Przejdź do treści

Bądź fit – jedz komosę

Bądź fit - jedz komosę
Komosa ryżowa w diecie może zastąpić ryż, kaszę czy ziemniaki. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Quinoa, czyli komosa ryżowa to jeden z produktów, które powinny znaleźć się na półce „must have” każdego fit maniaka.

Quinoa – lub inaczej komosa ryżowa – to wyjątkowa roślina, która w pradawnych czasach była podstawowym pożywieniem Inków, nazwanym przez nich „matką zbóż”. Komosa ryżowa to głównie węglowodany, które dają ci energię do codziennego funkcjonowania, a w diecie może zastąpić ryż, kaszę czy ziemniaki, co urozmaici twoje posiłki.

Komosa ryżowa to produkt, który cieszy się popularnością wśród osób, którym zależy na spaleniu tkanki tłuszczowej, ponieważ ma bardzo niski indeks glikemiczny, co powoduje powolne uwalnianie energii. Dzięki tej właściwości stabilizuje także poziom insuliny we krwi i dlatego do swojej diety powinny ją wprowadzić osoby z zagrożeniem cukrzycy II typu.

W porównaniu do innych zbóż, komosa ryżowa posiada największą zawartość białka. Innymi słowy to produkt dla osób, którym zależy na budowaniu masy mięśnowej (profil białkowy ma podobny do amarantusa). Zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów spośród wszystkich zbóż. Jest bardzo dobrym źródłem żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Dlatego jeżeli jesteś wegetarianinem, który tęskni do odżywczego i dodającego sił pożywienia, postaw na quinoa.Przygotowanie jej jest bardzo proste. Quinoa gotuje się dokładnie tak samo jak ryż. Zmieloną quinoa można używać do wypieku chleba lub ciastek.

A teraz jeden z naszych ulubionych przepisów!

Sałatka z quinoa:

– 1 filiżanka namoczonej quinoa,
– 2 filiżanki wody,
– sól morska,
– ½ filiżanki groszku,
– 1 pokrojony w kostkę pomidor,
– ½ pokrojonego w plasterki ogórka,
– 5 oliwek zielonych pokrojonych w plasterki,
– posiekany szczypiorek,
– ½ łyżeczki tymianku i majeranku,
– 3 stołowe łyżki soku z cytryny.

Do smaku można dodać sosu sojowego.

Sposób przygotowania: zagotuj quinoa, dodając soli morskiej (gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut). Następnie na parze ugotuj groszek (ok. 1 min.). Zmieszaj wszystkie produkty, na końcu dodaj komosę.

Możesz wypróbować także sałatkę z topinamburu z komosą ryżową.

Smacznego!

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: