Przejdź do treści

Przepis na ajwar – sos o niepowtarzalnym kolorze

Ajwar
Ajwar - bałkański przysmak z bakłażana. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Boli cię gardło? Sprawdź, czy to wirus czy bakterie, a lepiej wybierzesz leczenie
kobiety jedzące marchewki
10 zagrożeń drastycznych diet
Dysmorfofobia / istock
„Ludzie z zewnątrz mogą myśleć, że to są błahe rzeczy. A były takie momenty, że naprawdę chciałam skoczyć pod metro…” – mówi 30-letnia Alina, cierpiąca na dysmorfofobię
woda
Boli cię głowa? To może być oznaka odwodnienia
Jak obchodzić się z jajkiem? 10 prostych zasad

Lato w kuchni jest kolorowe. A przełom lipca i sierpnia to czas intensywnych barw: jaskrawoczerwonej papryki i głęboko fioletowych bakłażanów. Pora więc przyrządzić ajwar – wyjątkowy, przepyszny sos o niepowtarzalnym kolorze. Skorzystaj z naszego przepisu.

Ajwar to przysmak z Bałkanów, specjalność kuchni serbskiej. Sama długo nie znałam tej paprykowo-bakłażanowej pasty. Odkryłam ją kilka lat temu, kiedy koleżanka poleciła mi ajwar w sklepie.

„Bierz, jest pyszny do makaronów!”. Byłam dość zaintrygowana, ale intensywnie czerwono-pomarańczowa masa zamknięta w słoiku nie wyglądała zachęcająco. Przypominała farbę do ścian albo gorzej – mieszankę jadalnej chemii. Czy TO może być dobre? Po przeczytaniu składu uspokoiłam się, a po spróbowaniu sosu dosłownie koniuszkiem łyżki całkowicie ochłonęłam. Było pyszne! Nie potrzebowałam dużo czasu, by na wzór składu na etykiecie przygotować domową wersję sosu. Teraz połączenie bakłażana i papryki jest dla mnie oczywiste. To klasyk – zupełnie jak włoska przyjaźń pomidora i bazylii. Smak nie do podrobienia. Mój sekret idealnego przepisu na ostry ajwar to papryka wędzona. Dostaniecie ją w dobrze zaopatrzonych delikatesach, możecie też kupić przez internet. Jest ostro!

Warto sięgać po tę wyjątkową pastę. Papryka to bogactwo witaminy C i porządna dawka beta-karotenu. Sporo w niej potasu i wapnia, a także działających przeciwstarzeniowo polifenoli. Powinni po nią sięgać nadciśnieniowcy, bo pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Bakłażan z kolei – ponieważ w większości składa się z wody – jest nieskokaloryczny – 100 g to ok. 20 kcal. I jest doskonałym źródłem błonnika.

Ajwar jest idealny do kanapek na śniadanie lub jako szybki obiad z razowym makaronem. Idealnie sprawdzi się także jako dip do dań z grilla. Robimy więc bałkańską pastę!

pasta z bakłażana

Ajwar – pasta z papryką i bakłażanem

ajwar wegan nerd

Ajwar – przysmak z Bałkanów . Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki (na 3-4 słoiki po 250 ml):

– 5 dużych czerwonych papryk
– 2 bakłażany
– 4-5 ząbków czosnku
– ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
– sól
– pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany opiecz na palniku podobnie jak cebulę do rosołu. Niech skórka się przypali. Przygotuj blachę do pieczenia. Papryki przetnij na połowę i usuń gniazda nasienne. Rozłóż papryki na blaszce, połóż też bakłażany. Dodaj parę ząbków czosnku. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz warzywa, dopóki nie zrobią się miękkie, a skórka papryki mocno się przyrumieni.

Bakłażana wyjmij wcześniej, będzie gotowy po 20 minutach. Upieczoną paprykę przenieś do worka foliowego i zawiąż. Kiedy wystygnie i sparzy się, oczyść ją ze skórki. Obierz bakłażana i przełóż miąższ do kielicha blendera. Dodaj paprykę i wyciśnij upieczony czosnek. Zmiksuj na sos. Przygotuj garnek z łyżką oliwy. Dodaj ostrą wędzoną papryczkę i mieszaj chwilę, aż oliwa nabierze koloru, a kuchnia wypełni się specyficznym zapachem. Dodaj zmiksowane warzywa i ocet. Mieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Niech sos bulgocze kilka chwil.

Przygotuj słoiki, umyj je i sparz we wrzątku. Przełóż gorący sos i szybko zamknij wieczka. Pasteryzuj około 10 minut.


Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pieczone zimowe owoce

Wegańskie karmelki – idealne na święta

brownie

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Fit dodatek do diety – kurkuma

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami. Wypróbuj jego zdrowszą wersję

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Ziemniak – pieczony, ale inaczej

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana. Wiemy jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku