Przejdź do treści

Bób – wypróbuj przepis na pyszną sałatkę w tym warzywem

bób
Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Płacząca dziewczyna na rękach mamy
Czy usuwanie migdałków obniża odporność? Jakie są alternatywy dla tego zabiegu? Odpowiada lekarz
Decyzja o ciąży / istockphoto
„Aborcja Bez Granic” będzie zapewniać porady oraz wsparcie kobietom potrzebującym aborcji. To międzynarodowa inicjatywa
dziecko pisze list do świętego mikołaja
6 pomysłów na słodki prezent dla dzieci zamiast sklepowych słodyczy. Podpowiada dietetyczka i naturoterapeutka
Krótka Instrukcja Obsługi Poronienia
Pomóż nam stworzyć Krótką Instrukcję Obsługi Poronienia
Żywa choinka / istockphoto
Czy na żywej choince mogą czaić się kleszcze albo inne owady? Prof. Stanisław Ignatowicz wyjaśnia

W lipcowym koszyku zakupowym zabraknąć go nie może. Bób można po ugotowaniu skubać jako przekąskę, można też zrobić z niego pyszną sałatkę – z groszkiem i quinoa komponuje się znakomicie!

Warzywa strączkowe cieszą się latem zasłużoną popularnością, a wśród nich ważne miejsce zajmuje pyszny bób. Kupujcie go uważnie! Zwracajcie uwagę na jego wygląd – nasiona powinny być gładkie, nieprzebarwione (ciemne plamki są oznaką nieświeżości) i mieć naturalny, świeży zapach.

Młodziutki bób o jasnozielonych ziarnach można chrupać na surowo (również ze skórką) – w tej postaci świetnie nadaje się do wszelkich letnich sałatek. Ten starszy wymaga obróbki termicznej, jednak pamiętajmy, że im jest ona dłuższa, tym więcej wartości odżywczych bób straci. A ma ich niemało: zwłaszcza potasu i fosforu, ale także trochę wapnia i magnezu. Co prawda nie może się poszczycić zbyt dużą zawartością witamin – ale znajdziemy w nim z pewnością witaminy z grupy B, a wśród nich prawdziwy skarb (zwłaszcza dla przyszłych mam i kobiet w ciąży) – sporą dawkę kwasu foliowego (wit. B9).

 

Co prawda ugotowany bób w 100 g zawiera aż 110 kcal (uważajmy więc na zjadane ilości!), ale jednocześnie mało w nim tłuszczy, a sporo białka i łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Kulinarnie, bób jest bardzo wdzięcznym warzywem. Z jego wykorzystaniem przygotujemy szybkie makarony i risotto, zupy i sałatki, farsze do pierożków czy – idąc w kierunku kuchni arabskiej – zielony hummus na grzanki lub falafele. A jeśli mamy ochotę poleniuchować – po prostu ugotujmy go na parze lub w wodzie (najlepiej z kilkoma gałązkami świeżego kopru) i cieszmy się jego wspaniałym smakiem bez dodatków!

Nasza letnia propozycja z bobem w roli głównej to sałatka z bobu, groszku i quinoa.

Sałatka z bobu, groszku i quinoa

bób - przepis na sałatkę

Sałatka z bobu, groszku i quinoa. Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska |

Sałatka z bobu, groszku i quinoa – składniki na (3-4 os.)

– 500 g świeżego bobu
– ok. 100 g wyłuskanego groszku
– 100 g czarnego lub czerwonego quinoa
– garść świeżej mięty
– 3 łyżki oliwy extra vergine
– sok z 1 limonki
– sól, pieprz do smaku 

Sałatka z bobu, groszku i quinoa – przygotowanie

Gotujemy w garnku sporą ilość wody. Wrzucamy na wrzątek opłukany bób i blanszujemy 2-3 min. (od momentu ponownego wrzenia wody; bób powinien pozostać jędrny i chrupki). Następnie odcedzamy i od razu wrzucamy do bardzo zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

Quinoa wsypujemy na gęste sito i bardzo dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą – tak długo, aż woda przestanie być mętna. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 230 ml – objętościowo powinno być dwukrotnie więcej niż ziarenek) i gotujemy do wchłonięcia niemal całego płynu (ok. 10 min.) Zdejmujemy z ognia, solimy do smaku i pozastawiamy w cieple i pod przykryciem na kilka minut, aby ziarenka jeszcze mocniej napęczniały i wchłonęły resztę płynu.

W międzyczasie schłodzony bób wyłuskujemy z łupinek. Oliwę łączymy z sokiem z limonki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do miski bób, świeży groszek, quinoa oraz posiekaną miętę. Polewamy dressingiem i całość mieszamy. Podajemy od razu.

 

Małgorzata Dzięgielewska – zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Współpracuje z magazynami kulinarnymi. Jej blog Pieprz czy Wanilia odzwierciedla pasję i drobne (słodkie i wytrawne) przyjemności życia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadaniowe ciastka jaglane

Wegańskie lody bakaliowe

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Miksujemy superfoods! Koktajl ze spiruliną

Koktajl ze spiruliną – miksujemy superfoods!

Pieczone zimowe owoce

Wegańskie karmelki – idealne na święta

brownie

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Fit dodatek do diety – kurkuma

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami. Wypróbuj jego zdrowszą wersję

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.