Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane
Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Wegańskie ciasteczka owsiane to deser idealny. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 25 minut i kilku niepozornych składników. Są naturalnie słodkie dzięki dodatkowi banana i mango, pożywne i zdrowe. Nie tylko dzieciaki je pokochają!

Są łatwe do transportowania, więc idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, słodka przekąska dla dzieci czy doładowanie energii po treningu. Orzechy brazylijskie i gorzka czekolada nie tylko potęgują ich wyjątkowy smak, ale dostarczają również cennych wartości odżywczych i minerałów, takich jak wapń, selen czy magnez. Bierzemy się za pieczenie!

Bananowe ciasteczka owsiane

przepis na ciasteczka owsiane bananowe

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl

Składniki (12 ciasteczek):

- 1 dojrzały banan
- ½ dojrzałego mango
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- szczypta cynamonu
- garść orzechów brazylijskich
- 25 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy zmiksowane blenderem mango, płatki owsiane, cynamon, posiekane orzechy i czekoladę. Dokładnie mieszamy. Przy pomocy łyżki formujemy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Studzimy na kratce.


 

Marta Pękalska - autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Dyniowe ciastka owsiane

Sezon dyniowy w pełni! Warto to wykorzystać, bo dynia to naprawdę wartościowe warzywo. Co powiecie na...
Sezon dyniowy w pełni! Warto to wykorzystać, bo dynia to naprawdę wartościowe warzywo. Co powiecie na dyniowe ciasteczka owsiane? Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!

Domowe ciastka ‒ zdrowsze już być nie mogły!

Zamiast kupować, upiecz sam ‒ domowe ciastka bez chemii, ulepszaczy smaku,...
Zamiast kupować, upiecz sam ‒ domowe ciastka bez chemii, ulepszaczy smaku, konserwantów. We wspólne pieczenie można zaangażować całą rodzinę albo przyjaciół. W jedzenie oczywiście też!

Opowieści śniadaniowe: owsianka według White Plate

Kochamy ją i doceniamy. Poczciwa owsianka ma tyle wcieleń, że co dzień...
Kochamy ją i doceniamy. Poczciwa owsianka ma tyle wcieleń, że co dzień przez cały rok można by ją jeść w innej wersji. Ja proponuję przygotować ją z wanilią i kurkumą. Śniadanie genialne w swej prostocie! A skoro już o śniadaniach mowa…

Złota owsianka z kurkumą

Rozpoczynamy sezon na ciepłe śniadania. Starą dobrą owsiankę przyrządzimy z kurkumą. Kurkumina, która...
Rozpoczynamy sezon na ciepłe śniadania. Starą dobrą owsiankę przyrządzimy z kurkumą. Kurkumina, która nadaje jej żywy pomarańczowy kolor, jest silnym przeciwutleniaczem - chroni też organizm przed wirusami i ma działanie przeciwzapalne. Nie da się lepiej przygotować na jesień!