Przejdź do treści

Botwina – różowa królowa

Botwina – różowa królowa
Sezon na botwinę rozpoczęty! Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek | Krew i mleko
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kiszona kapusta
Kiszona żywność pełna witamin. Powody, dla których warto kisić warzywa
Screen z kampanii Seni Lady
Ile tematów tabu mają kobiety po 30-tce? Zobacz fenomenalną reklamę, która mówi o problemach tysięcy Polek
Owsianka rządzi
Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej
Dorosła córka z matką
Jak wspierać mamę, która ma za wysoki cukier we krwi?
Przygotowywanie herbaty na przeziębienie z imbirem, miodem, czosnkiem, cytryną
Imbir na przeziębienie – jak go wykorzystać, aby skutecznie pozbyć się choroby?

Botwina, czyli burak podlotek, teraz kusi ze straganów, dumnie prężąc przepyszne zielono-różowe liście. Gwiazda chłodnika sprawdzi się idealnie w wiosennej sałatce z dojrzewającą szynką i kozim serem.

Kiedy na straganach na naszym krakowskim targu ‒ Kleparzu ‒ pojawia się botwina, przymykam oczy i na chwilę przenoszę się do dzieciństwa, do kuchni mojej Babci. Z pierwszej botwiny obowiązkowo musiał być chłodnik. Aromatyczny i gęsty od ogórków, koperku i pokrojonych w ćwiartki jajek. Potem dopiero przychodził czas na buzujący intensywną fuksją barszcz i wytrawny placek z buraczkami – specjalność nestorki rodu. Jeśli o botwinę chodzi, przyznaję, jestem wierna tradycji. Kiedy jednak nacieszę się różowymi zupami, przechodzę do eksperymentów.

Zarówno świeże, surowe liście, jak i bulwa tego pysznego warzywa wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała, korzystnie wpływają na pracę wątroby i poprawiają odporność organizmu. Poprawiają także jakość czerwonych krwinek, a co więcej ‒ wykazują iście magiczną moc łagodzenia zgagi i przykrych objawów „syndromu dnia poprzedniego”.

W tym roku nieodwołalnie stawiam na zdrowe sałatki! Ta, którą chcę wam zaproponować, jest moim niezaprzeczalnym hitem. Lekko zblanszowane buraczki idealnie komponują się ze słodkim, miodowym winegretem i delikatnie słonawą szynką długodojrzewającą. Dla przełamania wyrazisty, nieco ostry w smaku kozi ser feta o ciekawej strukturze, a wszystkie te pyszności na chrupiącej i odrobinę cierpkiej bazie z liści botwiny. Taki niskokaloryczny rarytas nie obciąży naszych żołądków, a z pewnością pozwoli docenić walory młodych buraczków w innej odsłonie!

Sałatka z botwiny i sera koziego (dla 2 osób)

botwina

Sałatka z botwiny i sera koziego. Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek | Krew i mleko

– 1 pęczek botwiny
– 100 g koziego sera feta
– 6 plastrów długo dojrzewającej szynki parmeńskiej
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki soku z cytryny
– ½ łyżeczki miodu
– sól i młotkowany czarny pieprz do smaku

Liście i łodyżki botwiny rwiemy na drobne kawałki. Buraczki kroimy w niezbyt cienkie plastry i gotujemy przez 5‒7 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Przygotowujemy sos. W soku z cytryny rozpuszczamy przyprawy, dodajemy miód, a następnie, ciągle mieszając trzepaczką, dolewamy cienką strugą oliwę. Ubijamy, aż płyn zacznie emulgować i tworzyć gęstą zawiesinę.

Na talerzach rozkładamy równą ilość liści botwiny, buraczków i plastrów długodojrzewającej szynki parmeńskiej. Posypujemy pokruszoną fetą i polewamy sosem.

Natalia Nowak-Bratek. Dumna i blada krakowianka; kiepska skrzypaczka. Zakochana w rocku i folklorze słowiańskim. Niewytłumaczalnie zafascynowana historią NRD i obaleniem komunizmu. Lubiąca gotować, muzykować (najlepiej ze swoją kapelą – Code Under) i fotografować. Walcząca o względną czystość języka. Z wykształcenia iranistka, pedagog i muzyk, obecnie próbująca swych sił w nauczaniu rytmiki, znająca się również (jak kura na pieprzu) na wizażu. Prowadzi bloga Krew i mleko.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Ziemniak – pieczony, ale inaczej

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana. Wiemy jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Pomidorowa raz!

Zupa pomidorowa raz!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji doskonale wzmocni odporność organizmu

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Domowa chałwa

Domowa chałwa

Risotto z dyni i szałwii

Risotto z dyni i szałwii – idealne danie na wzmocnienie organizmu

Pieczemy kasztany pod zdrową kruszonką

Domowy ketchup

Przepis na domowy ketchup. Pyszny i bez dodatku sztucznych barwników!

Pizza z dynią

Podwójnie dyniowa jesienna pizza. Zachwyca nie tylko kolorem, ale również delikatnością!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

Makaron orkiszowy – poznaj jego właściwości i wypróbuj świetny przepis

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

3 razy wrap

Znudziły ci się zwykłe kanapki? Zrób sobie wrapy. Proponujemy 3 niebanalne przepisy

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Chora trzustka – gdzie boli? Przyczyny i objawy chorób trzustki

grupy inwalidzkie - człowiek na wózku inwalidzkim

Grupy inwalidzkie – rodzaje i przywileje. Dlaczego już nie nadaje się grup inwalidzkich?