Przejdź do treści

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta z telefonem, przy komputerze
Przeglądarka skierowań. Co to jest i jak z niej skorzystać?
Adele / gettyimages
Dieta Adele. Adele schudła kilkadziesiąt kilogramów dzięki specjalnej diecie. Chodzi o dietę sirtfood. Jakie są jej zasady?
IKEA Kraków wprowadziła wtorki przyjazne sensorycznie dla osób ze spektrum autyzmu
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!
Niestandardowe modelki na okładkach Glamour. Magazyn zmienia oblicze piękna kobiet!

Wystarczą trzy litery, żeby cena produktu spożywczego wzrosła dwukrotnie. Mowa o EKO. Zastanawiacie się, ile w tych literach prawdy, a ile chwytu marketingowego? Nowe badania pokazują, że czasem warto przepłacić!

Na produkty ekologiczne decydujemy się z trzech powodów: aby mieć pewność, że to, co jemy, jest pozbawione wszelkich chemikaliów, w tym pestycydów; kiedy chcemy mieć realny wpływ na jakość życia zwierząt i oczywiście ze względu na dbałość o środowisko naturalne. Międzynarodowy zespół badawczy zogniskowany wokół Uniwersytetu w Newcastle podbija stawkę! W żywność ekologiczną, a w szczególności w mięso i mleko, warto inwestować, gdyż zawiera nawet 50 proc. więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i innych korzystnych związków niż ta produkowana na skalę przemysłową. Wyniki tych badań zostały opublikowane na łamach „British Journal of Nutrition” w tym roku.

Naukowcy przebadali 196 próbek mleka i 67 mięsa. Okazało się, że różnica pomiędzy produktami z produkcji ekologicznej a tymi wytwarzanymi na skalę przemysłową jest znacząca. Na przykład pół litra tłustego mleka z ekogospodarstwa (lub ta sama ilość tłuszczu przyjęta w postaci masła czy twarogu) dostarcza 16 proc. (39 mg) rekomendowanego dziennego spożycia kwasów omega-3, podczas gdy sklepowe mleko dostarcza 11 proc. (25 mg). Dodatkowo w mleku ekologicznym znajduje się aż 40 proc. więcej kwasu linolowego, który zdolny jest do redukowania tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii. Odnotowano również wyższy poziom witaminy E, która rozpuszczalna jest w tłuszczach, oraz karotenoidów, silnych antyoksydantów. Natomiast mięso pochodzenia organicznego zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych takich jak palmowy czy mirystynowy.

Chris Seal, profesor z Uniwersytetu w Newcastle, wyjaśnia: – Kwasy tłuszczowe omega-3 są związane z redukcją chorób układu krwionośnego, wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu neurologicznego i odpornościowego. Dieta zachodnich Europejczyków jest zbyt uboga w te związki, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca podwojenie spożycia. Lecz dostarczenie odpowiedniej ilości omega-3 jest trudne. Nasze badania sugerują, że przestawienie się na ekologiczne produkty może zwiększać spożycie tych ważnych substancji odżywczych.

Wyniki tych badań to świetna informacja dla wszystkich zakręconych na punkcie ekożywności i kolejny argument przemawiający za jakościową zmianą diety. Sceptycy niech rozważą wcielenie ekologicznych produktów w przypadku problemów z układem krwionośnym, objawów niedoboru omega-3, a także w czasie chorób i osłabienia organizmu.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

Sardynki

Sardynki – dlaczego warto je jeść? Jak ich spożywanie działa na skórę? Tłumaczy kosmetolożka

Co jeść, żeby nie zachorować zimą? Jak wesprzeć swoją dietę, tłumaczy dietetyczka Katarzyna Stachurska

Czy ryby są zdrowe? Jakie warto kupować?

Way of Blonde

„Potrzebuję treningu, żeby rozsądnie myśleć i wyładować nadmiar energii”. Way of Blonde o sile kobiecej motywacji

Jak pomóc skórze? Sprawdź, co powinno się znaleźć w twojej diecie

istockphoto.com

Uzupełnij braki. 8 najczęstszych niedoborów w diecie

Omega-3 – kwasy do zadań specjalnych

Omega-3 a omega-6 – proporcje się liczą!

Kobieta w sklepie

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

Zawstydzanie / istock

Chcesz udzielić komuś rady? To nie zawstydzaj i nie wytykaj palcami!

Anna Boenish / Instagram

Anna Boenish szczerze o chorobie: lata anoreksji bulimicznej nauczyły mnie, że jedzenie to wróg, że trzeba liczyć kalorie, ważyć się codziennie, ćwiczyć i jeść mało albo wcale

Kobieta je pizzę

Skomplikowana relacja z jedzeniem. Autorka bloga Szpilki na siłowni radzi, jak do tego nie dopuścić

Maja Bohosiewicz / Instagram

Maja Bohosiewicz podzieliła się z fankami sekretem swojej szczupłej sylwetki. „Stara, cudów nie ma…” – pisze aktorka

kawa

Kawa z rana jak śmietana? Dietetyczka Barbara Dąbrowska tłumaczy, dlaczego picie kawy to nie powinna być pierwsza poranna czynność

Złote mleko

Złote mleko – co to jest i dlaczego warto je pić? Mówi dietetyczka Alicja Kalińska

siatka na zakupy

Dieta powinna być dobrze przemyślana. „Odżywiaj się zdrowo, nie modnie” – apeluje dietetyczka Anna Reguła

Dieta a płodność / freepik.com

Płodność – czy da się wspierać ją zdrowym odżywianiem? Dietetyczka odpowiada

mrożone warzywa

Warzywa na patelnię z popularnej sieci sklepów wycofane z obrotu. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

8 sposobów na podniesienie libido

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności