Przejdź do treści

Przepis na ajwar – sos o niepowtarzalnym kolorze

Ajwar – boska pasta
Ajwar - bałkański przysmak z bakłażana. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?
Marihuana leczy raka. Mit czy prawda?

Lato w kuchni jest kolorowe. A sierpień to czas intensywnych barw: jaskrawoczerwonej papryki i głęboko fioletowych bakłażanów. Pora więc przyrządzić ajwar – wyjątkowy, przepyszny sos o niepowtarzalnym kolorze. Skorzystaj z naszego przepisu.

Ajwar to przysmak z Bałkanów, specjalność kuchni serbskiej. Sama długo nie znałam tej paprykowo-bakłażanowej pasty. Odkryłam ją kilka lat temu, kiedy koleżanka poleciła mi ajwar w sklepie.

„Bierz, jest pyszny do makaronów!”. Byłam dość zaintrygowana, ale intensywnie czerwono -pomarańczowa masa zamknięta w słoiku nie wyglądała zachęcająco. Przypominała farbę do ścian albo gorzej – mieszankę jadalnej chemii. Czy TO może być dobre? Po przeczytaniu składu uspokoiłam się, a po spróbowaniu sosu dosłownie koniuszkiem łyżki całkowicie ochłonęłam. Było pyszne! Nie potrzebowałam dużo czasu, by na wzór składu na etykiecie przygotować domową wersję sosu. Teraz połączenie bakłażana i papryki jest dla mnie oczywiste. To klasyk – zupełnie jak włoska przyjaźń pomidora i bazylii. Smak nie do podrobienia. Mój sekret idealnego przepisu na ostry ajwar to papryka wędzona. Dostaniecie ją w dobrze zaopatrzonych delikatesach, możecie też kupić przez internet. Jest ostro!

Warto sięgać po tę wyjątkową pastę. Papryka to bogactwo witaminy C i porządna dawka beta-karotenu. Sporo w niej potasu i wapnia, a także działających przeciwstarzeniowo polifenoli. Powinni po nią sięgać nadciśnieniowcy, bo pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Bakłażan z kolei – ponieważ w większości składa się z wody – jest nieskokaloryczny – 100 g to ok. 20 kcal. I jest doskonałym źródłem błonnika.

Ajwar jest idealny do kanapek, jako szybki obiad z razowym makaronem. Idealnie sprawdzi się także jako dip do dań z grilla. Robimy więc bałkańską pastę!

Ajwar – pasta z papryką i bakłażanem

ajwar wegan nerd

Ajwar – przysmak z Bałkanów . Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki (na 3-4 słoiki po 250 ml):

– 5 dużych czerwonych papryk
– 2 bakłażany
– 4-5 ząbków czosnku
– ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
– sól
– pieprz

Bakłażany opiecz na palniku podobnie jak cebulę do rosołu. Niech skórka się przypali. Przygotuj blachę do pieczenia. Papryki przetnij na połowę i usuń gniazda nasienne. Rozłóż papryki na blaszce, połóż też bakłażany. Dodaj parę ząbków czosnku. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz warzywa, dopóki nie zrobią się miękkie, a skórka papryki mocno się przyrumieni. Bakłażana wyjmij wcześniej, będzie gotowy po 20 minutach. Upieczoną paprykę przenieś do worka foliowego i zawiąż. Kiedy wystygnie i sparzy się, oczyść ją ze skórki. Obierz bakłażana i przełóż miąższ do kielicha blendera. Dodaj paprykę i wyciśnij upieczony czosnek. Zmiksuj na sos. Przygotuj garnek z łyżką oliwy. Dodaj ostrą wędzoną papryczkę i mieszaj chwilę, aż oliwa nabierze koloru, a kuchnia wypełni się specyficznym zapachem. Dodaj zmiksowane warzywa i ocet. Mieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Niech sos bulgocze kilka chwil. Przygotuj słoiki, umyj je i sparz we wrzątku. Przełóż gorący sos i szybko zamknij wieczka. Pasteryzuj około 10 minut.

 

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Kisimy czerwoną kapustę!

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Jak oswoić topinambur?

Jak oswoić topinambur?

Ciasta z... warzywami

Ciasta z… warzywami

Tofu - podkręcamy kultowy ser

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Lody z… zielonego groszku!

Lody z zielonego groszku!

Truskawkowe żelki

Truskawkowe żelki

Truskawki – stworzone do wypieków

Truskawki – stworzone do wypieków

Ale pasztet!

Ale pasztet!

Fasola - idealna na... budyń!

Fasola – idealna na… budyń!