Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Bakłażan nieźle nadziany

Bakłażan nieźle nadziany
Zdjęcie: erVegan

Nazywany gruszką miłości - fioletowy, a jesienią niemalże czarny: bakłażan. Miksowany na pastę lub grillowany w plastrach. Tym razem jednak nafaszerujemy go dynią i jarmużem – przekonajcie się, że to sezonowy strzał w dziesiątkę! 

Oberżyna, bo tak również bakłażan jest nazywany, to istne pole do popisu dla mistrzów kulinarnych, ale też dla każdego z nas. Dzięki swojej strukturze może nasiąknąć dobrej jakości oliwą i spiec się do czerwoności, ale też może stać się kremową pastą idealną na chleb. Warto dodać, że 100 g bakłażana to zaledwie 25 kcal, ale uwaga - chłonie tłuszcz jak gąbka! W tym przepisie połówki bakłażana potraktujemy jako łódki, na które załadujemy bogaty farsz z dyni i jarmużu, na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem miąższu upieczonego wcześniej bakłażana. To genialny sposób na pożywny i zdrowy obiad lub jesienną kolację.

Bakłażan feszerowany dynią i jarmużem

 Zdjęcie: erVegan

Składniki na 2 porcje:

- 2 średniej wielkości bakłażany
- 50 g suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki upieczonej i pokrojonej w kostkę dyni
- 2 garści jarmużu bez grubych łodyżek
- kawałek (około 4 cm) białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól i pieprz

- do podania: wegański parmezan

Bakłażany przekrój na pół i ponacinaj ich miąższ w kratę. Wstaw je do nagrzanego wcześniej piekarnika na 200 stopni i piecz, aż zaczną się rumienić. W międzyczasie na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzej oliwę, zeszklij posiekanego pora, dodaj zmiażdżony czosnek i jarmuż. Kaszę jaglaną ugotuj, dodaj do zawartości patelni i porządnie wymieszaj. Na koniec dodaj wydrążony i posiekany miąższ bakłażana. Dopraw słodką papryką, sosem sojowym, pieprzem i solą. Masę przełóż do wydrążonych wcześniej bakłażanów, faszerując je i wstaw ponownie do piekarnika na około 15 minut, aż masa lekko się podpiecze.  Na koniec posyp całość odrobiną wegańskiego parmezanu z migdałów i podawaj. Smacznego!

 

 

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Ajwar – boska pasta

Lato w kuchni jest kolorowe. A sierpień to czas intensywnych barw: jaskrawoczerwonej papryki i głęboko...
Lato w kuchni jest kolorowe. A sierpień to czas intensywnych barw: jaskrawoczerwonej papryki i głęboko fioletowych bakłażanów. Pora więc przyrządzić ajwar – wyjątkowy, przepyszny sos o niepowtarzalnym kolorze.

Baba ghanoush – pasta z bakłażana

Wczesna jesień to bakłażana czas. To właśnie teraz ma najpiękniejszy, intensywny, jedyny w swoim rodzaju...
Wczesna jesień to bakłażana czas. To właśnie teraz ma najpiękniejszy, intensywny, jedyny w swoim rodzaju kolor – nasycony, niemal czarny fiolet. Przerobimy go na Baba ghanoush!

Roladki bakłażanowe

Danie na sylwestrową imprezę musi: być niebanalne i wyraziste w smaku, poręczne, do złapania między tańcami,...
Danie na sylwestrową imprezę musi: być niebanalne i wyraziste w smaku, poręczne, do złapania między tańcami, oraz koniecznie występować na stole w ilościach hurtowych. I takie właśnie są bakłażanowe roladki.

Jak jarmuż pokochał cukinię

O jarmużu powiedziano już chyba wszystko. Jest po prostu królem zieleniny! A gdy połączyć go z cukinią,...
O jarmużu powiedziano już chyba wszystko. Jest po prostu królem zieleniny! A gdy połączyć go z cukinią, odżywczą kaszą pęczak i dołożyć jeszcze kilka składników, można wyczarować prosty, ale fenomenalny w smaku i naprawdę zdrowy obiad. Gotujemy!