Przejdź do treści

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
społeczny dystans, izolacja społeczna
Brak dystansu społecznego wydłuża epidemię koronawirusa. Naukowcy obliczyli o ile
Amigdalina (witamina B17) - lek na raka czy trucizna?
Amigdalina (witamina B17) – lek na raka czy trucizna?
Medycy w Barcelonie robią chorym na COVID-19 wycieczki na plażę
Na świeżym powietrzu po raz pierwszy od 14 kwietnia. Medycy w Barcelonie robią chorym na COVID-19 wycieczki na plażę
woda różana
Woda różana. Poznaj jej właściwości i zastosowanie. Która jest najlepsza?
Jak dbać o zęby? Nasze największe grzechy związane z higieną jamy ustnej
Jak dbać o zęby? Oto największe grzechy, jakie popełniamy. Wymienia dentysta Tomasz Kupryś

O ile wszyscy już wiemy, że kasza jaglana to samo zdrowie, o tyle nie wszyscy przekonaliśmy się do jej smaku. Charakterystyczna gorycz, którą kryją w sobie te małe kuleczki, odstrasza wielu amatorów zdrowego jedzenia. Ale mam na to pyszny sposób, skorzystaj z przepisu.

Sama należałam do grona osób, które za tym specyficznym smakiem nie przepadają, ale metodą prób i błędów doszłam do smaku idealnego i pokochałam jaglane desery. Dzisiaj mam dla was porcję wskazówek, jak zrobić pyszny, aksamitny krem jaglany z jagodami i czereśniami.

Pierwszy krok w drodze do perfekcyjnego kremu jaglanego to pozbycie się goryczy. Są na to dwie metody: można kupić prażone płatki jaglane i problem mamy z głowy. Jeśli zaś nie uda się wam zdobyć takich płatków, musicie uprażyć je sami. Nie jest to nic skomplikowanego, wystarczy rozgrzać patelnię i wrzucić na nią płatki, cały czas mieszając. Po kilku minutach płatki będą uprażone i gotowe do kulinarnej przygody.

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Drugi krok do perfekcyjnego deseru jaglanego to prawidłowe ugotowanie kaszy. Nieprzypadkowo piszę o płatkach, nie kaszy jaglanej (kuleczki), bo te pierwsze zdecydowanie szybciej się gotuje. Ugotowane płatki jaglane tworzą kremową masę, od której tylko krok dzieli nas od pysznego deseru. Aha, płatki gotuję w mleku – ja używam krowiego, ale doskonale nadaje się tu każdy rodzaj, więc po prostu wybierzcie ulubione mleko. Po ugotowaniu płatków (koniecznie ze szczyptą soli, bo ona nadaje kaszy charakteru!) dla pewności miksuję je jeszcze przez chwilę, by uzyskać najgładszy i najdelikatniejszy krem.

Potem mamy już z górki: nieco słodyczy w postaci ulubionego słodzika (syrop klonowy, miód, ksylitol, cukier kokosowy), hojna porcja sezonowych owoców i voila – piękny, pyszny deser jaglany gotowy. Ja lubię go najbardziej, kiedy jest jeszcze lekko ciepły, wówczas ma najprzyjemniejszą konsystencję, ale można podawać go również na zimno. Jeśli chcecie go zaserwować w tej drugiej formie, przygotujcie więcej owoców na wierzch, by uniknąć powstania niesympatycznej skorupki na wierzchu.

Aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

przepis-na-krem-jaglany

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki (na 4 porcje):

– 100 g uprażonych płatków jaglanych
– 250 ml ulubionego mleka plus 3 łyżki mleka
– ok. 250 ml wody
– szczypta soli
– 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone)
– 1/2 szklanki czereśni
– ok. 5 łyżek syrop klonowego (lub wg uznania)

Przygotowanie:

Płatki umieszczamy w rondelku o grubym dnie, zalewamy wodą – ma jej być około 1 cm nad powierzchnią płatków. Dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu, mieszając co chwilę. Gdy płatki zaczną się gotować, dolewamy mleko i ciągle mieszamy. Gdy kasza będzie gładka, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut. Ważne: w trakcie gotowania kasza może wchłonąć więcej płynów, więc w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę mleka lub wody.

Do kaszy dodajemy syrop klonowy, trzy łyżki mleka i miksujemy całość na gładką masę. Odkładamy 1/2 masy, a do drugiej części wrzucamy jagody i miksujemy na gładko. Próbujemy, czy masa jest wystarczająco słodka. Do pucharków dajemy 1/2 masy jagodowej, a na nią warstwę kaszy bez jagód. Ozdabiamy czereśniami, podajemy.


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?