Przejdź do treści

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Zdjęcie: Michał Korkosz | www.rozkoszny.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chłopiec z nebulizatorem
Jak wybrać dobry i bezpieczny dla dziecka nebulizator? Wyjaśnia specjalistka
Amarantus – zbożowy hit. Nie tylko dla zestresowanych
Patenty na potencjalne leki antynowotworowe dl badaczy z Uniwersytetu Gdańskiego
Niezwykłe dokonanie badaczy z Gdańska! Pomoże w walce z nowotworami
aromaterapia Nabea
Aromaterapia w domu? To prostsze niż myślisz! Podpowiadamy, jak możesz zacząć przygodę z olejkami
Sekrety szczęśliwych par – 10 filarów udanego związku

Wilgotne nadzienie makowe pełne bakalii, wyrośnięte ciasto drożdżowe, lekkie jak puch, ale z mąką pełnoziarnistą nadającą orzechowy smak. Jeszcze gorący, polany miodem… Świąteczny wieniec doskonały!

Przez przypadek wyszło ciasto, na które przy świątecznym stole może sobie pozwolić osoba na diecie. Bogate jest w składniki mineralne i błonki – za sprawą mąki pełnoziarnistej, nie zawiera jajek, które zastępuje puree dyniowe. Jest pięknie pomarańczowe i słodkie, ale nie grzeszy dużą ilością cukru, nawet tego brązowego, a za to przyjmuje sporo mikroelementów i witamin z miodu, który dodawany jest po upieczeniu, tak aby zachował swoje dobroczynne właściwości.

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Samo zrobienie wieńca wydawałoby się skomplikowane, ale tak nie jest. Wystarczy rozwałkować ciasto, rozsmarować nadzienie, zrolować, przekroić i zawinąć jak warkocz, finalnie łącząc dwa końce. I tak oto mamy już wieniec, który z powodzeniem może zastąpić dekoracje świąteczne. O smaku nawet nie wspominając…

Pełnoziarnisty wieniec dyniowo-makowy

Zdjęcie: Michał Korkosz

Pełnoziarnisty wieniec dyniowo-makowy – składniki na zaczyn:

– 20 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych
– 80 ml mleka (np. ryżowego)
– 1 łyżka cukru brązowego
– 60 g mąki pszennej

Pełnoziarnisty wieniec dyniowo-makowy – ciasto właściwe:

– 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 140 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
– 200 g puree z dyni
– 75 g stopionego masła lub oleju kokosowego
– szczypta soli
– 100 g cukru brązowego
– 50 ml mleka (np. ryżowego) + 2 łyżki na glazurę
– 300 g domowej masy makowej
– miód lub syrop klonowy

Pełnoziarnisty wieniec dyniowo-makowy – przygotowanie:

Drożdże rozpuść w letnim mleku (może być lekko ciepłe), dodaj cukier i mąkę. Odstaw na 15 minut do rozpoczęcia fermentacji zaczynu.

W dużej misce umieść wszystkie składniki ciasta wraz z wyrośniętym zaczynem. Wyrabiaj przez około 8 minut – do czasu, aż będzie elastyczne i zwarte. Przełóż do naoliwionej miski i odstaw na 2 h do wyrośnięcia lub na noc do lodówki.

Jak przetrwać święta i nie zwariować?

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wielkości około 30×40 cm. Rozsmaruj masę makową, pozostawiając dwucentymetrowy margines. Zwilż jeden z dłuższych brzegów ciasta odrobiną wody. Obiema rękami zroluj prostokąt tak jak roladę, zaczynając od długiego suchego brzegu i kończąc na tym zwilżonym. Dociśnij go do rolady, a następnie wyrównaj rulon, by powstało idealne, grube cygaro ze spojeniem od spodu. Przełóż roladę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ząbkowanym nożem odetnij około 2 cm z obu stron końców rolady. Tym samym nożem ostrożnie przetnij ją wzdłuż na dwie części. Ułóż dwie połówki przekrojonymi stronami do siebie, sklej je razem na jednym z końców, a następnie przełóż lewą połówkę nad prawą. Powtarzaj przekładanie naprzemiennie, tak aby stworzyć warkocz. Lekko ściśnij ze sobą dwie pozostałe końcówki połówek. Nadzienie powinno być widać na wierzchu. Połącz dwa końce warkocza, aby powstał wieniec. Przykryj ściereczką zostaw na 1 ½ do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Przed pieczeniem wieniec posmaruj 2 łyżkami mleka. Piecz przez około 30 minut. Wyjmij i posmaruj miodem lub syropem klonowym.

Michał Korkosz aka Rozkoszny – rodzynek wśród sfeminizowanej kulinarnej blogosfery, choć rodzynków w serniku nie lubi i woli go podawać z hojną porcją solonego karmelu oraz orzeszków ziemnych. Laureat dwóch nagród SAVEUR Blog’17 Awards za Fotografię Kulinarną. Kreuje potrawy maksymalnie satysfakcjonujące i odżywcze, ale przede wszystkim tworzące rozkoszne, codzienne, małe uniesienia. Przed snem czyta książki kulinarne niczym najlepsze powieści.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

Koktajl z natką pietruszki

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Szpinak – przepisy na sałatki, makarony i koktajle

Koktajl po treningu. Przepis na odżywczy shake białkowy

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Fasolka szparagowa / istock

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.