Przejdź do treści

Zrób sobie marmoladę z twistem

marmolada
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
Bruschetta z zielonym groszkiem
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Jagody z imbirem i inne ciekawe marmoladowe duety podbiją podniebienie niejednego marudy. Mamy dla was propozycje na niebanalne zestawienia owocowo-przyprawowe. Wprost na talerz albo do słoika.

Marmolada jest jednym z najbardziej popularnych śniadaniowych przysmaków. A taka domowa w połączeniu z dobrym chrupiącym pieczywem to istny rarytas. Jednak zamiast wydawać krocie na słoiki pełne owocopodobnych konfitur obładowanych cukrem, poświęć jeden dzień i przygotuj sobie zapas naturalnych przetworów owocowych, które będą o wiele lepszej jakości, smaczniejsze, a przy okazji też dużo tańsze.

Duża liczba owoców jest na tyle słodka, że wystarczy jedynie poddusić je na wolnym ogniu, aby zgęstniały, zapakować w pojemniczki i zamrozić lub zapasteryzować. Te bardziej kwaśne zamiast białym cukrem możesz dosłodzić np. daktylami, które długo gotowane razem z owocami cudownie się karmelizują i zagęszczają nasze przetwory.

Jeśli jeszcze szukasz niebanalnych kompozycji smakowych z ciekawym twistem, spróbuj naszych propozycji, w których: słodkie jabłka podkręcamy charakternym rozmarynem, kwaskowe wiśnie łagodzimy eteryczną lawendą, a słodkie, choć dosyć „płaskie” w smaku jagody orzeźwiamy imbirem.

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Marmolada z jagodami i imbirem

marmolada

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 400 g marmolady):

– 1 kg leśnych jagód lub borówek amerykańskich
– 5 g obranego korzenia świeżego imbiru
– 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Jagody myjemy i wrzucamy do garnka, dodajemy starty imbir, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i podsmażamy całość ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Przechowujemy w lodówce do 3 dni lub pasteryzujemy/mrozimy na dłużej.

bananowe ciasteczka owsiane

Marmolada z jabłkiem i rozmarynem

Zrób sobie marmoladę z twistem

Składniki (na 800-900 g):

– 1 kg jabłek
– 100 g suszonych daktyli lub rodzynek
– 1 gałązka rozmarynu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 szklanka wody lub tłoczonego soku jabłkowego (opcjonalnie, dla ułatwienia gotowania)

Przygotowanie:

Myjemy jabłka, wydrążamy i siekamy (obieranie ich jest opcjonalne). Wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Następnie ustawiamy średni ogień i dusimy, od czasu do czasu mieszając. Po mniej więcej 40 minutach, gdy znacznie zgęstnieją, zdejmujemy z ognia. Dodatkowo możemy je jeszcze zmiksować na gładszy mus, wyjmując wcześniej gałązkę rozmarynu. Przechowujemy w lodówce do 3 dni lub pasteryzujemy/mrozimy na dłużej.

Marmolada z wiśnią i lawendą

Zrób sobie marmoladę z twistem

Składniki (na 600 g marmolady):

– 1 kg wiśni
– 100 g suszonych daktyli
– 1/4 łyżeczki suszonej lawendy
– 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Wiśnie myjemy i drylujemy. Daktyle siekamy. Wrzucamy wydrylowane wiśnie do garnka, dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 60 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie miksujemy połowę albo całość, jeśli wolimy zupełnie gładką. Przechowujemy w lodówce do 3 dni lub pasteryzujemy/mrozimy na dłużej.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol