Przejdź do treści

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami
Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Makijaż jest główną przyczyną trądziku lub problemów skórnych u ponad 30 proc. moich pacjentek”. Kosmetolożka o wpływie makijażu na naszą skórę
„Pielęgnujemy twarz, kremujemy nogi, szorujemy pięty – a piersi?” – pytają dermatolożki i tłumaczą, jak powinnaś dbać o skórę piersi
Dieta dla zdrowych stawów
Zadbaj o stawy. Sprawdź, które produkty im sprzyjają, a które szkodzą
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!
Nie nudź się treningiem – wykorzystaj gumy

Czerwiec to doskonały moment na urozmaicenie swojego jadłospisu. W końcu do dyspozycji mamy pełen wachlarz świeżych warzyw i owoców. Wśród kalafiorów, brokułów i truskawek pojawia się również bób. Sprawdź, jak w prosty sposób wzbogacić dietę o wartościowe białko, w szczególności na diecie wegetariańskiej.

Ugotowanym bobem możesz zajadać się prosto z miski, ale możesz również przyrządzić z niego miętowo-cytrynową pastę, zupę krem lub nadziać nim pierogi. Dzisiaj jednak proponujemy chrupiące grzanki podane z bobem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. To świetna sezonowa przekąska idealna na wieczory ze znajomymi!

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Zdjęcie: erVegan

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami – składniki:

– 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
– kilka sztuk suszonych pomidorów z zalewy
– 3 łyżki pestek dyni
– połówka cytryny
– garść świeżej mięty
– 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
– 1 ząbek czosnku
– mała biała cebula
– kilka kromek dobrego chleba na grzanki
– pieprz

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami – przygotowanie

Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek z 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów. Następnie dodaj pestki dyni oraz posiekane suszone pomidory i podpraż całość na złoto. Bób posiekaj i skrop sokiem z połówki cytryny. Do bobu dodaj kolejno zawartość patelni i porządnie wymieszaj, ugniatając widelcem masę, aż składniki się połączą. Na koniec wrzuć posiekaną miętę i dopraw całość do smaku pieprzem i solą. Kromki chleba podgrzej na ciepłej patelni i nakładaj na nie masę z bobu. Na koniec posyp grzanki posiekaną miętą.

 

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Pary homoseksualne są rodzicami bardzo odpowiedzialnymi. Ich miłość jest taka sama jak heteroseksualnych rodziców. Ale mają więcej niepokoju” – mówi psychoterapeutka Agnieszka Gudzowaty

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

Zainteresują cię również:

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Stopy kobiety na plaży

„Zdrowa stopa to coś więcej, niż wrośnięty paznokieć czy nieestetyczny wygląd”. O tym, dlaczego klapki latem to kiepski wybór, mówi podolożka

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

6 pułapek wakacji all inclusive

6 pułapek wakacji all inclusive. Nie daj się zwieść małym pokusom, bo one rujnują twój całoroczny wysiłek

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!