Przejdź do treści

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zdarzyło ci się płakać po seksie? Nie ty jedna. Skąd to się bierze? Wyjaśnia ekspert
Freepik.com
Dzielisz albo kruszysz tabletki? Nie wszystkie wolno! Farmaceutka Anna Wyrwas tłumaczy, dlaczego to takie ważne
www.istockphoto.com
Twoje dziecko lubi bawić się nad wodą? Uważaj! „Utopić się można w talerzu zupy!” – przypomina lekarka Marta Bik-Tavares
kobieta opala się
Przyłóż plasterek pomidora na poparzone miejsce. Oparzenia słoneczne – jak możemy sobie pomóc?
„Odłącz się”, nie wszystko jest online. Mądra kampania we wrocławskim MPK

Co jeść, żeby karmić mięśnie? Szukamy produktów wysokobiałkowych, uzupełniamy je odrobiną węglowodanów i dbamy o to, by wszystko podlać dużą ilością wody. Migdały, jaja, drób, bób, owoce morza.

To ostatnie jest bardzo ważne, bo mięśnie w 75 proc. składają się z H2O i kiedy ta znika z naszego organizmu, nie tylko znacznie gorzej pracują, ale też o wiele wolniej odbudowują się po ćwiczeniach. A te są w końcu procesem „rozbijania” starych tkanek i tworzenia nowych. By proces przebiegał sprawnie, organizm potrzebuje odpowiedniego budulca – tym jest przede wszystkim białko, które potrzebuje wsparcia węglowodanów. Gdy staramy się nabrać masy mięśniowej, potrzebuje go w dużych ilościach. Zwykle liczy się tak, że organizmowi należy wtedy zapewnić w ciągu dnia dwa gramy protein na każdy kilogram masy ciała.

Oto siedem produktów, które są doskonałym materiałem budowlanym dla naszego organizmu:

Jajka

„W cenie” 80 kalorii oferują ok. 6 gramów białka. I to takiego, które jest doskonale przyswajane przez nasz organizm. A zawsze można też sięgnąć po same białka. Tutaj bilans jest jeszcze bardziej korzystny, bo wraz ze 100 kaloriami otrzymujemy aż 23 gramy protein.

Migdały

Mają ich jeszcze więcej niż jajka. W 100 gramach produktu jest aż 21 gramów białka. Do tego znajduje się ono tam obok tłuszczów nienasyconych i magnezu, który wykorzystujemy w kilkuset kluczowych procesach fizjologicznych. Co ciekawe migdały – zwłaszcza w przepisach kuchni włoskiej – potrafią doskonale komponować się z…

Piersią z kurczaka

Pierś należy do produktów spożywczych najczęściej polecanych przez tych, którzy podpowiadają nam, jak zadbać o sylwetkę. Jednym z powodów jest to, że jest to produkt tani, dostępny i da się go przyrządzić bardzo smacznie. Ale ważniejszym jest to, że jedna przeciętna pierś ma ok. 30 gramów protein. Równie dobry jest indyk.

Bób

Ma tylko jeden minus – jest wybitnie sezonowy. Poza tym jest to jedzenie idealne – zwłaszcza dla tych, którzy pracują, by tłuszcz zamienić w mięśnie. Na każdy gram tłuszczu przypada w nim jakieś 15 gramów białka i mniej więcej tyle samo błonnika. Wszystko uzupełnia sód. A podobne właściwości mają też inne warzywa „strączkowe”, więc np. po fasolkę szparagową też można, a nawet trzeba sięgać.

 

Owoce morza i mięso białych ryb morskich

Gdy chodzi o te pierwsze to z każdą setką kalorii dostarczamy organizmowi około 20 gramów białka. W wypadku ryb jest jeszcze lepiej – to ok. 23 gramów. Wyjątkowo dobrym pomysłem są ostrygi – te nie tylko w każdych 100 gramach mają 20 gramów protein, ale są też doskonałym źródłem cynku, a ten – tak jak i magnez – jest wykorzystywany w procesie budowania tkanki mięśniowej.

Burger z tuńczyka

Robi się go, jak sama nazwa wskazuje, dokładnie tak samo jak każdego innego burgera – tylko z tuńczyka. Ryba z puszki, trochę cebuli, jajko, przyprawy i… pieczemy/smażymy/grillujemy. Warto, bo tuńczyk to prawdziwe superfood –  w puszce jest przeciętnie 25 gramów białka i prawie nie ma tłuszczu. Do tego wszystko pływa w kwasach omega-3. Można go oczywiście podawać też w sałatkach lub kanapkach, ale gdzie sałatce do burgera?

Stek wołowy

Oprócz protein zapewnia też mięśniom solidną dawkę kreatyny.

Warto jeszcze przypomnieć, że od samego jedzenia mięśnie się nie zbudują. Od samego jedzenia, nawet wysokobiałkowego, zbuduje się co najwyżej piwny brzuch. Poukładanie „cegieł” wymaga mocy, a jak ją znaleźć, znajdziecie tutaj.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

barbara pasek

„Gdybym po kolejnym ataku przestała szukać odpowiedzi, to skończyłoby się to śmiercią” – Barbara Pasek o swoich zmaganiach z boreliozą

„Pary homoseksualne są rodzicami bardzo odpowiedzialnymi. Ich miłość jest taka sama jak heteroseksualnych rodziców. Ale mają więcej niepokoju” – mówi psychoterapeutka Agnieszka Gudzowaty

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

Zainteresują cię również:

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

kobieta rozciąga się

Mięśnie dna miednicy – jak ćwiczyć i co źle wpływa na ich pracę? Tłumaczy fizjoterapeutka Gosia Włodarczyk

Słabe paznokcie. Jak sobie pomóc dietą?

Chcesz mieć piękne włosy? Zmień dietę!

Trenujesz jak szalona i wciąż nie widzisz efektów? Diabeł tkwi w szczegółach!

Wykonywanie badania elektromiograficznego

Badanie EMG – elektromiografia. Jak wygląda badanie i jakie są wskazania?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

Weekendowy cheatmeal

Weekendowy cheatmeal. Jak się przygotować?

mleko

Mleko bez laktozy – nietolerancja czy trend żywieniowy? O tym, dla kogo są produkty bez laktozy, mówi dietetyk

Nie wiesz, jak zapanować nad apetytem? Sprawdź 10 rzeczy, które sprawiają, że ciągle odczuwasz głód

Dieta ketogeniczna – czy jest bezpieczna? Wyjaśnia dietetyczka

Zadbaj o układ pokarmowy. 10 lekkostrawnych produktów

Zastanawiasz się nad dietą pudełkową? Sprawdź najpierw jej wszystkie wady i zalety

ryba na talerzu

Najlepsze źródła białka inne niż kurczak

dziewczyna je kanapkę

Czy Intermittent fasting jest zdrowym sposobem odżywiania się? Wyjaśnia dietetyk Iwona Wanat

lekarz bada kobietę cierpiącą na katalepsję

Katalepsja – choroba czy objaw? Przyczyny i leczenie stanu kataleptycznego

Kobieta trzymająca się za szyję z powodu mioklonii

Mioklonie – czym są, jakie są ich przyczyny i objawy? Czy mioklonie świadczą o chorobie?

Wielkanoc w wersji fit

Wielkanoc w wersji fit, czyli jak nie przytyć w święta

Jesteś ciągle zmęczona? Być może to kwestia diety. Przyjrzyj się swoim nawykom

kobieta karmiąca dziecko piersią chodzi po polu

Jakie są zasady prawidłowego odżywiania się matki karmiącej piersią