Przejdź do treści

Zrób sobie marcepan!

Zrób sobie marcepan!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Fot. Pexels.com
Witaminy i suplementy – jakich potrzebujemy latem?
parówki
Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę
najlepsza pora dnia
Najlepsza pora dnia na zdrowy nawyk to…
Bruschetta z brzoskwiniami
Bruschetta z brzoskwiniami
Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Jeśli lubisz migdałowe frykasy, wiedz, że samodzielnie przygotowany marcepan nie ma sobie równych. Zamiast białego cukru możesz dodać miód, który jest zdrowszy, dietetyczny i równie słodki. No i zrezygnować z chemicznych polepszaczy, czyli wyczarować deser doskonały.

Domowy marcepan to zdrowa przekąska i dobry pomysł na deser bez wyrzutów sumienia. Możesz z niego przygotować ozdoby na tort czy ciasto albo pokroić w kawałki i oblać rozpuszczoną gorzką czekoladą, wstawić na 15 minut do zamrażarki i gotowe! Ten marcepan równie dobrze smakuje bez dodatków. Pamiętaj, aby go przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tak zamknięty może czekać około tygodnia, aż go zjesz.

Marcepan składa się z migdałów. Najlepiej, aby były obrane ze skórki. W sklepie możesz takie kupić, dostaniesz nawet już zmielone, ale równie szybko i łatwo przygotujesz je w domu.

Migdały warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale przede wszystkim ze względu na wartości zdrowotne. Zawierają mnóstwo białka, dzięki czemu nie będziesz czuł głodu. To dobra informacja dla osób odchudzających się, ponieważ lepiej sięgnąć po zdrową przekąskę, kiedy złapie cię chęć na podjadanie, niż po gotowca ze sklepu. Migdały zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe – tak, to te zdrowe tłuszcze, które warto wprowadzić do diety. Pamiętaj jednak, aby uważać, bo orzechy, choć zdrowe, mają również sporo kalorii. Oprócz tego migdały zawierają witaminy, minerały oraz obniżają cholesterol. Doskonale wpływają na układ nerwowy i wzrok. Warto je jeść ze względu na to, że działają oczyszczająco na organizm, wzmacniają kości i zęby oraz dobrze wpływają na zdrowy wygląd włosów i paznokci.

Znudziło ci się zwyczajne chrupanie migdałów? Zrób z nich marcepan!

Kobieta zerka na trzy babeczki i zastanawia się, którą zjeść

Składniki:

– ok. 3–4 łyżki miodu (możesz użyć syropu klonowego albo syropu z agawy)
– ​1 łyżkaę wody różanej
– ok. 400 g zmielonych migdałów
– wrzątek

Przygotowanie:

Zalej migdały wrzątkiem.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Odstaw je na bok na mniej więcej 20 minut.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Po tym czasie przecedź orzechy.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Wyłóż je na materiałową ścierkę. Mocno zawiń i pocieraj o siebie – dzięki temu pozbędziesz się ciemnej skórki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Obrane migdały umieść w mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach na mąkę. Ważne, aby orzechy były porządnie zmiksowane, dzięki temu w marcepanie nie będzie grudek. Przesyp uzyskaną mąkę do miski. Wlej wodę różaną i płynny miód. Wymieszaj składniki, aż się ze sobą połączą. Jeśli jest taka potrzeba, dolej więcej miodu, aż masa dokładnie się połączy. Wyjmij masę z miski i ugniataj ją na stolnicy przez 10 minut. Z masy uformuj dowolny kształt i wstaw do lodówki na godzinę – będzie po tym czasie gotowa do jedzenia. Jeśli chcesz z niej uformować ozdoby na tort, wyjmij masę z lodówki 20 minut wcześniej. Dzięki temu będzie bardziej plastyczna. Natomiast jeśli chcesz polać marcepan czekoladą, nie musisz masy wyjmować wcześniej, nawet lepiej, aby był twardy.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

daj naturze szansę

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

Zainteresują cię również:

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Poczuj miętę do surowej gryczanki! Jest idealna jako danie na wynos

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Botwinka egzotyczna. Przepis na pyszny i sycący krem z buraków