Przejdź do treści

Brokuły – gotowane tracą to, co najcenniejsze!

Mycie brokułów / istock
Mycie brokułów / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Świerzbiączka - objawy i przyczyny
Świerzbiączka – objawy i przyczyny
Testy na alergię / istock
Czy to na pewno alergia?
Ciepłe mleko na bezsenność?
Ciepłe mleko na bezsenność?
5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku
5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku
Brudne dziecko to szczęśliwe dziecko - dlaczego warto pozwolić dziecku się brudzić?
Brudne dziecko to szczęśliwe dziecko – dlaczego warto pozwolić dziecku się brudzić?

Surowe brokuły to nie jest to, co kocham najbardziej. Ale naukowcy odradzają, by je gotować – brokuły tracą wtedy niestety przeciwzapalne i przeciwnowotworowe właściwości. Ale jest sposób na to, by nie zmuszać się do jedzenia surowizny, a jednocześnie zachować cenne składniki.

Brokuły – właściwości

Czemu w ogóle piszę o tych warzywach? Bo brokuły są niestety w naszej kuchni niedoceniane. A są bardzo zdrowe. Poza tym nie do końca wiemy, jak je przygotowywać, aby nie zmarnować ich potencjału.

Czas na parę naukowych faktów. Brokuły zawierają sulforafan – od lat specjaliści potwierdzają, że chroni on przed uszkodzeniami wywołanymi przez infekcje bakteryjne, zmniejszając ryzyko wrzodów żołądka oraz raka. Co więcej, znane są badania mówiące o pozytywnym wpływie na ryzyko raka piersi, raka płuc (u palaczy) oraz chorób serca. A badacze z Cambridge Univeristy Hospitals udowodnili, że brokuły mogą chronić nawet przed rakiem prostaty.

Brokuły – w jaki sposób je gotować?

Jednak, aby brokuły mogły działać właśnie w ten sposób, niezbędny jest aktywny enzym zawarty w surowym warzywie – mirozynaza. Ten jednak ginie, jeśli gotujecie brokuły zbyt długo. Najlepiej jest po prostu co najwyżej sparzyć warzywa, jeśli chcemy zachować to, co najcenniejsze.

Wiem. Ciężko przełknąć prawie surowe brokuły. Dlatego warzywa można ugotować i zjeść z innymi produktami zawierającymi mirozynazę. Jenna Cramer z University of Illinois, która prowadziła badania na ten temat, przekonuje: gotujcie brokuły, ale jedzcie je np. z kiełkami brokułów – te zawierają sporo mirozynazy. Wnioski ze swoich badań opublikowała w Nutrition and Cancer. Mirozynazę znajdziecie również w innych warzywach kapustowatych.

Jeśli oprócz smaku liczy się dla was coś więcej, warto poświęcić trochę uwagi temu, co podpowiadają specjaliści. Smacznego!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Artykuły spożywcze - koronawirus

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

czosnek

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Przestańmy robić zakupy na zasadzie „zastaw się, a postaw się” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

5 naturalnych źródeł kwasu foliowego

Gotowanie: temperatura najzdrowsza dla serca

W jakiej temperaturze najlepiej przygotowywać posiłki, by przysłużyć się swojemu sercu?

Witamina D - jak przyjmować i czego unikać?

Witamina D – jak przyjmować i czego unikać?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Ciasta z... warzywami

Ciasta z… warzywami. Poznaj trzy proste przepisy!

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny / istock

Czym różni się indeks glikemiczny od ładunku glikemicznego? Dietetyczka tłumaczy

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Chleb

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od „Moja dietetyka”

dziewczyna w w rzepaku

Kwitnące pola rzepaku robią furorę w sieci. Czy wiesz, jaką furorę rzepak zrobi na twoim talerzu?

Choroby układu pokarmowego - najczęstsze dolegliwości bakteryjne i wirusowe

Choroby układu pokarmowego – najczęstsze dolegliwości bakteryjne i wirusowe

Dieta na trądzik / pexels

Czym powodowane są problemy z trądzikiem? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz ma dla nas odpowiedź

Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia

Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia

Jakie są główne problemy Polaków związane z odżywianiem?

Jakie są główne problemy Polaków związane z odżywianiem? Odpowiada dietetyczka

Dieta SIRT to popularna dieta Adele – na czym polega jej fenomen?

Dieta SIRT to popularna dieta Adele – na czym polega jej fenomen?

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Głód jest nam potrzebny

Zdrowe odżywanie. „Głód jest nam potrzebny” – mówi dietetyczka Marta Świtek

Selen a choroba Hashimoto. Dlaczego warto suplementować ten pierwiastek? Tłumaczy farmaceutka

Badania hormonalne u kobiet / rawpixel

Dietetyczka kliniczna o wynikach badań hormonalnych. Na co zwraca uwagę?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?