Przejdź do treści

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Chrupiący orgazm!

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym
Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zdarzyło ci się płakać po seksie? Nie ty jedna. Skąd to się bierze? Wyjaśnia ekspert
Freepik.com
Dzielisz albo kruszysz tabletki? Nie wszystkie wolno! Farmaceutka Anna Wyrwas tłumaczy, dlaczego to takie ważne
www.istockphoto.com
Twoje dziecko lubi bawić się nad wodą? Uważaj! „Utopić się można w talerzu zupy!” – przypomina lekarka Marta Bik-Tavares
kobieta opala się
Przyłóż plasterek pomidora na poparzone miejsce. Oparzenia słoneczne – jak możemy sobie pomóc?
„Odłącz się”, nie wszystko jest online. Mądra kampania we wrocławskim MPK

Burak może być słodki, słony, twardy, miękki lub gładki jak purée. Dodając do tego jego właściwości prozdrowotne – uzyskujemy totalną bombę kulinarną. Również na chrupiącej bagietce ze szpinakiem i z migdałowym twarożkiem smakuje bombowo!

Swój niesamowicie piękny kolor burak zawdzięcza antocyjanom – barwnikom z tej samej grupy co te, które znajdziemy w czerwonym winie. To bardzo popularne w Polsce warzywo korzeniowe nie tylko wzmacnia naszą odporność, ale także chroni przed nowotworami. Dzięki dużej dawce azotanów buraki potrafią regulować ciśnienie krwi, co szczególnie ważne dla osób z nadciśnieniem, ale także dla sportowców, gdyż zwiększają one tolerancję wysiłku.

 

Doceniwszy buraka, możecie przygotować z niego pyszne burgery, odżywczy koktajl, ciasteczka albo chrupiącą bruschettę z serkiem migdałowym. Do dzieła!

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraki w wersji śniadaniowej. Zdjęcie: erVegan

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym – składniki:

– 2 średnie czerwone buraki
– 1-2 bagietki
– garść  szpinaku
– tymianek, oregano
– pół szklanki migdałów
– sok z połówki cytryny
– 3 łyżki octu winnego
– 2 łyżki syropu z agawy
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz 

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym – przygotowanie:

Migdały zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Po tym czasie przepłucz je, zalej wrzątkiem na 15 minut i obierz ze skórki. Zblenduj z dodatkiem soku z cytryny na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Masę przełóż na czystą gazę i mocno odciśnij z nadmiaru wody, tworząc z niej kulę. Odstaw do lodówki. Serek możesz przygotować nawet 2-3 dni wcześniej i pozostawić go do fermentacji – przybierze wtedy charakterystyczny kwaskowaty smak.

Buraki porządnie umyj pod bieżącą wodą, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Mogą być lekko al dente.

Buraki pokrój w małą kostkę. Przygotuj glazurę, dokładnie mieszając ocet, syrop z agawy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 szczypty soli i odrobinę pieprzu. W małym rondlu podgrzej buraki razem z glazurą i duś je na średnim ogniu aż do wyparowania płynów, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i pieprzem.

Bagietkę pokrój skośnie na małe kanapeczki i podsmaż na patelni grillowej z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek, aż zbrązowieją. Na każdej ułóż liść lub dwa szpinaku, następnie łyżkę buraków i odrobinę migdałowego twarożku. Dodaj świeże zioła i oprósz pieprzem. Smacznego!

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

barbara pasek

„Gdybym po kolejnym ataku przestała szukać odpowiedzi, to skończyłoby się to śmiercią” – Barbara Pasek o swoich zmaganiach z boreliozą

„Pary homoseksualne są rodzicami bardzo odpowiedzialnymi. Ich miłość jest taka sama jak heteroseksualnych rodziców. Ale mają więcej niepokoju” – mówi psychoterapeutka Agnieszka Gudzowaty

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

Zainteresują cię również:

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!