Przejdź do treści

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

awokado
Jeśli nie przepadacie za awokado, dajcie temu wyjątkowemu owocowi drugą szansę. Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
uśmiechnięta dziewczyna
Co na zmarszczki, gdy masz 20, 30, 40, 50, 60 lat…?
termofor
Masz bolesne miesiączki? Poznaj 6 sposobów na złagodzenie bólów menstruacyjnych
„Wiele przepłakałam, bo straciłam najważniejszą część wyglądu każdej kobiety. Teraz wiem, że nie jestem z tego powodu gorsza”. Kobiety pokazują, że mimo łysienia czują się atrakcyjne
Zdrowy obiad za dychę
Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!
3 problemy ze skórą głowy

Można jeść je po prostu łyżeczką, można wyczarować guacamole. Ale jeśli te patenty na awokado nieco się wam znudziły, sięgnijcie po nasz przepis na czarny makaron z awokado z nutą sezamową. Będziecie tym smakiem zaskoczeni!

Jeszcze kilka lat temu awokado było w Polsce towarem deficytowym. I choć w ciągu ostatnich kilku lat popularność tego owocu znacznie wzrosła, wciąż zdarzają się tacy, którzy mają do niego ambiwalentny stosunek. Czy onieśmiela wygląd koślawej gruszki w skórze krokodyla? A może niechęć wywołało spróbowanie twardego owocu, któremu nie dane było dojrzeć w kuchennym zaciszu? Jedno jest pewne – nawet jeśli nie przepadacie za awokado, spróbujcie dać temu wyjątkowemu owocowi drugą szansę.

Bo awokado to owoc do kochania! Choć przepyszne jest już wyłącznie z odrobiną soli, soku z limonki lub syropu klonowego, kuchennym maksymalistom otwiera ogromne pole do eksperymentów. Można z niego zrobić chyba wszystko, od guacamole, przez chłodniki, po mus czekoladowy czy brownie. A jakby tego było mało, awokado jest po prostu obłędnie zdrowe. Serwuje mnóstwo witamin, pierwiastków i aminokwasów. Za dodanie go do śniadania podziękuje Wam nie tylko podniebienie, ale też mózg (odżywiony paliwem w postaci wit. E i folianów), serce (którego ryzyko chorób redukują wit. A, C, czy te z grupy B, z kwasem foliowym na czele), układ krwionośny (po tym jak jego ciśnienie zmniejszy potas i kwasy omega-3), oczy (dzięki luteinie), a nawet skóra i włosy (piękniejące za sprawą antyoksydantów i nienasyconych tłuszczy).

Czy mam dalej wyliczać zalety awokado? Może wystarczy po prostu przypomnieć, że ten owoc jest zaliczany do superfoods, czyli grupy żywności dosłownie zbawiennej dla naszego zdrowia. Więc do zobaczenia przy stole!

Sezamowy czarny makaron z awokado

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie

Składniki (na 2 porcje):

– 5 łyżek oleju sezamowego
– 2 łyżki jasnego sosu sojowego
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżki octu ryżowego
– ½ łyżeczki tabasco lub sosu sriracha
– 1 łyżeczka startej skórki z limonki
– 130-150 g makaronu barwionego sepią
– duże, bardzo dojrzałe awokado
– dymka z pięknym szczypiorem
– nasiona sezamu

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie w rondelku połączyć olej sezamowy, sos sojowy, syrop klonowy, ocet ryżowy i skórkę z limonki. Podgrzewać powoli, ściągając z ognia, jeśli zaczyna się gotować. Awokado przekroić na pół, wyjąć ze skóry i pokroić na cienkie plastry. Szczypiorek posiekać pod kątem.

Kiedy makaron będzie dobry (najlepiej go spróbować), odcedzić wodę przez przykrywkę (nie na sitku – trochę wody musi zostać, aby połączyła się z sosem). Do garnka od razu dodać gorący dressing i wszystko razem wymieszać energicznymi ruchami – najlepiej nie używając łyżki, a potrząsając zamkniętym naczyniem.

Makaron rozłożyć natychmiast na dwa talerze. Posypać szczypiorem i sezamem, dodać po połówce awokado (można je lekko skropić sokiem z limonki). Smacznego!


Marianna –  przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!

Raw bars - zdrowe mrożone batony

Raw bars – zdrowe mrożone batony

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą