Przejdź do treści

Błędy podczas przygotowywania jedzenia, które wszyscy popełniamy

Błędy podczas przygotowywania jedzenia, które wszyscy popełniamy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Adam Lewanowicz
Jak pomóc bliskiej osobie, która tkwi w toksycznej relacji? Radzi psychoterapeuta Adam Lewanowicz [WIDEO]
projektowanie uśmiechu
„Od razu zauważam, gdy ktoś ma problem, bo mówi czy uśmiecha się, przekręcając głowę w bok, lub zasłania usta dłonią”. Lek. dent. Marcin Krupiński o projektowaniu uśmiechu
„Złość piękności szkodzi”? W żadnym wypadku. Pozwólmy dziewczynkom się złościć!
Złość piękności szkodzi? „Zbyt długo dałyśmy sobie wmawiać bajkę o złości, co to kobiecości nie przystoi”
Pokonała już raka i sepsę, teraz 102-latka po raz drugi wyzdrowiała z COVID-19
Pokonała już raka i sepsę, teraz 102-latka po raz drugi wyzdrowiała z COVID-19
Kobieta w ciąży
Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP

Mało kto na co dzień myśli o tym, że jego kuchnia może być potencjalnie niebezpieczna. A przecież środowisko kuchenne jest miejscem, w którym rozwijać mogą się różne patogeny. Resztki jedzenia, wilgoć czy niedogotowane potrawy to pole do rozwoju między innymi bakterii E. coli, salmonelli czy toksyn botulinowych. Dlatego bardzo ważne jest, aby na każdym etapie przygotowania jedzenia zachowywać szczególną higienę.

Sprawdź, jakie błędy wszyscy popełniamy podczas przygotowywania jedzenia.

Nie myjesz rąk

Regularne mycie rąk to najważniejsza zasada podczas przygotowywania posiłków. Nie wystarczy ich umyć przed przystąpieniem do gotowania, ale należy robić to o wiele częściej. Należy pamiętać o myciu rąk:

  • przed, podczas oraz po przygotowaniu posiłków;
  • po wyrzucaniu resztek do kosza na śmieci;
  • po kichaniu, kaszlu czy wycieraniu nosa,
  • po dotykaniu surowego mięsa lub jaj;
  • po wizycie w łazience,
  • po dotknięciu zwierząt domowych;
  • zanim zaczniesz jeść.

Ważny jest sposób mycia rąk – należy użyć do tego mydła i myć ręce przez przynajmniej 20-30 sekund, a następnie spłukać je i osuszyć o jednorazowy ręcznik.

Źle obchodzisz się z surowym mięsem i jajkami

Wiele osób przed przystąpieniem do gotowania myje surowe mięso i jajka pod bieżącą wodą. Ten błąd popełnia wielu z nas, myśląc, że w ten sposób pozbędą się bakterii z żywności. W rzeczywistości jednak mycie mięsa i jajek sprawia, że roznosisz bakterie wszędzie po umywalce i blacie kuchennym. Poza tym samo płukanie pod bieżącą wodą nie zabija bakterii, najlepiej zrobi to gotowanie. Jajka z kolei lepiej krótko sparzyć wrzątkiem, ale dopiero bezpośrednio przed użyciem.

Bardzo ważne jest to, aby surowe i ugotowane mięso przechowywać na różnych talerzach czy deskach do krojenia – nie powinny one mieć ze sobą kontaktu. Nie można także odkładać ugotowanych produktów na talerze lub deski, na których wcześniej leżało surowe mięso albo jajka.

Kobieta trzyma się za brzuch

Nieumyte warzywa i owoce

Wychodzisz z założenia, że skoro obierasz warzywa i owoce, to nie musisz ich myć? To duży błąd, ponieważ na skórce znajdują się patogeny i zanieczyszczenia, które podczas obierania przedostają się do środka. Dlatego nawet jeśli warzywa i owoce wyglądają na czyste i masz je zamiar obrać, to i tak należy je umyć. Do mycia warzyw i owoców najlepiej sprawdzi się bieżąca woda i szczoteczka, która pozwala dokładnie usunąć wszystkie zanieczyszczenia.

Niedogotowane lub surowe jedzenie

Podczas pieczenia ciasteczek lubisz podjadać surowe ciasto? Niedogotowane mięso nie odstrasza cię od posiłku? To duże błędy, które mogą skończyć się zatruciem pokarmowym! Surowe jajka i mąka mogą zawierać wiele groźnych bakterii, w tym E. coli, a surowe mięso to nie tylko ryzyko zakażenia bakteriami, takimi jak salmonella, listeria czy campylobacter, ale również ryzyko zarażenia pasożytami (włosień czy tasiemiec uzbrojony). Może to być ryzykowne dla zdrowia i życia.

Aby uniknąć ryzyka, sięgaj tylko po dobrze ugotowane potrawy, a z diety wyłącz takie rzeczy, jak domowy majonez, kogel-mogel i surowe ciasta. Jeśli lubisz krwiste steki czy tatar, to wybieraj tylko wołowinę, ponieważ bardzo niebezpieczne jest jedzenie surowej wieprzowiny i drobiu.

Przechowywanie jedzenia poza lodówką

Wiele osób pozostałości po obiedzie zostawia na kuchenny blacie zbyt długo. W temperaturze pokojowej zarazki zaczynają namnażać się po dwóch godzinach, a im cieplej jest, tym szybciej to następuje – w temperaturze 32 stopni dzieje się to już po godzinie. Dlatego ważne jest, aby zaraz po schłodzeniu schować resztki jedzenia do lodówki. Pamiętaj o tym, aby nie przechowywać jedzenia zbyt długo, bo nawet w lodówce patogeny się namnażają. Dobrym sposobem na przedłużenie przydatności do spożycia jest używanie specjalnych pojemników lub pakowanie próżniowe.

Kobieta cierpiąca na zatrucie pokarmowe i czująca, że zaraz zwymiotuje

Próbowanie niepewnego jedzenia

Wydaje ci się, że jedzenie nie jest już świeże, ale mimo wszystko próbujesz kawałek, aby sprawdzić smak? Ten błąd popełnia wiele osób. Jeśli niepokoją cię wygląd czy zapach jedzenia, to prawdopodobnie nie nadaje się ono już do spożycia, nie warto ryzykować. Wiele osób myśli, że malutki kawałek niedobrego jedzenia im nie zaszkodzi – nic bardziej mylnego, nawet kawałeczek może spowodować zatrucie pokarmowe.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

prof. Krzysztof J. Filipiak

Prof. Krzysztof J. Filipiak: „Wielu z nas zdaje sobie sprawę, że szczepionki znajdą się w Polsce najwcześniej jesienią 2021 r. Nadal więc czeka nas trudny rok walki z pandemią”

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Wybierasz się na piknik? O tych zasadach musisz pamiętać

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

W jakiej temperaturze prać ubrania? Naukowcy mają zalecenia

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

10 produktów, których nie powinnaś podawać swojemu psu

Poranny prysznic czy wieczorna kąpiel? Co jest dla nas lepsze?

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Gorąco? 7 porad, które ułatwią ci zasypianie

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Brak snu nie jest niczym dobrym, ale jego nadmiar też ma negatywne konsekwencje

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Poziom żelaza we krwi a długość życia – jaka jest zależność?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?