Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zupa idealna na zimę

Zupa idealna na zimę
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Za oknem śnieg, a tobie marzy się gorący posiłek, który porządnie rozgrzeje cię od środka? Znamy taki przepis! Zupa dyniowa z akcentem orientalnym, całkowicie wegańska. Pyszna!

Do naszej zupy użyliśmy pieczonej dyni. W tym przypadku najlepiej sięgnąć po dynię hokkaido, bo nie trzeba obierać jej ze skórki. Poza tym dodaliśmy  papryczkę chili, czosnek, imbir - czyli te produkty, które mają działanie rozgrzewające organizm. Nie zapomnieliśmy o mleczku kokosowym, trawie cytrynowej, kolendrze i limonce. Dzięki tym składnikom nasza propozycja nabierze orientalnego charakteru. Dodatkowo smak wzbogaciliśmy o tofu i makaron ryżowy. Przez to zupa nasyci wasze żołądki na długi czas. Nie zrażajcie się długą listą składników. Może się wydawać, że przez to danie jest skomplikowanie i czasochłonne. Ta zupa jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu!

Smacznego!

Składniki:

- pół średniej wielkości dyni hokkaido
- pół papryczki chilli
- 1/4 szklanki białego wina
- półtorej łyżki startego świeżego imbiru
- jedna marchewka
- jedna papryka
- 500 ml mleczka kokosowego
- 800 ml pomidorów w puszce
- 2 szklanki wody
- jedna cebula
- 4 ząbki czosnku
- pół pęczka kolendry
- olej kokosowy
 -1 limonka
- sól i pieprz do smaku
- łyżka octu jabłkowego
-  makaron ryżowy
- 1 łodyga trawy cytrynowej
-180 g tofu

Przygotowanie:

Zacznij od umycia dyni. Dynię przekrój na pół i wyjmij pestki z miękkim miąższem. Pokrój dynię w kostkę, dodaj 2 łyżki oleju kokosowego, wmasuj w owoc i piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. W garnku rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Posól. Podsmaż przez parę minut. Wlej wino. Zwiększ ogień, dodaj ocet. Odparuj płyn. Dodaj obraną i pokrojoną w średniej grubości plastry marchewkę. Następnie pokrój paprykę. Smaż przez parę minut. Możesz wlać odrobinę wody, aby warzywa nie przywarły do dna. Dodaj czosnek. Chilli pokrój w drobną kosteczkę - dodaj do zupy. Trawę cytrynową rozbij i dodaj do zupy. Kiedy dynia będzie miękka, dodaj ją do zupy. Wlej mleczko kokosowe, pomidory i resztę wody. Wrzuć część  kolendry (zostaw trochę do posypania gotowej zupy). Wszystkie warzywa powinny być przykryte płynem. Jeśli tak nie jest, dolej wodę. Gotuj przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wyciśnij sok z limonki. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Tofu pokrój w dużą kostkę. Zupę podawaj z makaronem, tofu i świeżą kolendrą. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Sara Dudkowska zapytał(a) 3 grudnia 2016
Pytanie dotyczy artykułu Zupa idealna na zimę
A czy moze mi ktos polecic jakies dobre biale wino? Nie pije alkoholu wiec nie mam pojecia jakie kupic do gotowania :) Pozdrawiam

Powiązane artykuły

Jesienna zupa na bogato

Kalafior jest królem jesieni. Wchodzi dumnie na straganowe półki, zostawiając daleko za sobą letnie warzywa....
Kalafior jest królem jesieni. Wchodzi dumnie na straganowe półki, zostawiając daleko za sobą letnie warzywa. I dobrze, bo jest pyszny i zdrowy. Można z niego przygotować mnóstwo dań. Sprawdzi się w leczo, zupie albo jako baza spodu do pizzy. A jak smakuje upieczony… Pycha!

Odpornościowy krem czosnkowy

Dni stają się coraz chłodniejsze ‒ zima za pasem. Potrzebujemy szybkiego dania, które nas rozgrzeje i...
Dni stają się coraz chłodniejsze ‒ zima za pasem. Potrzebujemy szybkiego dania, które nas rozgrzeje i nasyci. Proponujemy zupę krem, która nie dość, że wzmocni naszą odporność, to jeszcze smakuje doskonale. Czosnek rządzi!

Co zjeść przed treningiem? Krem batatowo-brokułowy

Idealny posiłek przedtreningowy powinien być lekkostrawny, ale jednocześnie...
Idealny posiłek przedtreningowy powinien być lekkostrawny, ale jednocześnie musi dodawać mocy. Dobrze skomponowana zupa będzie doskonałym rozwiązaniem!

Zupa rybna na bogato

Wszystko wskazuje na to, że zima do nas wróciła i na wiosnę jeszcze musimy poczekać. Przedwio-śnie to...
Wszystko wskazuje na to, że zima do nas wróciła i na wiosnę jeszcze musimy poczekać. Przedwio-śnie to doskonały moment na przygotowanie zupy rybnej. Co jest lepszego od sycącego, pełnowar-tościowego, zdrowego i pysznego obiadu?