Przejdź do treści

Buraczkowy detoks

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
michał domaszewski
Dr Michał Domaszewski: nie bójmy się odpoczywać, kiedy chorujemy
selma blair
Selma Blair o stwardnieniu rozsianym: miałam symptomy od lat, ale nie były traktowane poważnie
surfująca dziewczyna
Szykuje się wielka zmiana w sporcie? Równa płaca dla kobiet i mężczyzn
Kampania Fundacji Arena i Świat
Pomalowały swoje piersi, aby przypomnieć kobietom o badaniach
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!

Jeśli na widok resztek wielkanocnego żurku czy sernika robi się wam słabo, zaserwujcie sobie odtrutkę w postaci miseczki pysznej zupy z pieczonych buraków. Dorzućcie do niej prażone płatki kokosowe, kilka przyrumienionych orzechów laskowych. Dopieśćcie całość łyżką miętowego pesto i „śmietanką” z fety, a wasze kubki smakowe oszaleją z radości.

Żurki, mazurki, baby i jajka to już przeszłość. Nawet jeśli staraliście się skomponować w miarę lekkie i zdrowe menu wielkanocne, nawet jeśli każdego dnia wyciągaliście rodzinę na spacer albo nawet przejażdżkę rowerową, wasze brzuchy mogą odczuwać świąteczne zmęczenie. Przyda się im coś odświeżającego i w miarę lekkiego. Coś, co ucieszy oczy i podniebienie. Zupa z pieczonych buraków sprawdzi się idealnie!

Zupa z pieczonych burakó z miętowym pesto i "śmietaną" z fety

przepis na krem z buraków

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki (na 2-4 porcje, w zależności od wielkości):

– 4 średnie buraki
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 1 ząbek czosnku
– szczypta soli
– 1 łyżka soku z cytryny

na śmietankę z fety:

– ok. 50 g fety
– 3-4 łyżki dowolnego mleka

na miętowe pesto:

– garść świeżej mięty
– 1 łyżka oleju słonecznikowego
– 4 łyżki orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni
– 2 łyżki płatków kokosowych, uprażonych na suchej patelni

Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy 1 godzinę w 200 st. C. Po upieczeniu, gdy nieco przestygną, obieramy je ze skórki i kroimy w niewielkie cząstki. W garnku o grubym dnie roztapiamy olej i podsmażamy na nim czosnek, dodajemy buraki, sól i mieszamy. Zalewamy wodą do 2 cm nad powierzchnię buraków i gotujemy 15 minut na niedużym ogniu. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Miksujemy buraki na gładki krem (jeśli jest za gęsty, można dolać wody – wedle uznania).

Gdy zupa się gotuje, przygotowujemy pesto miętowe, ucierając w moździerzu miętę z olejem (można ją zmiksować). Przygotowujemy też śmietankę z fety, miksując ser z mlekiem na gładką masę.

Zupę przelewamy do miseczek, ozdabiamy łyżką śmietany z fety, pesto, posypujemy orzechami i kokosem. Podajemy na ciepło.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Sposób na czarny bez

Pieczone zimowe owoce

Muesli – szczęście w proszku

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zdrowe panierki – chrupiąca przyjemność

Zdrowe panierki – chrupiąca przyjemność

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Festiwal makaronów: makaron sojowy

Przepis na makaron sojowy

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron orkiszowy

Festiwal makaronów: makaron orkiszowy

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Festiwal makaronów: makaron pszenny

3 x kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki