Przejdź do treści

Botwina – różowa królowa

Botwina – różowa królowa
Sezon na botwinę rozpoczęty! Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek | Krew i mleko
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu
Jak być aktywną, nie chodząc na siłkę? Zdradzają Kasia Bigos i Andrzej Bogdał
5 największych kuchennych mitów
Twitter.com
W kobietach siła! 10-letnia alpinistka zdobyła siedmiotysięcznik. „To jak być królową świata” – mówi
Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Botwina, czyli burak podlotek, teraz kusi ze straganów, dumnie prężąc przepyszne zielono-różowe liście. Gwiazda chłodnika sprawdzi się idealnie w wiosennej sałatce z dojrzewającą szynką i kozim serem.

Kiedy na straganach na naszym krakowskim targu ‒ Kleparzu ‒ pojawia się botwina, przymykam oczy i na chwilę przenoszę się do dzieciństwa, do kuchni mojej Babci. Z pierwszej botwiny obowiązkowo musiał być chłodnik. Aromatyczny i gęsty od ogórków, koperku i pokrojonych w ćwiartki jajek. Potem dopiero przychodził czas na buzujący intensywną fuksją barszcz i wytrawny placek z buraczkami – specjalność nestorki rodu. Jeśli o botwinę chodzi, przyznaję, jestem wierna tradycji. Kiedy jednak nacieszę się różowymi zupami, przechodzę do eksperymentów.

Zarówno świeże, surowe liście, jak i bulwa tego pysznego warzywa wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała, korzystnie wpływają na pracę wątroby i poprawiają odporność organizmu. Poprawiają także jakość czerwonych krwinek, a co więcej ‒ wykazują iście magiczną moc łagodzenia zgagi i przykrych objawów „syndromu dnia poprzedniego”.

W tym roku nieodwołalnie stawiam na zdrowe sałatki! Ta, którą chcę wam zaproponować, jest moim niezaprzeczalnym hitem. Lekko zblanszowane buraczki idealnie komponują się ze słodkim, miodowym winegretem i delikatnie słonawą szynką długodojrzewającą. Dla przełamania wyrazisty, nieco ostry w smaku kozi ser feta o ciekawej strukturze, a wszystkie te pyszności na chrupiącej i odrobinę cierpkiej bazie z liści botwiny. Taki niskokaloryczny rarytas nie obciąży naszych żołądków, a z pewnością pozwoli docenić walory młodych buraczków w innej odsłonie!

Sałatka z botwiny i sera koziego (dla 2 osób)

botwina

Sałatka z botwiny i sera koziego. Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek | Krew i mleko

– 1 pęczek botwiny
– 100 g koziego sera feta
– 6 plastrów długo dojrzewającej szynki parmeńskiej
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki soku z cytryny
– ½ łyżeczki miodu
– sól i młotkowany czarny pieprz do smaku

Liście i łodyżki botwiny rwiemy na drobne kawałki. Buraczki kroimy w niezbyt cienkie plastry i gotujemy przez 5‒7 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Przygotowujemy sos. W soku z cytryny rozpuszczamy przyprawy, dodajemy miód, a następnie, ciągle mieszając trzepaczką, dolewamy cienką strugą oliwę. Ubijamy, aż płyn zacznie emulgować i tworzyć gęstą zawiesinę.

Na talerzach rozkładamy równą ilość liści botwiny, buraczków i plastrów długodojrzewającej szynki parmeńskiej. Posypujemy pokruszoną fetą i polewamy sosem.

Natalia Nowak-Bratek. Dumna i blada krakowianka; kiepska skrzypaczka. Zakochana w rocku i folklorze słowiańskim. Niewytłumaczalnie zafascynowana historią NRD i obaleniem komunizmu. Lubiąca gotować, muzykować (najlepiej ze swoją kapelą – Code Under) i fotografować. Walcząca o względną czystość języka. Z wykształcenia iranistka, pedagog i muzyk, obecnie próbująca swych sił w nauczaniu rytmiki, znająca się również (jak kura na pieprzu) na wizażu. Prowadzi bloga Krew i mleko.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy

Zainteresują cię również:

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami