Wstyd z powodu płodzenia dzieci”. Czy ekologię i chęć posiadania dziecka można pogodzić?

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie – to łatwiejsze niż myślisz

Na tropie E-dodatków

Na tropie E-dodatków. Czy my naprawdę to jemy?

Skrobia - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Skrobia – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Śmieci w worku na śmieci

„To, co zobaczyłam, jest przerażające”. W dobie pandemii koronawirusa temat zaśmiecania środowiska przestał istnieć

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Agnieszka Pocztarska / Czytamy Etykiety

Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”: jeśli nie zaczniemy świadomie zmniejszać ilości „produkowanych” przez nas śmieci, to zalejemy nimi cały świat

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

ziemniaki - kadm w żywności

Kadm w organizmie – jak tam trafia i na czym polega jego szkodliwość?

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę