Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Astarpungar – islandzkie pączki dla zakochanych

Astarpungar – islandzkie pączki dla zakochanych
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Z każdej podróży staram się przywieźć jakiś przepis. Z Islandii przywiozłam przepis na wyjątkowe pączki. Powiecie, że tłusty czwartek był w zeszłym tygodniu, ale Astarpungar tłumaczy się na angielski jako Love Balls, co czyni przepis idealnym na Święto Zakochanych. Przynajmniej na Islandii...

Te niepozorne pączki z dalekiej Północy kryją w sobie dużo niespodzianek. Dodaje się do nich suszone borówki lub jagody, otartą skórkę z cytryny i wanilię. Dzięki temu są zupełnie inne od tradycyjnych polskich wypieków, ale również od amerykańskich donatów. Od naszych pączków różnią się również wielkością - są idealne na jeden, góra dwa gryzy, w zależności od apetytu.

Nie wiem, czy tak jak ja zakochacie się w ich smaku, ale mogę zapewnić, że w islandzkim surowym klimacie sprawdzają się na 100%. Patrząc za okno, mam nadzieję, że podbiją i wasze serca.

Astarpungar – islandzkie pączki dla zakochanych

islandzkie-paczki-milosci

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki:

- 2 jajka
- 220 g mąki pszennej
- 190 ml pełnotłustego mleka
- 75 g drobnego cukru
- 50 g suszonych jagód (można zastąpić rodzynkami)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kardamonu
- tłuszcz do smażenia
- opcjonalnie cukier puder

Przygotowanie:

Roztrzep jajka i połącz je z cukrem, wanilią i skórką z cytryny. Osobno, w sporej misce, połącz suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, kardamon i sól. Dodaj przygotowaną wcześniej miksturę z jajek. Użyj miksera, by połączyć składniki. Na tym etapie masa powinna być sucha. Stopniowo zacznij dodawać mleko, cały czas miksując. Pod koniec dodaj rodzynki i wymierzaj całość łyżką. Pozostaw masę na kilka minut. W tym czasie na patelni lub w garnku rozgrzej tłuszcz, pamiętając, że pączki smażymy na głębokim oleju. Ja użyłam oleju kokosowego, który rozgrzałam do 180 stopni. Kulki możemy formować na dwa sposoby: używając dwóch łyżek lub własnych dłoni. Powinny być one wielkości orzecha włoskiego. Od razu po uformowaniu wrzucamy je na głęboki tłuszcz. Smażymy po 5-6 sztuk przez ok. 3-4 minuty, tak by pączki były złociste z obu stron. Gotowe pączki wyławiamy i odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po ostygnięciu nasze kulki  możemy oprószyć cukrem pudrem.


 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted - prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Bombonierka pełna miłości

Walentynki i bombonierka? Trudno o bardziej banalny zestaw... No, chyba że będzie to niepowtarzalne pudełko...
Walentynki i bombonierka? Trudno o bardziej banalny zestaw... No, chyba że będzie to niepowtarzalne pudełko pełne słodkości zrobionych samodzielnie. Taka alternatywa to co innego!

Walentynkowa galaretka z granatem

Walentynki to doskonała okazja, aby trochę poeksperymentować w kuchni. My postanowiliśmy zaszaleć i przygotować...
Walentynki to doskonała okazja, aby trochę poeksperymentować w kuchni. My postanowiliśmy zaszaleć i przygotować galaretkę z granatem. Dla podkręcenia smaku dodamy cydr, a zamiast żelatyny wykorzystamy agar-agar. Nasze galaretki to słodki akcent bez grama cukru!

Prezent na walentynki? Czekolada!

Walentynki to idealny moment, aby przygotować pyszną czekoladę dla drugiej połówki. Jak? Proponujemy...
Walentynki to idealny moment, aby przygotować pyszną czekoladę dla drugiej połówki. Jak? Proponujemy temperowanie. Tak, brzmi intrygująco, ale to proste, a efekt was zaskoczy. Każdy doceni prezent przygotowany samodzielnie. A może... zróbcie ją wspólnie!