Przejdź do treści

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nagietek – kwiat, który nie tylko leczy, koi i pielęgnuje skórę. Jakie są jego magiczne właściwości i jak zrobić nagietkową maść? Tłumaczy autorka bloga Natura Pod Lupą
Kukurydziane ciasteczka z pigwą
Kukurydziane ciasteczka z pigwą
Facebook.com
„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie
Unsplash
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę

O ile wszyscy już wiemy, że kasza jaglana to samo zdrowie, o tyle nie wszyscy przekonaliśmy się do jej smaku. Charakterystyczna gorycz, którą kryją w sobie te małe kuleczki, odstrasza wielu amatorów zdrowego jedzenia. Ale mam na to pyszny sposób, skorzystaj z przepisu.

Sama należałam do grona osób, które za tym specyficznym smakiem nie przepadają, ale metodą prób i błędów doszłam do smaku idealnego i pokochałam jaglane desery. Dzisiaj mam dla was porcję wskazówek, jak zrobić pyszny, aksamitny krem jaglany z jagodami i czereśniami.

Pierwszy krok w drodze do perfekcyjnego kremu jaglanego to pozbycie się goryczy. Są na to dwie metody: można kupić prażone płatki jaglane i problem mamy z głowy. Jeśli zaś nie uda się wam zdobyć takich płatków, musicie uprażyć je sami. Nie jest to nic skomplikowanego, wystarczy rozgrzać patelnię i wrzucić na nią płatki, cały czas mieszając. Po kilku minutach płatki będą uprażone i gotowe do kulinarnej przygody.

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Drugi krok do perfekcyjnego deseru jaglanego to prawidłowe ugotowanie kaszy. Nieprzypadkowo piszę o płatkach, nie kaszy jaglanej (kuleczki), bo te pierwsze zdecydowanie szybciej się gotuje. Ugotowane płatki jaglane tworzą kremową masę, od której tylko krok dzieli nas od pysznego deseru. Aha, płatki gotuję w mleku – ja używam krowiego, ale doskonale nadaje się tu każdy rodzaj, więc po prostu wybierzcie ulubione mleko. Po ugotowaniu płatków (koniecznie ze szczyptą soli, bo ona nadaje kaszy charakteru!) dla pewności miksuję je jeszcze przez chwilę, by uzyskać najgładszy i najdelikatniejszy krem.

Potem mamy już z górki: nieco słodyczy w postaci ulubionego słodzika (syrop klonowy, miód, ksylitol, cukier kokosowy), hojna porcja sezonowych owoców i voila – piękny, pyszny deser jaglany gotowy. Ja lubię go najbardziej, kiedy jest jeszcze lekko ciepły, wówczas ma najprzyjemniejszą konsystencję, ale można podawać go również na zimno. Jeśli chcecie go zaserwować w tej drugiej formie, przygotujcie więcej owoców na wierzch, by uniknąć powstania niesympatycznej skorupki na wierzchu.

Aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

przepis-na-krem-jaglany

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki (na 4 porcje):

– 100 g uprażonych płatków jaglanych
– 250 ml ulubionego mleka plus 3 łyżki mleka
– ok. 250 ml wody
– szczypta soli
– 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone)
– 1/2 szklanki czereśni
– ok. 5 łyżek syrop klonowego (lub wg uznania)

Przygotowanie:

Płatki umieszczamy w rondelku o grubym dnie, zalewamy wodą – ma jej być około 1 cm nad powierzchnią płatków. Dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu, mieszając co chwilę. Gdy płatki zaczną się gotować, dolewamy mleko i ciągle mieszamy. Gdy kasza będzie gładka, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut. Ważne: w trakcie gotowania kasza może wchłonąć więcej płynów, więc w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę mleka lub wody.

Do kaszy dodajemy syrop klonowy, trzy łyżki mleka i miksujemy całość na gładką masę. Odkładamy 1/2 masy, a do drugiej części wrzucamy jagody i miksujemy na gładko. Próbujemy, czy masa jest wystarczająco słodka. Do pucharków dajemy 1/2 masy jagodowej, a na nią warstwę kaszy bez jagód. Ozdabiamy czereśniami, podajemy.


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!