Przejdź do treści

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym
Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
tabletki na dłoni
Pigułka na samotność wkrótce w aptekach?
Polskie nastolatki uważają się za grube. Badania pokazują co innego
Ginekolog Michał Lipa o tym, jak i kiedy można ocenić długość i wagę dziecka
Chemioterapia: kobiety silniej odczuwają skutki niż mężczyźni
Mama Ginekolog: nie sprawdzajcie w ulotkach, czy dany lek można stosować w trakcie karmienia piersią

Burak może być słodki, słony, twardy, miękki lub gładki jak purée. Dodając do tego jego właściwości prozdrowotne – uzyskujemy totalną bombę kulinarną. Również na chrupiącej bagietce ze szpinakiem i z migdałowym twarożkiem smakuje bombowo!

Swój niesamowicie piękny kolor burak zawdzięcza antocyjanom – barwnikom z tej samej grupy co te, które znajdziemy w czerwonym winie. To bardzo popularne w Polsce warzywo korzeniowe nie tylko wzmacnia naszą odporność, ale także chroni przed nowotworami. Dzięki dużej dawce azotanów buraki potrafią regulować ciśnienie krwi, co szczególnie ważne dla osób z nadciśnieniem, ale także dla sportowców, gdyż zwiększają one tolerancję wysiłku.

Doceniwszy buraka, możecie przygotować z niego pyszne burgery, odżywczy koktajl, ciasteczka albo chrupiącą bruschettę z serkiem migdałowym. Do dzieła!

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraki w wersji śniadaniowej. Zdjęcie: erVegan

Składniki:

– 2 średnie czerwone buraki
– 1-2 bagietki
– garść  szpinaku
– tymianek, oregano
– pół szklanki migdałów
– sok z połówki cytryny
– 3 łyżki octu winnego
– 2 łyżki syropu z agawy
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz 

Migdały zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Po tym czasie przepłucz je, zalej wrzątkiem na 15 minut i obierz ze skórki. Zblenduj z dodatkiem soku z cytryny na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Masę przełóż na czystą gazę i mocno odciśnij z nadmiaru wody, tworząc z niej kulę. Odstaw do lodówki. Serek możesz przygotować nawet 2-3 dni wcześniej i pozostawić go do fermentacji – przybierze wtedy charakterystyczny kwaskowaty smak.

Buraki porządnie umyj pod bieżącą wodą, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Mogą być lekko al dente.

Buraki pokrój w małą kostkę. Przygotuj glazurę, dokładnie mieszając ocet, syrop z agawy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 szczypty soli i odrobinę pieprzu. W małym rondlu podgrzej buraki razem z glazurą i duś je na średnim ogniu aż do wyparowania płynów, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i pieprzem.

Bagietkę pokrój skośnie na małe kanapeczki i podsmaż na patelni grillowej z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek, aż zbrązowieją. Na każdej ułóż liść lub dwa szpinaku, następnie łyżkę buraków i odrobinę migdałowego twarożku. Dodaj świeże zioła i oprósz pieprzem. Smacznego!

 

 

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Wegański pasztet krok po kroku

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową

Pasta… bezjajeczna!

Wegańska pasta bezjajeczna

Morelowe batoniki mocy

Morelowe batoniki mocy

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Faszerowane bataty

Faszerowane bataty

Bakłażan nieźle nadziany

Bakłażan nieźle nadziany