Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zupa serowa z pietruszkowym pesto

Zupa serowa z pietruszkowym pesto
Zupa serowa nie musi być bombą kaloryczną. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

I jesienią, i zimą mam ogromną ochotę na zupy. Gotuję wielkie garnki gęstych kremów z warzyw korzeniowych, zupy z soczewicą i chili... Ale jedną z moich ukochanych jest zupa serowa – przekonajcie się, że nie musi być bombą kaloryczną.

Do dziś pamiętam z dzieciństwa, jak smakowała mi zupa serowa mojej babci. Babcia robiła ją na wywarze z kurzych skrzydełek, w którym roztapiała dużą ilość serków topionych. Posypywała ją posiekanym szczypiorkiem i podawała z grzankami z bułki poznańskiej. Czasem babcia przemycała w zupie kawałek startego na tarce selera albo pietruszki. Potem na długo zapomniałam ten smak. Dopiero na studiach zaczęłam (o zgrozo!) opychać się zupkami w proszku, z których moją ulubioną była właśnie zupa serowa. Na szczęście dość szybko oprzytomniałam i porzuciłam ten fatalny nawyk…

Dzisiaj moja zupa serowa nieco odbiega od babcinej. Rezygnuję z bulionu mięsnego i przygotowuję ją na lekkim wywarze warzywnym, daję też mniej serków, wskutek czego zupa nie jest już tak gęsta, ale z kolei ma mniej kalorii. Zamiast szczypiorku dodaję pietruszkowe pesto, które bardzo fajnie podkręca smak. Oczywiście można po prostu posypać zupę pietruszką, ale szczerze polecam wam poświęcić chwilę na ukręcenie sosu, bo z nim zupa serowa komponuje się o niebo lepiej niż z samą natką. Ostatnia modyfikacja, jaką wprowadzam, to zastąpienie grzanek z pszennej bułki kosteczkami z chleba razowego usmażonymi na patelni na kropelce oliwy.

To co, robimy serową?

zupa serowa

Zupa serowa z dodatkiem pietruszkowego pesto. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Zupa serowa z pietruszkowym pesto

- 750 ml bulionu warzywnego
- 200 g serka topionego śmietankoweg
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- sól i pieprz do smaku

na grzanki:
- 4 grube kromki chleba razowego, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka oliwy

na pesto pietruszkowe:
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 mały ząbek czosnku
- 3–6 łyżek oliwy
- sól i pieprz do smaku

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej chwilę cebulę i 1 ząbek czosnku. Następnie wlewamy bulion, dodajemy serek śmietankowy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników (gdy serki się roztopią i zupa będzie gładka, zdejmujemy ją z ognia).

Kiedy zupa się podgrzewa, przygotowujemy sos pietruszkowy i grzanki. W blenderze umieszczamy wszystkie składniki sosu i miksujemy je na gładką masę. Solimy i pieprzymy według uznania.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i podsmażamy na niej pokrojonego w kostkę razowca. Zdejmujemy z ognia, gdy się przyrumieni ze wszystkich stron. 

Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy łyżeczkę pesto pietruszkowego i podajemy z grzankami. 

Smacznego!

Ania Włodarczyk - na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Chretienne zapytał(a) 8 stycznia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Zupa serowa z pietruszkowym pesto
Ile kcal ma 100ml tej zupy?
Lena odpowiedział(a) 10 stycznia 2014
100 ml ma około 120 kcal
karina.kowalczyk.752 odpowiedział(a) 9 stycznia 2014
Jest to bardzo zdrowa zupa odpowiednio zbilansowana i porzywna dla naszego organizmu. Takze powinna miec nie wiecej jak 400 kcal, smialo mozna sie zajadac i zyskac duza witalnosc.
karina.kowalczyk.752 odpowiedział(a) 8 stycznia 2014
Raczej ta zupa powinna mieć nie więcej jak 400 kcal

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Kocham krupnik

Jesień za chwilę… A więc po chłodnych daniach dobrych na upał nadszedł czas na krupnik! Zupa do zadań...
Jesień za chwilę… A więc po chłodnych daniach dobrych na upał nadszedł czas na krupnik! Zupa do zadań specjalnych – obniżająca poziom złego cholesterolu – u nas w nowej, światowej odsłonie.

Pomidorowa raz!

Sezon na pomidory w pełni. A u nas na talerzu od lat to samo: zupa pomidorowa. Ratunku! Ile można w kółko...
Sezon na pomidory w pełni. A u nas na talerzu od lat to samo: zupa pomidorowa. Ratunku! Ile można w kółko jeść pomidorową z ryżem?! Najwyższy czas na zmiany i eksperymenty. Oto pomidorówka w trzech nowych odsłonach.

Zupa rybna w tajskiej odsłonie

Kiedy myślę o zupie rybnej, staje mi przed oczami gęsta, niemal gulaszowa zupa z pomidorami podawana...
Kiedy myślę o zupie rybnej, staje mi przed oczami gęsta, niemal gulaszowa zupa z pomidorami podawana w jednej z knajpek na Półwyspie Helskim. Talerz takiej zupy stanowił idealny posiłek po spacerze brzegiem zimowego morza – cudownie rozgrzewał i sycił.

Ser i bajki o cholesterolu

Ograniczamy jedzenie serów, bo boimy się o zbyt wysoki cholesterol. Czy słusznie, skoro wielbiciele sera...
Ograniczamy jedzenie serów, bo boimy się o zbyt wysoki cholesterol. Czy słusznie, skoro wielbiciele sera – Francuzi – mają najzdrowsze serca w Europie?!