Przejdź do treści

Buraczany krem w towarzystwie miętowego pesto i aksamitnej śmietanki z fety

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta z tuatuażami i kolczykami
Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Piercerka tłumaczy, dlaczego to jest zły pomysł
Ania Starmach / Purella
Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać
Owsianka w insulinooporności / istock
7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności
Probiotyki – czy mogą wpływać na naszą psychikę? Wyjaśnia psychiatra Joanna Adamiak
Olej z czarnuszki i ziarno z czarnuszki na łyżeczce
Olej z czarnuszki pomoże przy problemach z zatokami i alergią? Wyjaśnia farmaceuta znany jako Pan Tabletka

Burak jest wyjątkowy nie tylko ze względu na smak i kolor, ale również ze względu na swoje bogactwo wartości odżywczych. Nasza propozycja to rozgrzewający buraczany krem. Połączenie pieczonych buraków z miętowym pesto nada wyjątkowego aromatu, a dla załagodzenia smaku – aksamitna śmietanka z fety. Brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Spróbuj sama!

Buraki warto jeść z wielu względów. Zawierają mnóstwo witamin, np. A i C oraz wiele witamin z grupy B. Są bogate w żelazo, potas, cynk, bor, lit, kobalt, miedź, rubid, cez i magnez. Oprócz tego zawierają kwas foliowy, karoten, białka i cukry. Mało tego. Buraki pomagają w walce z rakiem. Mogą być wsparciem w leczeniu nadciśnienia i chorób układu sercowo-naczyniowego. Warzywa te warto jeść podczas anemii, to dzięki wysokiej zawartości żelaza. Są polecane w przypadku chorób związanych z żołądkiem. Poprawiają samopoczucie i kondycję. Są świetne dla osób odchudzających się ‒ przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt na słodycze oraz zawierają sporo błonnika. Na buraki muszą jednak uważać osoby chore na cukrzycę.

Zupa z pieczonych buraków z miętowym pesto i „śmietaną” z fety

przepis na krem z buraków

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki (na 2-4 porcje, w zależności od wielkości):

– 4 średnie buraki
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 1 ząbek czosnku
– szczypta soli
– 1 łyżka soku z cytryny

na śmietankę z fety:

– ok. 50 g fety
– 3-4 łyżki dowolnego mleka

na miętowe pesto:

– garść świeżej mięty
– 1 łyżka oleju słonecznikowego
– 4 łyżki orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni
– 2 łyżki płatków kokosowych, uprażonych na suchej patelni

Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy 1 godzinę w 200 st. C. Po upieczeniu, gdy nieco przestygną, obieramy je ze skórki i kroimy w niewielkie cząstki. W garnku o grubym dnie roztapiamy olej i podsmażamy na nim czosnek, dodajemy buraki, sól i mieszamy. Zalewamy wodą do 2 cm nad powierzchnię buraków i gotujemy 15 minut na niedużym ogniu. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Miksujemy buraki na gładki krem (jeśli jest za gęsty, można dolać wody – wedle uznania).

Gdy zupa się gotuje, przygotowujemy pesto miętowe, ucierając w moździerzu miętę z olejem (można ją zmiksować). Przygotowujemy też śmietankę z fety, miksując ser z mlekiem na gładką masę.

Zupę przelewamy do miseczek, ozdabiamy łyżką śmietany z fety, pesto, posypujemy orzechami i kokosem. Podajemy na ciepło.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

Maja Bohosiewicz / Instagram

Maja Bohosiewicz podzieliła się z fankami sekretem swojej szczupłej sylwetki. „Stara, cudów nie ma…” – pisze aktorka

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

jajko

5 produktów zmniejszających apetyt

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

zupa w proszku

Potrawy z proszku – czy wiesz, co jest w ich składzie? Nie będziesz zadowolona

talerz zdrowego jedzenia

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

Kobieta je jedzenie z pudełka

Jesz tylko dwa lub trzy posiłki dziennie? Dietetyczka tłumaczy, czy to problem

Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch

Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna? Skąd ją czerpać? Odpowiada dietetyczka

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Ocet jabłkowy / istockphoto.com

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Agata i Maciek z „Zielonych Koktajli” mają ciekawy przepis… less waste!

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Bakłażan a serce. Bakłażan a anemia. Bakłażan a odchudzanie.

Bakłażany – 5 powodów, dla których warto je jeść

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

marchewki

Beta-karoten kojarzy ci się z marchewką? Słusznie! Ale czy znasz jego dobroczynne działanie na organizm?

Podjadanie między posiłkami / unsplash.com

Podjadasz między posiłkami? Dietetyczka Anna Reguła wie, dlaczego

Jedzenie na mieście / istockphoto.com

Jadasz na mieście? Dietetyczka przestrzega przed złymi decyzjami, które mogą zrujnować twoją sylwetkę

Trendy kulinarne 2020 / istockphoto.com

Co będziemy jeść w nadchodzącym roku? Znamy najnowsze trendy kulinarne. Nam się podoba!

8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach

8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach

unsplash.com

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Odpowiadamy!

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

8 sposobów na podniesienie libido

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?