Przejdź do treści

Brokuły – gotowane tracą to, co najcenniejsze!

Brokuły – gotowane tracą to, co najcenniejsze!
Sulforafan zawarty w brokułach ma działanie przeciwzapalne. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

Surowe brokuły to nie jest to, co kocham najbardziej. Ale naukowcy odradzają, by je gotować – brokuły tracą wtedy niestety przeciwzapalne i przeciwnowotworowe właściwości. Ale jest sposób na to, by nie zmuszać się do jedzenia surowizny, a jednocześnie zachować cenne składniki.

Czemu w ogóle piszę o tych warzywach? Bo brokuły są niestety w naszej kuchni niedoceniane. A są bardzo zdrowe. Poza tym nie do końca wiemy, jak je przygotowywać, aby nie zmarnować ich potencjału.

Czas na parę naukowych faktów. Brokuły zawierają sulforafan – od lat specjaliści potwierdzają, że chroni on przed uszkodzeniami wywołanymi przez infekcje bakteryjne, zmniejszając ryzyko wrzodów żołądka oraz raka. Co więcej, znane są badania mówiące o pozytywnym wpływie na ryzyko raka piersi, raka płuc (u palaczy) oraz chorób serca. A badacze z Cambridge Univeristy Hospitals udowodnili, że brokuły mogą chronić nawet przed rakiem prostaty.

Jednak, aby brokuły mogły działać właśnie w ten sposób, niezbędny jest aktywny enzym zawarty w surowym warzywie – mirozynaza. Ten jednak ginie, jeśli gotujecie brokuły zbyt długo. Najlepiej jest po prostu co najwyżej sparzyć warzywa, jeśli chcemy zachować to, co najcenniejsze.

Wiem. Ciężko przełknąć prawie surowe brokuły. Dlatego warzywa można ugotować i zjeść z innymi produktami zawierającymi mirozynazę. Jenna Cramer z University of Illinois, która prowadziła badania na ten temat, przekonuje: gotujcie brokuły, ale jedzcie je np. z kiełkami brokułów – te zawierają sporo mirozynazy. Wnioski ze swoich badań opublikowała w Nutrition and Cancer. Mirozynazę znajdziecie również w innych warzywach kapustowatych.

Jeśli oprócz smaku liczy się dla was coś więcej, warto poświęcić trochę uwagi temu, co podpowiadają specjaliści. Smacznego!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

„Kobiecość to nie tylko wewnętrzna siła, chęć życia, dążenie do celu, ale i momentami łzy, które sprawiają, że jesteśmy silniejsze”. „Życie po raku” w cyklu HZ: „Kobiecość to dla mnie…”

soja

Soja i mięso w diecie zwiększają ryzyko raka? Odpowiada lekarka Magdalena Jutrzenka

Jędrne piersi to zdrowe piersi! Zobacz, jak je zbadać, by uniknąć błędów

Rower – poznaj 7 powodów, dlaczego warto na niego wsiąść

Kobiety bez kompleksów, nowe podejście do hejtu i historyczne fotografie. Sprawdź, czym zachwycił nas kwiecień

Agnieszka Witkowicz-Matolicz

Agnieszka Witkowicz-Matolicz: nie lubię mówić o “walce z rakiem”, ale leczenie to moment, kiedy trzeba zawalczyć o siebie, swoje zdrowie i komfort życia w przyszłości

Paulina Buczek

„Jak dokonasz czegoś takiego, to czujesz, że nie ma dla ciebie rzeczy niemożliwych” – mówi Paulina Buczek, która po chemioterapii ruszyła w samotną podróż motocyklem po Europie

„Jeżeli pacjentka bardzo chce żyć, to i medycyna jest bezsilna” – krakowskie Amazonki dzielą się swoimi doświadczeniami z rakiem piersi

Janina Ochojska choruje na raka piersi. Na Twitterze opublikowała poruszające nagranie

Michał Sadzewicz

„Obowiązkiem jest wziąć się w garść i zrobić porządek z tą chorobą”. Jak wspierać kobiety chore na raka piersi i jak samemu szukać pomocy? Rozmawiamy z Michałem Sadzewiczem

Jane Fonda

Jane Fonda o walce z rakiem piersi. „Przeszłam mastektomię. Pod suknią musiałam ukryć bandaże”

Wskaźniki śmiertelności z powodu nowotworów maleją. „Jesteśmy w stanie wyleczyć ok. 60 proc. przypadków” – mówi onkolog

Krótka Instrukcja Obsługi Raka Piersi. Zobacz relację z warsztatów

Ministerstwo Zdrowia odwraca się od kobiet! Zaproszenia na cytologię i mammografię nie zostaną wznowione

Pożegnaliśmy luty. Co się działo ważnego, na co zwróciliśmy uwagę, co nas poruszyło, czyli podsumowanie miesiąca

Pomóż nam zmienić to, jak rozmawiamy o raku piersi

kobiety z różową wstążką

Pomóż nam zmienić postrzeganie kobiet chorych na raka piersi. Podziel się swoją historią!

Krótka Instrukcja Obsługi Raka Piersi – za nami drugie spotkanie

Desery

Szefowie kuchni kontra rak piersi. Pink Pudding Challenge promuje zdrowe jedzenie i zapobiega nowotworom

„Długo unikałam słów, że mam raka piersi. Przecież mam dopiero 24 lata”. Maja Gołębiewska o swojej chorobie

Powiedz „piersi” – ratuj życie. Kto się wstydzi tego słowa?

Pozytywne ilustracje podsumowujące 2018 rok

10 książek o zdrowiu, po które warto sięgnąć w 2019 roku

10 rzeczy, za które pokochają cię twoje piersi