Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Beta-karoten obowiązkowo na wakacje

Beta-karoten obowiązkowo na wakacje
Beta-karoten zabezpiecza przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Zdjęcie: shutterstock

Dba o naszą skórę, zabezpiecza przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, jako jeden z najsilniejszych antyoksydantów zwalcza wolne rodniki, które powodują uszkodzenia skóry, więc skutecznie zapobiega szkodliwym skutkom opalania. Beta-karoten - wakacyjny sprzymierzeniec!

Beta-karoten? Pierwsze skojarzenie – marchew. Jednak wybór bogatych w ten związek produktów jest dużo większy. Wystarczy wymienić chociażby: paprykę, pomidory, dynię, melona, ale też szpinak, brokuły i sałatę.

Beta-karoten to prowitamina A, co oznacza, że związek ten przekształca się w naszym organizmie w witaminę A – dbającą o nasz wzrok, układ odpornościowy i skórę. Oprócz ochrony przed słońcem, beta-karoten ma wiele innych pozytywnych dla zdrowia właściwości. Wykazano na przykład, że zmniejsza ryzyko raka piersi i jajnika u kobiet po menopauzie, hamuje rozwój zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), hamuje ataki astmy spowodowane wysiłkiem, a także wzmacnia mięśnie u starszych osób.

Dlaczego lepiej jeść produkty bogate w beta-karoten niż suplementy? Z zażywaniem beta-karotenu w kapsułkach trzeba uważać. Na przykład ze względu na szkodliwe połączenie tego składnika z dymem papierosowym. Zbyt duże dawki związku mogą u palaczy powodować raka płuc i prostaty. Zdecydowanie lepiej korzystać z naturalnych źródeł.

Świetnym zastrzykiem z beta-karotenu na słoneczne dni może być koktajl ze świeżego szpinaku, marchwi i soku pomarańczowego albo smoothie z mango, marchwi i mleka migdałowego. Pycha!

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Powiązane artykuły

Warzywa i owoce – kiedy wybierać eko?

Warzywa i owoce – tak przecież zdrowe – też mają swoje czarne charaktery. To najbardziej skażone pestycydami...
Warzywa i owoce – tak przecież zdrowe – też mają swoje czarne charaktery. To najbardziej skażone pestycydami produkty tworzące „parszywą dwunastkę”. Te, które figurują na czarnej liście, zdecydowanie lepiej kupować z upraw ekologicznych niż przemysłowych. Warto mieć te listę pod ręką na zakupach.

10 zasad bezpiecznego opalania

Z opalaniem jest tak: każdy wie, że jest szkodliwe, a jednak większość z nas nie wyobraża sobie bez niego...
Z opalaniem jest tak: każdy wie, że jest szkodliwe, a jednak większość z nas nie wyobraża sobie bez niego wakacji. Wrócić z urlopu bladym jak ściana? Nigdy! Dlatego właśnie mamy dla was 10 zasad zdrowego opalania – da się tak!

Oparzenia słoneczne

Uszkodzenia wywołane promieniowaniem słonecznym dzieli się na zmiany fizjologiczne u ludzi zdrowych,...
Uszkodzenia wywołane promieniowaniem słonecznym dzieli się na zmiany fizjologiczne u ludzi zdrowych, chorobowe u osób z nadwrażliwością na światło oraz zmiany chorobowe wywołane przewlekłym działaniem promieniowania słonecznego. Zmiany fizjologiczne obejmują odczyn rumieniowo-zapalny, czyli zaczerwienienie skóry, a także pęcherze...

Skóra na diecie

Chyba żadna z kobiet nie powie o swojej cerze, że jest idealna. Lista zarzutów jest długa: zbyt sucha,...
Chyba żadna z kobiet nie powie o swojej cerze, że jest idealna. Lista zarzutów jest długa: zbyt sucha, zbyt tłusta, z trądzikiem, skłonna do alergii. Nie wszystkich problemów można pozbyć się od ręki. Ale od ręki można zapewnić wsparcie swojej skórze, zmieniając dietę.