Przejdź do treści

Buraczany krem w towarzystwie miętowego pesto i aksamitnej śmietanki z fety

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
chrapanie
Kilka faktów o chrapaniu. Sprawdź, czy to dotyczy twojego chłopaka albo ciebie
Wirus opryszczki, którego mamy prawie wszyscy. Wiesz o nim wszystko?
grzybica stop
Grzybica paznokci – jakie są jej przyczyny? Czy domowe sposoby są skuteczne?
Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?
Masz zaburzenia lękowe? Wydaje ci się, że nie jesteś nikomu potrzebna? Zobacz ilustracje, które powinna zobaczyć każda osoba z problemami zdrowia psychicznego

Burak jest wyjątkowy nie tylko ze względu na smak i kolor, ale również ze względu na swoje bogactwo wartości odżywczych. Nasza propozycja to rozgrzewający buraczany krem. Połączenie pieczonych buraków z miętowym pesto nada wyjątkowego aromatu, a dla załagodzenia smaku – aksamitna śmietanka z fety. Brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Spróbuj sama!

Buraki warto jeść z wielu względów. Zawierają mnóstwo witamin, np. A i C oraz wiele witamin z grupy B. Są bogate w żelazo, potas, cynk, bor, lit, kobalt, miedź, rubid, cez i magnez. Oprócz tego zawierają kwas foliowy, karoten, białka i cukry. Mało tego. Buraki pomagają w walce z rakiem. Mogą być wsparciem w leczeniu nadciśnienia i chorób układu sercowo-naczyniowego. Warzywa te warto jeść podczas anemii, to dzięki wysokiej zawartości żelaza. Są polecane w przypadku chorób związanych z żołądkiem. Poprawiają samopoczucie i kondycję. Są świetne dla osób odchudzających się ‒ przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt na słodycze oraz zawierają sporo błonnika. Na buraki muszą jednak uważać osoby chore na cukrzycę.

Zupa z pieczonych buraków z miętowym pesto i „śmietaną” z fety

przepis na krem z buraków

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki (na 2-4 porcje, w zależności od wielkości):

– 4 średnie buraki
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 1 ząbek czosnku
– szczypta soli
– 1 łyżka soku z cytryny

na śmietankę z fety:

– ok. 50 g fety
– 3-4 łyżki dowolnego mleka

na miętowe pesto:

– garść świeżej mięty
– 1 łyżka oleju słonecznikowego
– 4 łyżki orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni
– 2 łyżki płatków kokosowych, uprażonych na suchej patelni

Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy 1 godzinę w 200 st. C. Po upieczeniu, gdy nieco przestygną, obieramy je ze skórki i kroimy w niewielkie cząstki. W garnku o grubym dnie roztapiamy olej i podsmażamy na nim czosnek, dodajemy buraki, sól i mieszamy. Zalewamy wodą do 2 cm nad powierzchnię buraków i gotujemy 15 minut na niedużym ogniu. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Miksujemy buraki na gładki krem (jeśli jest za gęsty, można dolać wody – wedle uznania).

Gdy zupa się gotuje, przygotowujemy pesto miętowe, ucierając w moździerzu miętę z olejem (można ją zmiksować). Przygotowujemy też śmietankę z fety, miksując ser z mlekiem na gładką masę.

Zupę przelewamy do miseczek, ozdabiamy łyżką śmietany z fety, pesto, posypujemy orzechami i kokosem. Podajemy na ciepło.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

Zainteresują cię również:

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Przepis na witaminowe koktajle usprawniające pracę mózgu

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Przepis na indyjskie sataje z tempehu

Spaghetti z cukinii z figami

Bezmięsny obiad! Makaron z cukinii w towarzystwie fig

Szparag daje radę!

Sezon na szparagi! Wypróbuj 3 smaczne i niezwykle proste przepisy ze szparagami w roli głównej

Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami. Dasz się skusić?

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Jedzenie na stole

Święta bez jaj, czyli Wielkanoc na diecie wegańskiej

Jaglany mazurek lekko tropikalny

Wielkanocny mazurek z kokosem, mango i limonką

Crumble, czyli deser z… selerem!

Crumble, czyli deser z… selerem!

Zdrowe panierki – chrupiąca przyjemność

Chrup, chrup pora!

Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą

Masz ochotę na pierogi? Spróbuj w zdrowszej wersji: orkiszowe z kiszoną kapustą

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego