Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Pikantny brokułowy falafel z dipem mango

Przywołujące smak egoztyki mango, rozgrzewające płatki chilli i bogate w wartości odżywcze brokuły w towarzystwie roślinnej skarbnicy białka – ciecierzycy. Pikantny, sycący, a przy tym lekki i zdrowy kwartet idealny na karnawał smaków i Nowy Rok.

Zanurzane w owocowym dipie kotleciki z cieciorki i brokułowych różyczek dobrze prezentują się w zimowym menu nie tylko dzięki zaskakującym połączeniom smakowym i odważnym zestawieniom kolorystycznym. Brokuły – bogate w witaminy, składniki mineralne i silny przeciwutleniacz sulforafan – wpomagajają organizm w walce z nowotworami, chronią go przed wrzodami czy podwyżonym poziomem cukru we krwi. Ponadto ten „zielony kalafior“ wzmacnia i uelastycznia stawy, a zawarte w nim luteina, zeaksantyna i witaminy chronią wzrok.

Zdrowotne właściwości cieciorki – drugiego i najważniejszego obok brokułów składnika potrawy  – docenią zwaszcza osoby na diecie, a także poszukujące naturalnych sposobów na uregulowanie ciśnienia krwi czy obniżenie poziomu cholesterolu. I choć miękkie wewnątrz, a zarazem chrupiące na zewnątrz warzywne kotleciki stanowią serce potrawy, tym, co nadaje jej charakter są: słodkie mango i rozgrzewające płatki chilli.

Pikantny brokułowy falafel z dipem mango

przepis-na-brokulowe-falafele

Zdjęcie: Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy

Składniki na falafele (20 sztuk):

- 300 g brokułowych „różyczek“
- 1 puszka odsączonej i opłukanej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek pietruszki
- 1 szklanka posiekanych pistacji
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżeczka soli

Dip (miska):

- 1 obrane mango bez pestki
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Falafel: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem i posmaruj oliwą. Zblenduj dokładnie wszystkie składniki na falafel, najlepiej używając w tym celu blendera kielichowego lub maszynki do mięsa (będzie łatwiej i szybciej). Uformuj 20 kulek (aby koltleciki po upieczeniu nie rozpadały się, trzeba porządnie ścisnąć je podczas formowania) i rozpłaszcz lekko w dłoni. Uformowane falafele rozłóż na naoliwionym papierze i delikatnie posmaruj każdy z nich z wierzchu oliwą, aby w trakcie pieczenia ładnie się zarumieniły. Piecz przez ok. 10 minut, następnie odwróć falafele na drugą stronę i zostaw na kolejne 10 minut.

Dip: Pokrój mango na mniejsze kawaki i wrzuć do miski. Natępnie dodaj sok z limonki, mleko kokosowe i przyprawy. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Przełoż dip do miseczki i podawaj jako dodatek do ciepłych falafeli.

 

Anna Kostrzewska, Julia i Jacek Kędzierscy kreatywny zespół eksperymentujący w dziedzinach kulinarnych.
 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Przekąska sylwestrowa, nad którą nie trzeba spędzić wielu godzin, a smakuje...
Przekąska sylwestrowa, nad którą nie trzeba spędzić wielu godzin, a smakuje jak z dobrej restauracji? To zdecydowanie słodki batat, soczyste guacamole i chrupiący chips z jarmużu. Przywitaj Nowy Rok zdrowym bufetem!

Pieczemy gruszki słodko-słone!

Pieczone gruszki ze słonym serem kozim, rozmarynem, orzechami i słodkim miodem to ani deser, ani do końca...
Pieczone gruszki ze słonym serem kozim, rozmarynem, orzechami i słodkim miodem to ani deser, ani do końca wytrawne danie. Taka przekąska świetnie sprawdzi się więc i jako przystawka, i jako drugie śniadanie albo kolacja.

Falafel – klasyk na twoim talerzu

Falafele z hummusem to obowiązkowa przekąska w muzułmańskiej części Jerozolimy. Ostatnio zyskały na popularności...
Falafele z hummusem to obowiązkowa przekąska w muzułmańskiej części Jerozolimy. Ostatnio zyskały na popularności ze względu na to, że są doskonałą alternatywą wegetariańskiej wersji kebaba. Dlaczego więc nie przygotować ich samodzielnie w domu?

"Ryż" z brokuła po azjatycku

Brokuły, to jedne z najbardziej wartościowych warzyw na świecie. Są pełne wapnia, potasu, białka, witaminy...
Brokuły, to jedne z najbardziej wartościowych warzyw na świecie. Są pełne wapnia, potasu, białka, witaminy A i C oraz kwasu foliowego. Wzmacniają nasze stawy i oczy; pomagają w walce z nadciśnieniem i wrzodami. Dziś podejdziemy do nich nieco bardziej kreatywnie, z azjatycką nutą!