Przejdź do treści

Pannukakku – fiński pieczony naleśnik z borówkami. Można go jeść na ciepło i na zimno

borówki
Joanna Kosinska/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Facebook.com
„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie
Unsplash
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje

Borówka wysoka, znana jako borówka amerykańska, dotarła do Europy w latach trzydziestych poprzedniego stulecia i na dobre zadomowiła się na naszym kontynencie. Owocami z tego krzewu możemy cieszyć się praktycznie przez całe lato, dodając je na przykład do naleśnika według fińskiej receptury…

Borówka to raczej nie jest ten owoc, za którym tęsknimy całą zimę, jak za truskawkami czy malinami. A szkoda. Jeśli chodzi o zawartość przeciwutleniaczy, borówki nie mają sobie równych w zestawieniu z najpopularniejszymi owocami i warzywami. Jedzmy je więc, by usunąć wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie organizmu. Flawonoidy, kolejna grupa antyoksydantów, które zawierają te granatowe kulki, usprawniają połączenia w mózgu i ułatwiają regenerację neuronów. Dzięki nim nasz mózg jest bardziej sprawny, a pamięć lepsza! Borówki do swojej diety powinny też włączyć osoby zmagające się z wysokim poziomem złego cholesterolu – owoce te obniżają ciśnienie krwi. Wśród innych wymienianych zalet borówek jest ich wpływ na zapobieganie chorobom oczu, właściwości antynowotworowe oraz wspomaganie walki z rakiem już rozpoznanym. Warto wybierać borówki też z innego powodu – szklanka tych owoców zawiera tyle samo cukru co małe jabłko lub duża pomarańcza.

Pomysłów na borówki jest mnóstwo. Ale żeby nie było nudno, proponujemy podanie ich z pannukakku, czyli fińskim naleśnikiem z piekarnika.

Pannukakku – pieczony naleśnik z Finlandii

Borówkowy naleśnik.
Zdjęcie: Marta Kornak

Naleśnik z borówkami – składniki:

– 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 25 g płatków owsianych
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 450 ml mleka lub maślanki
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 200 g borówek

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Naleśnik z borówkami – przygotowanie:

Suche składniki – mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól umieszczamy w misce. Jajka roztrzepujemy z miodem i mlekiem oraz olejem. Zalewamy suche składniki masą jajeczno-mleczną, miksujemy do powstania jednolitego, dość rzadkiego ciasta. Odstawiamy na kilka minut. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na jej dno borówki. Zalewamy ciastem i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut. Upieczony naleśnik powinien być sprężysty, patyczek wbity w jego środek powinien być suchy.

Pannukakku można zjeść na ciepło lub zimno, polane miodem, posypane cynamonem z kleksem jogurtu i świeżymi owocami.

Marta Kornakautorka bloga Kornik w kuchni, miłośniczka niebanalnych potraw, azjatyckich smaków i kolorów w kuchni. Piecze ciasta na zamówienia, a prawdziwy spokój daje jej pieczenie domowego chleba.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!