Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Borówkowy naleśnik z Finlandii

Borówkowy naleśnik z Finlandii
Zdjęcie: Marta Kornak | www.kornikwkuchni.pl
Borówka wysoka, znana jako borówka amerykańska, dotarła do Europy w latach trzydziestych poprzedniego stulecia i na dobre zadomowiła się na naszym kontynencie. Owocami z tego krzewu możemy cieszyć się praktycznie przez całe lato, dodając je na przykład do naleśnika według fińskiej receptury…

Borówka to raczej nie jest ten owoc, za którym tęsknimy całą zimę, jak za truskawkami czy malinami. A szkoda. Jeśli chodzi o zawartość przeciwutleniaczy, borówki nie mają sobie równych w zestawieniu z najpopularniejszymi owocami i warzywami. Jedzmy je więc, by usunąć wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie organizmu. Flawonoidy, kolejna grupa antyoksydantów, które zawierają te granatowe kulki, usprawniają połączenia w mózgu i ułatwiają regenerację neuronów. Dzięki nim nasz mózg jest bardziej sprawny, a pamięć lepsza! Borówki do swojej diety powinny też włączyć osoby zmagające się z wysokim poziomem złego cholesterolu - owoce te obniżają ciśnienie krwi. Wśród innych wymienianych zalet borówek jest ich wpływ na zapobieganie chorobom oczu, właściwości antynowotworowe oraz wspomaganie walki z rakiem już rozpoznanym. Warto wybierać borówki też z innego powodu – szklanka tych owoców zawiera tyle samo cukru co małe jabłko lub duża pomarańcza.

Pomysłów na borówki jest mnóstwo. Ale żeby nie było nudno, proponujemy podanie ich z pannukakku, czyli fińskim naleśnikiem z piekarnika.

Pannukakku – pieczony naleśnik z Finlandii

Zdjęcie: Marta Kornak | www.kornikwkuchni.pl

Składniki:

- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 25 g płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 450 ml mleka lub maślanki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g borówek

Przygotowanie:

Suche składniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól umieszczamy w misce. Jajka roztrzepujemy z miodem i mlekiem oraz olejem. Zalewamy suche składniki masą jajeczno-mleczną, miksujemy do powstania jednolitego, dość rzadkiego ciasta. Odstawiamy na kilka minut.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na jej dno borówki. Zalewamy ciastem i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut. Upieczony naleśnik powinien być sprężysty, patyczek wbity w jego środek powinien być suchy.

Pannukakku można zjeść na ciepło lub zimno, polane miodem, posypane cynamonem z kleksem jogurtu i świeżymi owocami.

 

Marta Kornakautorka bloga Kornik w kuchni, miłośniczka niebanalnych potraw, azjatyckich smaków i kolorów w kuchni. Piecze ciasta na zamówienia, a prawdziwy spokój daje jej pieczenie domowego chleba.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Sernik na zimno z borówkami

Gdy z nieba leje się żar, nawet przygotowanie ciepłego obiadu staje się wyzwaniem. A co dopiero zbliżenie...
Gdy z nieba leje się żar, nawet przygotowanie ciepłego obiadu staje się wyzwaniem. A co dopiero zbliżenie się do piekarnika… Jeśli macie ochotę na ciasto, nie musicie podgrzewać atmosfery w kuchni. Na ratunek przybywa sernik na zimno!

Wegańskie tarty z borówkami

Borówki amerykańskie, kuzynki naszych polskich jagód, to owocowy superpower! Mają wszystko, więc jedzcie,...
Borówki amerykańskie, kuzynki naszych polskich jagód, to owocowy superpower! Mają wszystko, więc jedzcie, póki są. W wegańskich tartach z kokosowym kremem smakują nieziemsko!

Obiad na różowo, czyli buraczkowe naleśniki

Uwielbiasz naleśniki? Te klasyczne z mąki pszennej nie są do końca zdrowe....
Uwielbiasz naleśniki? Te klasyczne z mąki pszennej nie są do końca zdrowe. Przygotuj z nami naleśniki buraczane! Nie tylko pięknie wyglądają, kuszą różowym kolorem, ale są też zdrowe. Ten obiad na pewno nie będzie nudny!

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem

Przemierzając w sierpniu targ warzywny, doprawdy trudno go pominąć. Jędrny, zwykle słusznych rozmiarów,...
Przemierzając w sierpniu targ warzywny, doprawdy trudno go pominąć. Jędrny, zwykle słusznych rozmiarów, z wyglądu przypomina nieco przerośniętą cukinię. Kabaczek. Do ryżowych naleśników, w towarzystwie dorodnych pomidorów, sprawdzi się znakomicie!