Przejdź do treści

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado

Brownie z batatem
Przepis na brownie z batatów. Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya

Czy można pogodzić czekoladowy smak i rozpływającą się w ustach konsystencję ze zdrową dietą? Oczywiście, że tak. Wystarczy upiec brownie z wykorzystaniem batatów oraz bogatego w zdrowe tłuszcze awokado. Naturalny miód z powodzeniem zastąpi biały cukier, a ciemne kakao nada wypiekowi pyszny, czekoladowy smak.

Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, a w Europie były znane jeszcze przed pojawieniem się ziemniaków. Ich nazwa – słodkie ziemniaki (od ang. sweet potatos) – jest myląca, bo tak naprawdę te dwa warzywa nie są ze sobą w żaden sposób spokrewnione.

To jedne z najbardziej odżywczych i wartościowych warzyw. Mają mało kalorii (ok. 85 kcal na 100 g), niski indeks glikemiczny i dużo błonnika. Nawet spora zawartość skrobi nie jest problemem, bo enzymy zawarte w bulwie, całkowicie ją rozkładają. Słodkie ziemniaki to doskonałe źródło magnezu, potasu i wapnia. Mogą poszczycić się największą spośród warzyw zawartością witaminy E, która przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz korzystnie wpływa między innymi na kondycję serca i płodność. Poza tym w batatach znajdziemy witaminę A, C, B2 i PP, a także beta karoten, który nadaje im piękny, pomarańczowy kolor.

Z batatów można przygotowań pyszne, mocno czekoladowe brownie.

Brownie z batatów i awokado

Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste

Składniki:

– 700 g batatów
– 1 dojrzałe awokado
– 2 jajka
– 2-3 łyżki miodu
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 5-6 łyżek ciemnego niesłodzonego kakao

Bataty dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do zimnej, lekko osolonej wody i gotujemy przez 20-30 minut, aż będą miękkie. Rozgniatamy na gładkie puree i zostawimy do wystygnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 180° C. Wykładamy papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Obieramy awokado i miksujemy za pomocą blendera z puree z batatów. Wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz miód. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka, a wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie łączymy z masą.

Gotową masę wlewamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy przez 40-50 minut. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

 

Gosia Łaniak – Absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

5 naturalnych źródeł cynku

Justyna Markowska

Pięć posiłków dziennie? Psychodietetyk obala ten mit

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach

Jak się odchudzać, mając 30, 40, 50 i więcej lat?