Przejdź do treści

Błędy podczas przygotowywania jedzenia, które wszyscy popełniamy

Błędy podczas przygotowywania jedzenia, które wszyscy popełniamy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
plaża we Władysławowie, lato 2020
Wakacje w czasie pandemii. Tak (nie)wygląda reżim sanitarny na plaży we Władysławowie
koronawirus, sklep w Polsce
Koronawirus w Polsce. Ruszą kontrole policji i służb sanitarnych w sklepach, będzie rejestracja wesel
Alfabet intymny – punkty i punkciki w kobiecym ciele
W Irlandii wycofano reklamę tamponów. Powód może zdziwić
W Irlandii wycofano reklamę tamponów. Powód może zdziwić
Polska na „czerwonej liście” resortu zdrowia Ukrainy. Co to oznacza?
Polska na „czerwonej liście” resortu zdrowia Ukrainy. Co to oznacza?

Mało kto na co dzień myśli o tym, że jego kuchnia może być potencjalnie niebezpieczna. A przecież środowisko kuchenne jest miejscem, w którym rozwijać mogą się różne patogeny. Resztki jedzenia, wilgoć czy niedogotowane potrawy to pole do rozwoju między innymi bakterii E. coli, salmonelli czy toksyn botulinowych. Dlatego bardzo ważne jest, aby na każdym etapie przygotowania jedzenia zachowywać szczególną higienę.

Sprawdź, jakie błędy wszyscy popełniamy podczas przygotowywania jedzenia.

Nie myjesz rąk

Regularne mycie rąk to najważniejsza zasada podczas przygotowywania posiłków. Nie wystarczy ich umyć przed przystąpieniem do gotowania, ale należy robić to o wiele częściej. Należy pamiętać o myciu rąk:

  • przed, podczas oraz po przygotowaniu posiłków;
  • po wyrzucaniu resztek do kosza na śmieci;
  • po kichaniu, kaszlu czy wycieraniu nosa,
  • po dotykaniu surowego mięsa lub jaj;
  • po wizycie w łazience,
  • po dotknięciu zwierząt domowych;
  • zanim zaczniesz jeść.

Ważny jest sposób mycia rąk – należy użyć do tego mydła i myć ręce przez przynajmniej 20-30 sekund, a następnie spłukać je i osuszyć o jednorazowy ręcznik.

Źle obchodzisz się z surowym mięsem i jajkami

Wiele osób przed przystąpieniem do gotowania myje surowe mięso i jajka pod bieżącą wodą. Ten błąd popełnia wielu z nas, myśląc, że w ten sposób pozbędą się bakterii z żywności. W rzeczywistości jednak mycie mięsa i jajek sprawia, że roznosisz bakterie wszędzie po umywalce i blacie kuchennym. Poza tym samo płukanie pod bieżącą wodą nie zabija bakterii, najlepiej zrobi to gotowanie. Jajka z kolei lepiej krótko sparzyć wrzątkiem, ale dopiero bezpośrednio przed użyciem.

Bardzo ważne jest to, aby surowe i ugotowane mięso przechowywać na różnych talerzach czy deskach do krojenia – nie powinny one mieć ze sobą kontaktu. Nie można także odkładać ugotowanych produktów na talerze lub deski, na których wcześniej leżało surowe mięso albo jajka.

Nieumyte warzywa i owoce

Wychodzisz z założenia, że skoro obierasz warzywa i owoce, to nie musisz ich myć? To duży błąd, ponieważ na skórce znajdują się patogeny i zanieczyszczenia, które podczas obierania przedostają się do środka. Dlatego nawet jeśli warzywa i owoce wyglądają na czyste i masz je zamiar obrać, to i tak należy je umyć. Do mycia warzyw i owoców najlepiej sprawdzi się bieżąca woda i szczoteczka, która pozwala dokładnie usunąć wszystkie zanieczyszczenia.

Niedogotowane lub surowe jedzenie

Podczas pieczenia ciasteczek lubisz podjadać surowe ciasto? Niedogotowane mięso nie odstrasza cię od posiłku? To duże błędy, które mogą skończyć się zatruciem pokarmowym! Surowe jajka i mąka mogą zawierać wiele groźnych bakterii, w tym E. coli, a surowe mięso to nie tylko ryzyko zakażenia bakteriami, takimi jak salmonella, listeria czy campylobacter, ale również ryzyko zarażenia pasożytami (włosień czy tasiemiec uzbrojony). Może to być ryzykowne dla zdrowia i życia.

Aby uniknąć ryzyka, sięgaj tylko po dobrze ugotowane potrawy, a z diety wyłącz takie rzeczy, jak domowy majonez, kogel-mogel i surowe ciasta. Jeśli lubisz krwiste steki czy tatar, to wybieraj tylko wołowinę, ponieważ bardzo niebezpieczne jest jedzenie surowej wieprzowiny i drobiu.

Przechowywanie jedzenia poza lodówką

Wiele osób pozostałości po obiedzie zostawia na kuchenny blacie zbyt długo. W temperaturze pokojowej zarazki zaczynają namnażać się po dwóch godzinach, a im cieplej jest, tym szybciej to następuje – w temperaturze 32 stopni dzieje się to już po godzinie. Dlatego ważne jest, aby zaraz po schłodzeniu schować resztki jedzenia do lodówki. Pamiętaj o tym, aby nie przechowywać jedzenia zbyt długo, bo nawet w lodówce patogeny się namnażają. Dobrym sposobem na przedłużenie przydatności do spożycia jest używanie specjalnych pojemników lub pakowanie próżniowe.

Kobieta cierpiąca na zatrucie pokarmowe i czująca, że zaraz zwymiotuje

Próbowanie niepewnego jedzenia

Wydaje ci się, że jedzenie nie jest już świeże, ale mimo wszystko próbujesz kawałek, aby sprawdzić smak? Ten błąd popełnia wiele osób. Jeśli niepokoją cię wygląd czy zapach jedzenia, to prawdopodobnie nie nadaje się ono już do spożycia, nie warto ryzykować. Wiele osób myśli, że malutki kawałek niedobrego jedzenia im nie zaszkodzi – nic bardziej mylnego, nawet kawałeczek może spowodować zatrucie pokarmowe.

 

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz skakać na skakance? Sprawdź, jak osiągnąć najwięcej korzyści

Zajadasz stres? Zobacz, jak to kontrolować

Wiesz, które pomieszczenie w twoim mieszkaniu jest najbrudniejsze? Możesz być zaskoczona

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Masz wzdęcia? 10 produktów, które pomogą ci z nimi walczyć

Pocisz się nocą? 9 możliwych przyczyn (i jak im zaradzić)

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Jedzenie powoduje zmarszczki? Tych produktów lepiej unikaj

8 produktów, które możesz zastąpić innymi. Wiedziałaś o wszystkich?

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku?

Sen jest ważny, to jasne. Ale czy wiesz dlaczego?

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie?

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Kupujesz rozdrobniony ser, bo szybciej się topi? Możesz się zdziwić

Chcesz schudnąć? Najpierw zrezygnuj z tych nawyków

8 niskokalorycznych potraw, które powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu

Martwisz się o przyszłość? Oto 7 sposobów, przy pomocy których ze zmartwieniami radzą sobie specjaliści

Im starsze, tym lepsze? Uwaga, wino też ma datę ważności

Wszystkie produkty w twoim domu mają dobrą datę ważności? Sprawdź, które warto wymienić

Problem z zaparciami? Zobacz, co twój organizm chce ci powiedzieć

Gorąco? Potrzebujesz kawy? Przygotuj japońską mrożoną kawę, nie pożałujesz

5 warzyw, które muszą znaleźć się w twojej diecie. Polecają dietetycy

Nie tylko pieprz cayenne. 7 produktów, które pomagają spalić tłuszcz

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami