Przejdź do treści

Wiadomo, że gorzka czekolada jest zdrowsza. Ale czy na pewno znasz wszystkie jej zalety?

Zdjęcie: Charisse Kenion / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta biegnie po plaży przy linii morza. ma zwiewną sukienkę
Jak wygląda wizyta i rehabilitacja kobiety u fizjoterapeuty uroginekologicznego? Wyjaśnia fizjoterapeutka
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka
Jelita a stres / istock
Jelita a stres – czy mają ze sobą coś wspólnego? Psycholożka i gastroenterolog wyjaśniają
Lek z balsamem peruwiańskim
Balsam peruwiański – zastosowanie i przeciwwskazania
Kaya Szulczewska: „Włosy pod pachami mogą być równie zadbane, piękne i pożądane, co te na głowie”

Czekolada, jak wiemy, zwiększa produkcję serotoniny i poprawia humor. Sprawdźcie, dlaczego jeszcze warto przestać walczyć ze słabością do kakaowej tabliczki, i dlaczego powinniśmy jeść ją po kawałku codziennie.

Po zjedzeniu czekolady większość z nas otrzymuje zastrzyk dobrego nastroju i energii. Nie jest to efekt placebo, a potwierdzona w licznych badaniach właściwość czekolady. Jak wskazują naukowcy, pobudza ona syntezę najbardziej znanego „hormonu szczęścia”, czyli serotoniny. Co jeszcze zyskamy, jedząc czekoladę? Sami się przekonajcie:

Czekolada chroni przed chorobami serca i naczyń

Gdy w naszych żyłach płynie czekolada, dobrze się dzieje… Wydawałoby się, że jej zjedzenie to tylko chwila słabości, a jednak może to być lek na nasze problemy z krążeniem. Bo, po pierwsze: 63 g czekolady tygodniowo zmniejszają ryzyko udaru u mężczyzn o 17 proc. (badanie Karolinska Institutet w Szwecji), po drugie: czekolada ogranicza prawdopodobieństwo zachorowania na serce o 37 proc. (badanie Cambridge University), po trzecie: jedzona regularnie zapobiega zakrzepom, a więc zawałom serca i udarom (badanie University of California). Ba! I nawet zmniejsza ciśnienie krwi – w tym celu zaleca się przyjmować codziennie kawałek czekolady (badanie dr. Messerliego z Columbia University).

 

Lecz nie czekolady jakiekolwiek, a tylko tej z wysoką zawartością kakao, co najmniej 60-70 proc. Kardioprotekcyjne właściwości czekolady wynikają z dużej zawartości przeciwutleniaczy, głównie proantocyjanidyn, działających korzystnie na śródbłonek naczyń, a także zapobiegających procesom zapalnym i zakrzepowym, które prowadzą do miażdżycy.

Czekolada zmniejsza apetyt

Tak, drodzy czekoladożercy. Jeśli chcecie, aby wasza miłość do słodkiej tabliczki nie stała się prostą drogą do zaokrągleń tu i tam, wybierajcie czekoladę gorzką. Ta, wśród swoich licznych zalet, ma jeszcze jedną – spowalnia trawienie i hamuje łaknienie. Głód, jak dowiedli naukowcy z Kopenhagi, dociera do naszego mózgu po zażyciu czekolady z opóźnieniem, a w rezultacie i tak zjadamy przy okazji kolejnego posiłku średnio o 17 proc. mniej kalorii. Nic tylko złamać zasady i jeść czekoladę przed obiadem!

Czekolada napędza szare komórki do pracy

Szykuje wam się ważne spotkanie, na którym musicie zachować pełną koncentrację? Zamiast odpalać papierosa od papierosa albo obgryzać resztki paznokci, wyluzujcie się i zjedzcie czekoladę. Dzięki temu, że wpływa ona korzystnie na krążenie, to powoduje krótkoterminową poprawę zdolności umysłowych (badanie Uniwersytetu w Nottingham). Efekt to lepsza koncentracja, pamięć, szybsze łączenie faktów.

 

Czekolada to legalny i zdrowy narkotyk, który usprawni mózg. Ale korzystny efekt uzyskamy nie tylko na krótki czas, bo wiadomo też, że regularne jej przyjmowanie, to również jaśniejszy umysł w trzecim wieku i mniejsze ryzyko demencji oraz choroby Alzheimera.

Czekolada to „superowoc”

Taki przydomek zyskała sobie dzięki dużej zawartość antyoksydantów. Wsparciem tej tezy jest publikacja w „Chemistry Central Journal” dowodząca, że czekolada zawiera więcej polifenoli i flawonoli niż ekstrakty owocowe. Autorzy przypominają, że media tworzą często listę najzdrowszych „superfoods” lub „superfruits” (superowoce), bazując na zdolnościach przeciwutleniających danych roślin, a także zawartości prozdrowotnych polifenoli. Dlatego postanowili porównać popularne „superowoce” z kakao i czekoladą, będącymi przecież produktem wykorzystania nasion kakaowca, tudzież owocu tego drzewa. – Nasiona kakaowca mogą śmiało być nazwane „superowocami”, o czym świadczy bogaty skład i wartość odżywcza kakao oraz ciemnej czekolady – podsumowuje autorka dr Debra Miller.

Czekolada działa korzystnie na łożysko u ciężarnych

Jesteś w ciąży lub ją planujesz? Jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś, dołącz czekoladę do swojej diety. Koniecznie. To nie tylko dawka szczególnie ważnych w tym okresie związków, jak magnez czy żelazo, witamin A i E oraz z grupy B, jej zjadanie poprawia również działanie łożyska, wpływa pozytywnie na wzrost i rozwój płodu oraz zmniejsza ryzyko groźnych powikłań nadciśnienia ciążowego. Jest jeden warunek. Czekolada musi zawierać jak najwięcej związków flawonowych, a mówiąc prościej – jak najwięcej kakao.

 

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Czekolada chroni przed oparzeniami słonecznymi

Zamiast przeobrażać się w czekoladę na plaży, lepiej czekoladę regularnie zajadać. Nie dość, że dzięki niej skóra zyskuje blask (wszak ziarna kakaowca są powszechnie wykorzystywane w kosmetyce), to do tego lepiej radzi sobie ze szkodliwymi promieniami UV. Dowiodło tego jedno z niemieckich badań (przeprowadzone przez Universität Witten-Herdecke), w którym dwie grupy kobiet przez 12 tygodni przyjmowały kakao z wysoką lub niską zawartością flawonoli. U tych ostatnich nie zauważono żadnych zmian w skórze. Natomiast u pozostałych pań naukowcy odnotowali średnio 25 proc. mniejszy rumień po opalaniu. Według ekspertów duża zawartość flawonoli w kakao wpływa na większą gęstość i grubość komórek skóry, a także poprawia nawodnienie i hamuje naskórkową utratę wody.

Czekolada działa jak prebiotyk

W odróżnieniu od probiotyku czekolada nie zawiera mikroorganizmów, a substancje działające dobroczynnie na jelita. Chodzi o polifenole, które wymuszają na mikroorganizmach zamieszkujących jelita dodatkową pracę i wpływają pozytywnie na zmiany w ich składzie. Naukowcy z Reading w Wielkiej Brytanii sugerują, że regularne zjadanie bogatej w kakao czekolady powoduje wzrost ilości prozdrowotnych szczepów z rodzaju Bifidobacterium oraz Lactobacillus. Czekolady za to nie polubiły groźne bakterie Clostridium – ich ilość po 4 tygodniach badania udało się znacznie zredukować.

Można powiedzieć, że czekolada wpływa korzystnie na nasze zdrowie od stop do głów. Poprawia krążenie, pracę jelit, obniża ryzyko wielu chorób, usprawnia pracę mózgu i zapobiega demencji. Nadal brakuje jej wam w codziennym jadłospisie? Najwyższa pora to zmienić.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Podwyższenie ciśnienie od temperatury w domu. Jak to się dzieje?

Wypadanie włosów po ciąży / ArthurHidden/Freepik

Wypadanie włosów po ciąży. Kiedy to poważny problem, którego nie możemy bagatelizować?

badanie krwii, test, ciążą

Test ciążowy z krwi – kiedy go zrobić i jak interpretować wynik?

Dieta a płodność / freepik.com

Płodność – czy da się wspierać ją zdrowym odżywianiem? Dietetyczka odpowiada

Czy test ciążowy z drogerii jest wiarygodny?

Czy test ciążowy z drogerii jest wiarygodny?

Jak rozpoznać zawał i pomóc osobie, która go przechodzi? Poznaj porady ratownika medycznego!

Amy Schumer w czerwonej sukience pozuje na ściance

Amy Schumer już po kolejnym etapie zapłodnienia in vitro. „Dziękuję za wasze wsparcie, jest ogromnie pokrzepiające”

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

Co może mieć wpływ na wynik testu ciążowego?

Brzuch po ciąży. Fizjoterapeuta tłumaczy, dlaczego nie zawsze wraca do formy

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

Rodzaje testów ciążowych. Sprawdź, jaki wybrać

ból w klatce

Ból w klatce piersiowej. Lekarz wyjaśnia, co to może oznaczać

Kassi Mansfield

Depresja ciążowa – znana blogerka Kassi Mansfield wyznała, że się z nią zmaga

Reklama Frida Mom o kobiecie w połogu zakazana na Oscarach

Reklama z mamą, która dochodzi do siebie po porodzie, zakazana na Oscarach. „Jest zbyt dosłowna”

test ciążowy

Ciąża. Sprawdź, kiedy powinnaś powtórzyć test ciążowy

noworodek

Cesarskie cięcie – dlaczego co drugie dziecko w Polsce rodzi się w ten sposób? Oto możliwe powody

serce

Nie lekceważ tych objawów. To może być serce

Agnieszka Radwańska jest w ciąży!

Agnieszka Radwańska w ciąży. Była tenisistka pochwaliła się, że zostanie mamą

Małgorzata Rozenek-Majdan o poronieniu

Małgorzata Rozenek-Majdan: Poroniłam ciążę bliźniaczą w prawie 11. tygodniu

„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil

kobieta w ciąży

Czego nie można jeść, będąc w ciąży? Wymienia dietetyczka

Katarzyna Płaza-Piekarzewska z córką na rękach

Położna Kasia o połogu: nie każda kobieta po urodzeniu dziecka lewituje nad ziemią

Pocałunek to samo zdrowie / istock

Dr Marian Majchrzycki: w czasie pocałunku pracuje 126 różnych mięśni, w tym 34 mięśnie twarzy, z których część można uaktywnić tylko podczas tej czynności

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?