Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Bąbelki i cukier? Byle nie razem

Bąbelki i cukier? Byle nie razem
Zdjęcie: shutterstock

Wybierasz gazowany napój light zamiast zwykłego? Niby dobrze, bo ograniczasz spożycie cukru i aplikujesz sobie jakieś 150 kalorii mniej. Ale tak naprawdę, to zły wybór. I to nie tylko wina sztucznych słodzików, a... bąbelków. Od tego połączenia mózg wariuje.

To niewielkie badanie z użyciem rezonansu magnetycznego, gazowanych i dietetycznych napojów wydało mi się ciekawe, bo rzuca światło nie na szkodliwość słodzików czy cukru, a na wpływ gazów w słodkim napoju na nasz mózg. Okazuje się, że w wyniku działania CO2 neurony w mózgu wysyłają słabsze sygnały, gdy pijemy słodką wodę gazowaną niż słodką wodę, ale niegazowaną. Mówiąc prościej: mózg koduje mniejsze spożycie cukru, gdy napój ma bąbelki. Co to dla nas oznacza? W rezultacie osoby pijące słodkie napoje gazowane, zarówno dietetyczne jak i nie, jedzą przeciętnie w ciągu dnia więcej węglowodanów. Oczywiście nie każdy, ale – jak uważają autorzy – większość z nas. Te napoje to nie tylko puste kalorie. Zachęcają nas do tego, by jeść więcej!

Ponadto dodanie do napoju dietetycznego CO2 sprawia, że mózg ma trudności w rozpoznaniu różnic między cukrem a sztucznym słodzikiem. Zachęca nas to do picia i przyzwyczaja do słodkiego smaku. Wzmaga też apetyt. 

Badanie tłumaczy poniekąd, dlaczego spożywanie słodkich napojów gazowanych, również tych „dietetycznych”, wiąże się z częstszymi przypadkami zaburzeń metabolicznych (np. otyłością, insulinoopornością, cukrzycą). Same bąbelki nie są szkodliwe, jednak w połączeniu ze słodyczą mogą być. Cukier zwiększa łaknienie, a w kombinacji z CO2 może dodać nam nadprogramowych kalorii.

Więcej na ten temat znajdziecie w piśmie Gastroenterology.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Powiązane artykuły

Ile cukru ma Twój ulubiony napój?

Nawet dziecko wie, że napoje typu cola mają dużo cukru i są niezdrowe. Ale cukier sypany jest także do...
Nawet dziecko wie, że napoje typu cola mają dużo cukru i są niezdrowe. Ale cukier sypany jest także do wielu, wydawałoby się, zdrowych napojów i, co gorsze, także tych przeznaczonych dla dzieci! Sprawdźcie więc, ile jest cukru w waszym ulubionym napoju.

Cukier brązowy – zdrowszy od białego?

Zupełnie bez cukru nie dajemy rady, więc, chcąc uspokoić sumienie, sięgamy po brązowy. Czy brązowy cukier...
Zupełnie bez cukru nie dajemy rady, więc, chcąc uspokoić sumienie, sięgamy po brązowy. Czy brązowy cukier faktycznie jest zdrowszy niż biały? I czy każdy brązowy cukier jest taki sam? Sprawdźmy.

Napoje typu cola – bąbelkowe zło

Przyjemne mrowienie na języku, kuszący smak, podręczna puszeczka... I to koniec plusów. Prawda jest taka,...
Przyjemne mrowienie na języku, kuszący smak, podręczna puszeczka... I to koniec plusów. Prawda jest taka, że napoje typu cola to gazowane świństwo, które - zwłaszcza pite regularnie - upośledza podstawowe funkcje organizmu.

Aspartam – zabójczy słodzik

Na początku lat 80. ubiegłego stulecia w USA pojawiła się substancja, która zrewolucjonizowała przemysł...
Na początku lat 80. ubiegłego stulecia w USA pojawiła się substancja, która zrewolucjonizowała przemysł spożywczy. Aspartam wygonił cukier z napojów, gum do żucia i cukierniczki. Było słodko, ale bez zbędnych kalorii. Niestety, tym razem słodycz okazała się zabójcza.