Przejdź do treści

Zrób sobie marmoladę z twistem

Zrób sobie marmoladę z twistem
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Jagody z imbirem i inne ciekawe marmoladowe duety podbiją podniebienie niejednego marudy. Mamy dla was propozycje na niebanalne zestawienia owocowo-przyprawowe. Wprost na talerz albo do słoika.

Marmolada jest jednym z najbardziej popularnych śniadaniowych przysmaków. A taka domowa w połączeniu z dobrym chrupiącym pieczywem to istny rarytas. Jednak zamiast wydawać krocie na słoiki pełne owocopodobnych konfitur obładowanych cukrem, poświęć jeden dzień i przygotuj sobie zapas naturalnych przetworów owocowych, które będą o wiele lepszej jakości, smaczniejsze, a przy okazji też dużo tańsze.

Duża liczba owoców jest na tyle słodka, że wystarczy jedynie poddusić je na wolnym ogniu, aby zgęstniały, zapakować w pojemniczki i zamrozić lub zapasteryzować.

Te bardziej kwaśne zamiast białym cukrem możesz dosłodzić np. daktylami, które długo gotowane razem z owocami cudownie się karmelizują i zagęszczają nasze przetwory.

Jeśli jeszcze szukasz niebanalnych kompozycji smakowych z ciekawym twistem, spróbuj naszych propozycji, w których: słodkie jabłka podkręcamy charakternym rozmarynem, kwaskowe wiśnie łagodzimy eteryczną lawendą, a słodkie, choć dosyć "płaskie" w smaku jagody orzeźwiamy imbirem.

Jagoda + imbir

Składniki (na 400 g marmolady):

– 1 kg leśnych jagód lub borówek amerykańskich
– 5 g obranego korzenia świeżego imbiru
– 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Jagody myjemy i wrzucamy do garnka, dodajemy starty imbir, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i podsmażamy całość ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

Przechowujemy w lodówce do 3 dni lub pasteryzujemy/mrozimy na dłużej.

Jabłko + rozmaryn

Zrób sobie marmoladę z twistem

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 800-900 g):

– 1 kg jabłek
– 100 g suszonych daktyli lub rodzynek
– 1 gałązka rozmarynu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 szklanka wody lub tłoczonego soku jabłkowego (opcjonalnie, dla ułatwienia gotowania)

Przygotowanie:

Myjemy jabłka, wydrążamy i siekamy (obieranie ich jest opcjonalne). Wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Następnie ustawiamy średni ogień i dusimy, od czasu do czasu mieszając. Po mniej więcej 40 minutach, gdy znacznie zgęstnieją, zdejmujemy z ognia. Dodatkowo możemy je jeszcze zmiksować na gładszy mus, wyjmując wcześniej gałązkę rozmarynu.

Przechowujemy w lodówce do 3 dni lub pasteryzujemy/mrozimy na dłużej.

Wiśnia + lawenda

Zrób sobie marmoladę z twistem

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 600 g marmolady):

– 1 kg wiśni
– 100 g suszonych daktyli
– 1/4 łyżeczki suszonej lawendy
– 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Wiśnie myjemy i drylujemy. Daktyle siekamy. Wrzucamy wydrylowane wiśnie do garnka, dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 60 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie miksujemy połowę albo całość, jeśli wolimy zupełnie gładką. Przechowujemy w lodówce do 3 dni lub pasteryzujemy/mrozimy na dłużej.

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Mamo, mam coś w oku!