Przejdź do treści

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

awokado
Jeśli nie przepadacie za awokado, dajcie temu wyjątkowemu owocowi drugą szansę. Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Można jeść je po prostu łyżeczką, można wyczarować guacamole. Ale jeśli te patenty na awokado nieco się wam znudziły, sięgnijcie po nasz przepis na czarny makaron z awokado z nutą sezamową. Będziecie tym smakiem zaskoczeni!

Jeszcze kilka lat temu awokado było w Polsce towarem deficytowym. I choć w ciągu ostatnich kilku lat popularność tego owocu znacznie wzrosła, wciąż zdarzają się tacy, którzy mają do niego ambiwalentny stosunek. Czy onieśmiela wygląd koślawej gruszki w skórze krokodyla? A może niechęć wywołało spróbowanie twardego owocu, któremu nie dane było dojrzeć w kuchennym zaciszu? Jedno jest pewne – nawet jeśli nie przepadacie za awokado, spróbujcie dać temu wyjątkowemu owocowi drugą szansę.

Brownie z batatów

Bo awokado to owoc do kochania! Choć przepyszne jest już wyłącznie z odrobiną soli, soku z limonki lub syropu klonowego, kuchennym maksymalistom otwiera ogromne pole do eksperymentów. Można z niego zrobić chyba wszystko, od guacamole, przez chłodniki, po mus czekoladowy czy brownie. A jakby tego było mało, awokado jest po prostu obłędnie zdrowe. Serwuje mnóstwo witamin, pierwiastków i aminokwasów. Za dodanie go do śniadania podziękuje Wam nie tylko podniebienie, ale też mózg (odżywiony paliwem w postaci wit. E i folianów), serce (którego ryzyko chorób redukują wit. A, C, czy te z grupy B, z kwasem foliowym na czele), układ krwionośny (po tym jak jego ciśnienie zmniejszy potas i kwasy omega-3), oczy (dzięki luteinie), a nawet skóra i włosy (piękniejące za sprawą antyoksydantów i nienasyconych tłuszczy).

Czy mam dalej wyliczać zalety awokado? Może wystarczy po prostu przypomnieć, że ten owoc jest zaliczany do superfoods, czyli grupy żywności dosłownie zbawiennej dla naszego zdrowia. Więc do zobaczenia przy stole!

Sezamowy czarny makaron z awokado

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Składniki (na 2 porcje):

– 5 łyżek oleju sezamowego
– 2 łyżki jasnego sosu sojowego
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżki octu ryżowego
– ½ łyżeczki tabasco lub sosu sriracha
– 1 łyżeczka startej skórki z limonki
– 130-150 g makaronu barwionego sepią
– duże, bardzo dojrzałe awokado
– dymka z pięknym szczypiorem
– nasiona sezamu

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie w rondelku połączyć olej sezamowy, sos sojowy, syrop klonowy, ocet ryżowy i skórkę z limonki. Podgrzewać powoli, ściągając z ognia, jeśli zaczyna się gotować. Awokado przekroić na pół, wyjąć ze skóry i pokroić na cienkie plastry. Szczypiorek posiekać pod kątem.

Kiedy makaron będzie dobry (najlepiej go spróbować), odcedzić wodę przez przykrywkę (nie na sitku – trochę wody musi zostać, aby połączyła się z sosem). Do garnka od razu dodać gorący dressing i wszystko razem wymieszać energicznymi ruchami – najlepiej nie używając łyżki, a potrząsając zamkniętym naczyniem.

Makaron rozłożyć natychmiast na dwa talerze. Posypać szczypiorem i sezamem, dodać po połówce awokado (można je lekko skropić sokiem z limonki). Smacznego!


Marianna –  przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”