Przejdź do treści

Zrób sobie marmoladę z twistem

marmolada
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Anna Mucha
Anna Mucha: dziękujemy bohaterom, którzy narażają swoje zdrowie i życie, żeby to wszystko jeszcze mogło jakoś funkcjonować
Kosmetyki
Czytamy Etykiety apeluje: nie tylko w prima aprilis nie daj się nabrać! Portal zebrał najgorsze chwyty marketingowe na jednym opakowaniu
Jak wygląda przebieg i leczenie po operacji plastycznej?
Operacje plastyczne. Jak wygląda przebieg i leczenie po operacji plastycznej?
MCHC w morfologii - co oznacza obniżone lub podwyższone?
MCHC w morfologii – co oznacza obniżone lub podwyższone?
Kobieta stoi przy oknie, na ramionach ma nałożoną kurtkę jeansową
Furagina i witamina C na zapalenie dróg moczowych to dobre połączenie? Wyjaśnia farmaceutka

Jagody z imbirem i inne ciekawe marmoladowe duety podbiją podniebienie niejednego marudy. Mamy dla was propozycje na niebanalne zestawienia owocowo-przyprawowe. Wprost na talerz albo do słoika.

Marmolada jest jednym z najbardziej popularnych śniadaniowych przysmaków. A taka domowa w połączeniu z dobrym chrupiącym pieczywem to istny rarytas. Jednak zamiast wydawać krocie na słoiki pełne owocopodobnych konfitur obładowanych cukrem, poświęć jeden dzień i przygotuj sobie zapas naturalnych przetworów owocowych, które będą o wiele lepszej jakości, smaczniejsze, a przy okazji też dużo tańsze.

Duża liczba owoców jest na tyle słodka, że wystarczy jedynie poddusić je na wolnym ogniu, aby zgęstniały, zapakować w pojemniczki i zamrozić lub zapasteryzować. Te bardziej kwaśne zamiast białym cukrem możesz dosłodzić np. daktylami, które długo gotowane razem z owocami cudownie się karmelizują i zagęszczają nasze przetwory.

Jeśli jeszcze szukasz niebanalnych kompozycji smakowych z ciekawym twistem, spróbuj naszych propozycji, w których: słodkie jabłka podkręcamy charakternym rozmarynem, kwaskowe wiśnie łagodzimy eteryczną lawendą, a słodkie, choć dosyć „płaskie” w smaku jagody orzeźwiamy imbirem.

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Marmolada z jagodami i imbirem

marmolada

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 400 g marmolady):

– 1 kg leśnych jagód lub borówek amerykańskich
– 5 g obranego korzenia świeżego imbiru
– 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Jagody myjemy i wrzucamy do garnka, dodajemy starty imbir, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i podsmażamy całość ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Przechowujemy w lodówce do 3 dni lub pasteryzujemy/mrozimy na dłużej.

bananowe ciasteczka owsiane

Marmolada z jabłkiem i rozmarynem

Zrób sobie marmoladę z twistem

Składniki (na 800-900 g):

– 1 kg jabłek
– 100 g suszonych daktyli lub rodzynek
– 1 gałązka rozmarynu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 szklanka wody lub tłoczonego soku jabłkowego (opcjonalnie, dla ułatwienia gotowania)

Przygotowanie:

Myjemy jabłka, wydrążamy i siekamy (obieranie ich jest opcjonalne). Wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Następnie ustawiamy średni ogień i dusimy, od czasu do czasu mieszając. Po mniej więcej 40 minutach, gdy znacznie zgęstnieją, zdejmujemy z ognia. Dodatkowo możemy je jeszcze zmiksować na gładszy mus, wyjmując wcześniej gałązkę rozmarynu. Przechowujemy w lodówce do 3 dni lub pasteryzujemy/mrozimy na dłużej.

Marmolada z wiśnią i lawendą

Zrób sobie marmoladę z twistem

Składniki (na 600 g marmolady):

– 1 kg wiśni
– 100 g suszonych daktyli
– 1/4 łyżeczki suszonej lawendy
– 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Wiśnie myjemy i drylujemy. Daktyle siekamy. Wrzucamy wydrylowane wiśnie do garnka, dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 60 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie miksujemy połowę albo całość, jeśli wolimy zupełnie gładką. Przechowujemy w lodówce do 3 dni lub pasteryzujemy/mrozimy na dłużej.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Natka pietruszki dostarczy ci mnóstwa witaminy C. Poznaj przepis na zdrowy koktajl

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta wycierająca nos

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości