Przejdź do treści

Bób – wypróbuj przepis na pyszną sałatkę w tym warzywem

bób
Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zespół dziadka do orzechów – przyczyny, objawy, leczenie
Ciąża – objawy, kalendarz ciąży tydzień po tygodniu
Liczba przypadków zarażenia koronawirusem w Polsce przekroczyła milion
Liczba przypadków zarażenia koronawirusem w Polsce przekroczyła milion
Szczepionka na koronawirusa już dostępna w Wielkiej Brytanii. Dopuściła preparat jako pierwszy kraj na świecie
Wielka Brytania jako pierwsza na świecie dopuściła do użytku szczepionkę na koronawirusa stworzoną przez firmy Pfizer i BioNTech
Ellen Page już nie ma, jest Elliot. Aktor oznajmił, że jest transseksualnym mężczyzną. "Wreszcie kocham to, kim jestem"
Ellen Page już nie ma, jest Elliot. Aktor oznajmił, że jest transseksualnym mężczyzną. „Wreszcie kocham to, kim jestem”

W lipcowym koszyku zakupowym zabraknąć go nie może. Bób można po ugotowaniu skubać jako przekąskę, można też zrobić z niego pyszną sałatkę – z groszkiem i quinoa komponuje się znakomicie!

Warzywa strączkowe cieszą się latem zasłużoną popularnością, a wśród nich ważne miejsce zajmuje pyszny bób. Kupujcie go uważnie! Zwracajcie uwagę na jego wygląd – nasiona powinny być gładkie, nieprzebarwione (ciemne plamki są oznaką nieświeżości) i mieć naturalny, świeży zapach.

Młodziutki bób o jasnozielonych ziarnach można chrupać na surowo (również ze skórką) – w tej postaci świetnie nadaje się do wszelkich letnich sałatek. Ten starszy wymaga obróbki termicznej, jednak pamiętajmy, że im jest ona dłuższa, tym więcej wartości odżywczych bób straci. A ma ich niemało: zwłaszcza potasu i fosforu, ale także trochę wapnia i magnezu. Co prawda nie może się poszczycić zbyt dużą zawartością witamin – ale znajdziemy w nim z pewnością witaminy z grupy B, a wśród nich prawdziwy skarb (zwłaszcza dla przyszłych mam i kobiet w ciąży) – sporą dawkę kwasu foliowego (wit. B9).

 

Co prawda ugotowany bób w 100 g zawiera aż 110 kcal (uważajmy więc na zjadane ilości!), ale jednocześnie mało w nim tłuszczy, a sporo białka i łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Kulinarnie, bób jest bardzo wdzięcznym warzywem. Z jego wykorzystaniem przygotujemy szybkie makarony i risotto, zupy i sałatki, farsze do pierożków czy – idąc w kierunku kuchni arabskiej – zielony hummus na grzanki lub falafele. A jeśli mamy ochotę poleniuchować – po prostu ugotujmy go na parze lub w wodzie (najlepiej z kilkoma gałązkami świeżego kopru) i cieszmy się jego wspaniałym smakiem bez dodatków!

Nasza letnia propozycja z bobem w roli głównej to sałatka z bobu, groszku i quinoa.

Sałatka z bobu, groszku i quinoa

bób - przepis na sałatkę

Sałatka z bobu, groszku i quinoa. Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska |

Sałatka z bobu, groszku i quinoa – składniki na (3-4 os.)

– 500 g świeżego bobu
– ok. 100 g wyłuskanego groszku
– 100 g czarnego lub czerwonego quinoa
– garść świeżej mięty
– 3 łyżki oliwy extra vergine
– sok z 1 limonki
– sól, pieprz do smaku 

Sałatka z bobu, groszku i quinoa – przygotowanie

Gotujemy w garnku sporą ilość wody. Wrzucamy na wrzątek opłukany bób i blanszujemy 2-3 min. (od momentu ponownego wrzenia wody; bób powinien pozostać jędrny i chrupki). Następnie odcedzamy i od razu wrzucamy do bardzo zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

Quinoa wsypujemy na gęste sito i bardzo dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą – tak długo, aż woda przestanie być mętna. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 230 ml – objętościowo powinno być dwukrotnie więcej niż ziarenek) i gotujemy do wchłonięcia niemal całego płynu (ok. 10 min.) Zdejmujemy z ognia, solimy do smaku i pozastawiamy w cieple i pod przykryciem na kilka minut, aby ziarenka jeszcze mocniej napęczniały i wchłonęły resztę płynu.

W międzyczasie schłodzony bób wyłuskujemy z łupinek. Oliwę łączymy z sokiem z limonki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do miski bób, świeży groszek, quinoa oraz posiekaną miętę. Polewamy dressingiem i całość mieszamy. Podajemy od razu.

 

Małgorzata Dzięgielewska – zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Współpracuje z magazynami kulinarnymi. Jej blog Pieprz czy Wanilia odzwierciedla pasję i drobne (słodkie i wytrawne) przyjemności życia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?