Przejdź do treści

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Aspartam w dżemach / istock
Aspartam w dżemach / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chłopiec z nebulizatorem
Jak wybrać dobry i bezpieczny dla dziecka nebulizator? Wyjaśnia specjalistka
Amarantus – zbożowy hit. Nie tylko dla zestresowanych
Patenty na potencjalne leki antynowotworowe dl badaczy z Uniwersytetu Gdańskiego
Niezwykłe dokonanie badaczy z Gdańska! Pomoże w walce z nowotworami
aromaterapia Nabea
Aromaterapia w domu? To prostsze niż myślisz! Podpowiadamy, jak możesz zacząć przygodę z olejkami
Sekrety szczęśliwych par – 10 filarów udanego związku

Aspartam, czyli popularny słodzik, od lat jest tematem wielu rozmów specjalistów. Niektórzy uważają bowiem, że jest rakotwórczy i szkodliwy. Czy związku, który w produktach żywnościowych występuje pod tajemniczą nazwą E951, należy się jednak bać? Zofia Suszka, dietetyczka z Poradni „Holistycznie Zdrowi” tłumaczy i rozwiewa wszystkie wątpliwości.

Aspartam – czym jest?

Zacznijmy od właściwości aspartamu.

– To organiczny związek chemiczny składający się z dwóch aminokwasów: fenyloalaniny i kwasu asparaginowego. Aspartam jest całkowicie rozkładany w jelitach. Jednym z metabolitów jest metanol, jednak jego ilości są znikome, znacznie mniejsze niż w niektórych konwencjonalnych produktach spożywczych. Nie należy się tego obawiać. Jego wartość energetyczna to około 4 kcal/1g (podobnie do cukru), jednak jest 200 razy słodszy od cukru, przez co używa się go znacznie mniej i w użytych ilościach jego wartość energetyczna jest pomijalna – wyjaśnia Zofia Suszka, dietetyczka.

Aspartam – rakotwórcze działanie

Czy aspartam ma działanie rakotwórcze? Nie!

Jak mówi Zofia Suszka, aspartam nie ma potencjału rakotwórczego ani toksycznego, co jest zatwierdzone przez European Food Safety Authority.

– Dzienną dopuszczalną dawkę oznaczono jako 50 mg/kg/mc. Dla osoby ważącej 60 kg będzie to więc 3 tys. mg aspartamu. Dla porównania litrowa cola zero ma 586 mg aspartamu w składzie – dodaje dietetyczka.

I chociaż kilka badań na szczurach wskazywało jego rakotwórcze działanie, istnieje wiele zastrzeżeń co do jakości tych badań. Używano bardzo wysokich dziennych dawek, w przeliczeniu nierealnych do przyjęcia przez jedną osobę w ciągu dnia. Zwierzęta wykorzystane do badań prawdopodobnie miały również zmiany nowotworowe spowodowane starością. Dodatkowo – badań na zwierzętach nie można przenosić 1:1 na ludzi

– Aspartam u zdrowych osób w żaden sposób nie wpływa na organizm. Istnieje wyjątek: osoby chore na fenyloketonurię, rzadką chorobę genetyczną, w której nie są one w stanie metabolizować fenyloalaniny wchodzącej również w skład aspartamu. Zachodzi przez to gromadzenie jej w organizmie, co prowadzi do uszkodzenia mózgu – wyjaśnia Zofia Suszka.

Aspartam – zalety

Czy warto korzystać z aspartamu? Dietetyczka uważa, że tak. Dlaczego? Już wyjaśniamy.

Zalety aspartamu:

  • pomaga ograniczać spożywanie cukru (decydując się na spożywanie aspartamu, zamieniamy napoje słodzone cukrem na napoje niskokaloryczne),
  • zmniejsza się ryzyko otyłości i jej powikłań,
  • nie wpływa negatywnie na szkliwo zębów tak jak cukier.

Jak każda substancja tworzona sztucznie, aspartam ma także swoje wady.

Wady aspartamu:

  • przyzwyczaja do smaku słodkiego, trudno więc ograniczyć ilość słodkich produktów w diecie,
  • często towarzyszy innym nawykom (np. jedzeniu fast foodów) i je utrwala.

Aspartam – gdzie go znajdziemy?

  • słodzone jogurty,
  • napoje gazowane,
  • wody smakowe (ale też napój typu ice tea),
  • izotoniki,
  • kakao w proszku,
  • dżemy,
  • gumy do żucia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak prawidłowo wykonać krzywą cukrową? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka

Krzywa cukrowa (OTTG) – jak prawidłowo wykonać badanie? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Czy możesz mieć cukrzycę i o tym nie wiedzieć? Sygnały, na które warto zwrócić uwagę

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

GIS wycofał popularny cukier kokosowy. Powodem był gluten

Słodziki / istockphoto

Sztuczne słodziki wpływają na metabolizm bez względu na kalorie? To wyniki najnowszego badania. Mamy wypowiedź dietetyczki

Łyżeczki z przyprawami

Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.