Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zupa rybna na bogato

Zupa rybna na bogato
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Wszystko wskazuje na to, że zima do nas wróciła i na wiosnę jeszcze musimy poczekać. Przedwio-śnie to doskonały moment na przygotowanie zupy rybnej. Co jest lepszego od sycącego, pełnowar-tościowego, zdrowego i pysznego obiadu?

Może się wydawać, że zupa rybna jest czasochłonna i skomplikowana w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego, właściwie sama się gotuje. Kroimy warzywa i ryby, a w międzyczasie gotujemy makaron, podsmażamy krewetki i gotowe!

O czym warto pamiętać, podczas przygotowywania zupy rybnej? Najważniejsze jest zadbanie o świeże produkty. Po czym poznać, że ryby są świeże? Przede wszystkim po zapachu i wyglądzie ‒ powinny lekko błyszczeć. Jeśli masz możliwość kupienia świeżych, sprawdzonych i pewnych pod względem jakości i pochodzenia krewetek, to to zrób. Jeśli nie ‒ kup mrożone. Do zupy rybnej użyj różnego rodzaju ryb, dzięki temu wzbogacisz smak i zapach dania. Warto wybrać filety, bez ości. Ewentualnie zadbaj o to, aby pozbyć się ości, zanim dodasz ryby do wywaru. My zdecydowaliśmy się na filet z dorsza, sandacza, łupacza i witlinka, równie dobrze sprawdzi się halibut, łosoś, a nawet możesz pokusić się o tuńczyka, a co! Zupę dodatkowo wzbogacimy o wino, które na początku gotowania odparuje, świeże zioła, przyprawy i sok z jabłek, który podkręci smak. Do takiej zupy możesz dodać makaron razowy albo zagryzać ulubionym pieczywem.

Ryby warto jeść pod różną postacią, bo dostarczają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Najważniejszym ich atutem jest to, że zawierają nienasycone tłuszcze z grupy omega-3. Istotne jest to, że ryby są zdrowsze i o wiele bardziej wartościowe od mięsa. Gotujemy!

Składniki (przepis dla 4 osób):

- 2 łyżki oleju kokosowego
- pół dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- pół pora (białą część)
- łodygę selera
- pół puszki pomidorów
- 800 ml wywaru warzywnego
- 70 ml białego wina
- 6 łyżek soku z jabłek
- 200 g krewetek
- 250 g różnych ryb
- 1/4 łyżeczki kminku rzymskiego mielonego
- 1 szczyptę gałki muszkatołowej
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki cukru brązowego
- pęczek świeżego koperku
- 2 garści kiełków jarmużu
- makaron soba razowy albo kilka kromek razowego chleba

Przygotowanie:

Rozpocznij od pozbycia się ości z ryb i oczyszczenia krewetek. Następnie pokrój cebulę w piórka, a seler i por w cienkie plasterki. Rozgrzej 1 łyżkę oleju w garnku i wrzuć posiekane warzywa i liście laurowe, chwilę podsmaż, dodaj 2 szczypty soli i cukier. Kolejno wlej ocet i wino. Poczekaj kilka minut, aż wino odparuje. Dolej bulion i pomidory. Ryby pokrój w nieregularne kawałki i dodaj do wywaru. Wlej sos sojowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 minut.  Zmniejsz ogień i pozostaw na mniej więcej 5 minut. W tym czasie dopraw solą i pieprzem. Pod koniec gotowania zupy zagotuj wodę i ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej resztę oleju i przez kilka minut smaż krewetki, dodaj odrobinę soli i pieprzu.

Zupę podawaj z makaronem albo chlebem, podsmażonymi krewetkami, świeżym koperkiem i kiełkami jarmużu. 
 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
daria.polasik zapytał(a) 4 sierpnia 2016
Pytanie dotyczy artykułu Zupa rybna na bogato
W składnikach przepisu jest 6 łyżek soku z jabłek, a w samym przepisie soku nie ma, ale jest ocet, którego nie ma w składnikach. Czy dobrze rozumiem, że nastąpiła pomyłka i chodzi po prostu o ocet jabłkowy?

Powiązane artykuły

Ramen – kultowa zupa krok po kroku

Zupa ramen przywędrowała do Japonii z Chin. Każdy kucharz przyrządza ją nieco inaczej. Ponieważ to prawdziwa...
Zupa ramen przywędrowała do Japonii z Chin. Każdy kucharz przyrządza ją nieco inaczej. Ponieważ to prawdziwa gwiazda, coraz częściej można usłyszeć pytanie: „gdzie zjem dobry ramen?”. Najlepiej zrób go sobie w domu ‒ tak jak lubisz najbardziej!

Tajska zupa rybna

Trzaskających mrozów jakoś nie widać, ale i tak chętnie sięgamy po dania rozgrzewające. Więc zabieramy...
Trzaskających mrozów jakoś nie widać, ale i tak chętnie sięgamy po dania rozgrzewające. Więc zabieramy się za przygotowanie ostrej zupy rybnej. Oczywiście z łososiem - niekwestionowanym królem mórz i talerzy.

Zupa marchewkowa z pikantną nutą

Marchewka to prawdziwie swojskie warzywo. Lubimy ją chrupać solo, ale równie chętnie zjadamy w towarzystwie...
Marchewka to prawdziwie swojskie warzywo. Lubimy ją chrupać solo, ale równie chętnie zjadamy w towarzystwie mięsa, w sałatce albo w zupie. W zimowe dni aromatyczna wersja kremu marchewkowego z chili i imbirem będzie idealna!

Zupa miso – Japonia inspiruje!

Japończycy zajadają się nią codziennie. I wiedzą, co robią. Poprawia trawienie, wspiera odporność. Poza...
Japończycy zajadają się nią codziennie. I wiedzą, co robią. Poprawia trawienie, wspiera odporność. Poza tym zupa miso jest po prostu pyszna – zwłaszcza jeśli przyrządzicie ją sami – dokładnie taką, jak lubicie najbardziej.