Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym
Zdjęcie: erVegan

Burak może być słodki, słony, twardy, miękki lub gładki jak purée. Dodając do tego jego właściwości prozdrowotne - uzyskujemy totalną bombę kulinarną. Również na chrupiącej bagietce ze szpinakiem i z migdałowym twarożkiem smakuje bombowo!

Swój niesamowicie piękny kolor burak zawdzięcza antocyjanom - barwnikom z tej samej grupy co te, które znajdziemy w czerwonym winie. To bardzo popularne w Polsce warzywo korzeniowe nie tylko wzmacnia naszą odporność, ale także chroni przed nowotworami. Dzięki dużej dawce azotanów buraki potrafią regulować ciśnienie krwi, co szczególnie ważne dla osób z nadciśnieniem, ale także dla sportowców, gdyż zwiększają one tolerancję wysiłku.

Doceniwszy buraka, możecie przygotować z niego pyszne burgery, odżywczy koktajl, ciasteczka albo chrupiącą bruschettę z serkiem migdałowym. Do dzieła!

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraki w wersji śniadaniowej. Zdjęcie: erVegan

Składniki:

- 2 średnie czerwone buraki
- 1-2 bagietki
- garść  szpinaku
- tymianek, oregano
- pół szklanki migdałów
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz 

Migdały zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Po tym czasie przepłucz je, zalej wrzątkiem na 15 minut i obierz ze skórki. Zblenduj z dodatkiem soku z cytryny na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Masę przełóż na czystą gazę i mocno odciśnij z nadmiaru wody, tworząc z niej kulę. Odstaw do lodówki. Serek możesz przygotować nawet 2-3 dni wcześniej i pozostawić go do fermentacji – przybierze wtedy charakterystyczny kwaskowaty smak.

Buraki porządnie umyj pod bieżącą wodą, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Mogą być lekko al dente.

Buraki pokrój w małą kostkę. Przygotuj glazurę, dokładnie mieszając ocet, syrop z agawy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 szczypty soli i odrobinę pieprzu. W małym rondlu podgrzej buraki razem z glazurą i duś je na średnim ogniu aż do wyparowania płynów, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i pieprzem.

Bagietkę pokrój skośnie na małe kanapeczki i podsmaż na patelni grillowej z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek, aż zbrązowieją. Na każdej ułóż liść lub dwa szpinaku, następnie łyżkę buraków i odrobinę migdałowego twarożku. Dodaj świeże zioła i oprósz pieprzem. Smacznego!

 

 

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
glupianazwa zapytał(a) 22 marca 2015
Pytanie dotyczy artykułu Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym
czy można czymś zastąpić syrop z agawy?

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Burak awansuje

Karierę, jaką ostatnio robi burak na talerzach, można by śmiało porównać do kariery Nikodema Dyzmy na...
Karierę, jaką ostatnio robi burak na talerzach, można by śmiało porównać do kariery Nikodema Dyzmy na salonach. O ile jednak Dyzma na salonach znalazł się przypadkiem, o tyle burak robi furorę całkowicie zasłużenie. Sprawdźcie 3 przepisy z burakiem w roli głównej.

Batonik zbożowy - to się da zrobić!

Podjadanie pomiędzy posiłkami, nocne wycieczki do lodówki czy jedzenie byle czego w pośpiechu. Brzmi...
Podjadanie pomiędzy posiłkami, nocne wycieczki do lodówki czy jedzenie byle czego w pośpiechu. Brzmi znajomo? Zamiast łapać sklepowego batona, złapcie coś sensownego. Samodzielnie przygotowane zbożowe batoniki można wsuwać bez skrupułów.

Smaki mamy w genach

Niektórzy nie mogą znieść kolendry. Dlaczego? „No bo przecież smakuje jak mydło…”. Absurd? Nie! Za to,...
Niektórzy nie mogą znieść kolendry. Dlaczego? „No bo przecież smakuje jak mydło…”. Absurd? Nie! Za to, jak odbieramy smaki, odpowiedzialne są geny. Zobaczcie, czego jeszcze genetycy dowiedzieli się o naszych kubkach smakowych. To zaskakujące!

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Kolejna odsłona jesiennej bruschetty ‒ w roli głównej warzywa korzeniowe. Wykorzystamy marchewki, seler...
Kolejna odsłona jesiennej bruschetty ‒ w roli głównej warzywa korzeniowe. Wykorzystamy marchewki, seler i pietruszkę i udowodnimy, że ich kariera nie musi kończyć się w zupie.