Przejdź do treści

Bezglutenowe kluseczki z dyni

Bezglutenowe kluseczki z dyni
Zdjęcie: Maia Sobczak | www.qmamkasze.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nie nudź się treningiem – wykorzystaj gumy
Lato z klimą. Jak przetrwać i nie zachorować?
Fot: Unsplash
PCOS a spożywanie węglowodanów. Dietetyczka „Keep Fit In Style” objaśnia, jak powinna wyglądać dieta
Kobiecość to dla mnie… Kaja Szulczewska, założycielka „Ciałopozytyw” i jej definicja kobiecości
Komar azjatycki dotrze do Polski? Już jedno ukłucie tego owada może zabić. Entomolog wyjaśnia, jak go rozpoznać

Pękata, biodrzasta i niesamowicie pomarańczowa. Dynia – gwiazda jesieni. Potrafi być raz ostra jak brzytwa, innym razem jedwabiście delikatna. Co powiecie na dyniowe kluseczki z tymiankiem?

Naturalnie słodka i lekko gorzkawa dynia dobrze się trawi, odżywia i nawilża organizm. Termicznie chłodna i neutralna, dobrze wpływa na żołądek, śledzionę i trzustkę. Dynia zawiera wiele witamin, między innymi A, B1, B2, PP, E czy C, składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez i potas. Jest bogata w białko, kwasy organiczne, pektyny i celulozę, ułatwiającą przesuwanie się treści pokarmowej, przez co zapobiega zaparciom. Ponieważ w smaku jest delikatnie gorzka, wpływa na wydzielanie żółci, czyli poprawę trawienia, oraz działa moczopędnie, skutecznie przeciwdziałając zastojom wody w organizmie. Swój obłędny kolor zawdzięcza zawartości beta-karotenu – im bardziej pomarańczowy okaz, tym jest go więcej.

Ugotowana lub upieczona jest lekkostrawna i odżywcza. Można z niej przyrządzić kremową zupę, chrupiące frytki, kluseczki, sabji czy ciasto. Można ją zamarynować. Jest wprost idealna dla dzieci, dziewczyn w ciąży czy po porodzie. Polecam ją osobom osłabionym lub o wrażliwym żołądku.

Jeśli chodzi o odmany, świetna jest niewielka hokkaido, którą można jeść razem z jej delikatną skórką. Wydrążone pestki trzeba oczyścić, podsuszyć i wykorzystać do ciastek czy kremu z fasoli. Są bardzo cenne i smaczne, działają przeciwpasożytniczo w dużo większym stopniu niż miąższ.

Najlepiej wybrać ekologiczne owoce, soczyście pomarańczowe i pachnące. Same się proszą o pieczenie z jabłkiem, w bułeczkach z cynamonem lub wymieszanie z mąką ryżową, tymiankiem i przygotowanie delikatnych zacierek bezglutenowych. Samo czytanie o tych kluseczkach nie wystarczy, trzeba je samemu zrobić. Uwaga, są tak dobre, że znikają w zastraszającym tempie!

Kluseczki dyniowe z tymiankiem

Składniki:

– 1/4 dyni hokkaido ugotowanej na parze
– szklanka i dwie łyżki mąki ryżowej
– szczypta świeżo zmielonego pieprzu
– szczypta soli różowej
– szczypta kurkumy
– łyżka świeżego tymianku

Ugotowaną dynię rozgniatam widelcem w misce, dodaję około szklankę mąki, przyprawy i świeże listki tymianku. Wszystko razem mieszam i wyrabiam rękoma ciasto. Nastawiam garnek z wodą.

Podsypuję drewnianą stolnicę lub dużą deskę mąką, oddzielam kawałek ciasta i w dłoniach roluję niewielkie wałeczki. Odkładam je na podsypaną mąkę. Gotuję aż wypłyną na wierzch, odcedzam łyżką i wykładam na talerz do przestygnięcia. Serwuję z odrobiną prawdziwego, wiejskiego masła i szczyptą wędzonej soli.

Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie Qma Kaszę: www.qmamkasze.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

Zainteresują cię również:

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy pewniak. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Ciasto czekoladowe

Zobacz przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Orientalna jesień! Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Chcesz popracować nad swoją odpornością? Tym możesz się wesprzeć!

7 świetnych pomysłów na dynię

Gruszkowe brownie bez pieczenia

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Risotto z dyni i szałwii

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Dynia dobrze nafaszerowana

Pieczona dynia Hokkaido

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru

Podwójnie dyniowa jesienna pizza

Wigilijne pierogi bezglutenowe

Wigilijne pierogi bezglutenowe

Dynia – dorodna dama

Dynia – dorodna dama