Przejdź do treści

Buraczany krem w towarzystwie miętowego pesto i aksamitnej śmietanki z fety

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
istockphoto.com
Masz trądzik? Wszystkiemu winne może być to, co jesz!
Beata Pawlikowska
Beata Pawlikowska: myślałam, że jestem więźniem swojego ciała i nie podobało mi się to, że podlegam miesięcznemu cyklowi
istockphoto.com
Zakażenie wirusem HPV może dotyczyć nawet co drugiej aktywnej seksualnie osoby. Jak się przed nim chronić?
istockphoto.com
Wróciłaś z urlopu, a na twojej skórze pojawiło się więcej znamion i piegów? Sprawdź, czy nie są groźne
żywność w supermarkecie
Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

Burak jest wyjątkowy nie tylko ze względu na smak i kolor, ale również ze względu na swoje bogactwo wartości odżywczych. Nasza propozycja to rozgrzewający buraczany krem. Połączenie pieczonych buraków z miętowym pesto nada wyjątkowego aromatu, a dla załagodzenia smaku – aksamitna śmietanka z fety. Brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Spróbuj sama!

Buraki warto jeść z wielu względów. Zawierają mnóstwo witamin, np. A i C oraz wiele witamin z grupy B. Są bogate w żelazo, potas, cynk, bor, lit, kobalt, miedź, rubid, cez i magnez. Oprócz tego zawierają kwas foliowy, karoten, białka i cukry. Mało tego. Buraki pomagają w walce z rakiem. Mogą być wsparciem w leczeniu nadciśnienia i chorób układu sercowo-naczyniowego. Warzywa te warto jeść podczas anemii, to dzięki wysokiej zawartości żelaza. Są polecane w przypadku chorób związanych z żołądkiem. Poprawiają samopoczucie i kondycję. Są świetne dla osób odchudzających się ‒ przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt na słodycze oraz zawierają sporo błonnika. Na buraki muszą jednak uważać osoby chore na cukrzycę.

Zupa z pieczonych buraków z miętowym pesto i „śmietaną” z fety

przepis na krem z buraków

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki (na 2-4 porcje, w zależności od wielkości):

– 4 średnie buraki
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 1 ząbek czosnku
– szczypta soli
– 1 łyżka soku z cytryny

na śmietankę z fety:

– ok. 50 g fety
– 3-4 łyżki dowolnego mleka

na miętowe pesto:

– garść świeżej mięty
– 1 łyżka oleju słonecznikowego
– 4 łyżki orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni
– 2 łyżki płatków kokosowych, uprażonych na suchej patelni

Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy 1 godzinę w 200 st. C. Po upieczeniu, gdy nieco przestygną, obieramy je ze skórki i kroimy w niewielkie cząstki. W garnku o grubym dnie roztapiamy olej i podsmażamy na nim czosnek, dodajemy buraki, sól i mieszamy. Zalewamy wodą do 2 cm nad powierzchnię buraków i gotujemy 15 minut na niedużym ogniu. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Miksujemy buraki na gładki krem (jeśli jest za gęsty, można dolać wody – wedle uznania).

Gdy zupa się gotuje, przygotowujemy pesto miętowe, ucierając w moździerzu miętę z olejem (można ją zmiksować). Przygotowujemy też śmietankę z fety, miksując ser z mlekiem na gładką masę.

Zupę przelewamy do miseczek, ozdabiamy łyżką śmietany z fety, pesto, posypujemy orzechami i kokosem. Podajemy na ciepło.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Chłodnik z kukurydzy z nutą kokosową

Ciasteczka owsiane „czekośliwka”. Smakują obłędnie!

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Przepis na witaminowe koktajle usprawniające pracę mózgu

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Przepis na indyjskie sataje z tempehu

Spaghetti z cukinii z figami

Bezmięsny obiad! Makaron z cukinii w towarzystwie fig

Szparag daje radę!

Sezon na szparagi! Wypróbuj 3 smaczne i niezwykle proste przepisy ze szparagami w roli głównej

Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami. Dasz się skusić?

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Jedzenie na stole

Święta bez jaj, czyli Wielkanoc na diecie wegańskiej

Jaglany mazurek lekko tropikalny

Wielkanocny mazurek z kokosem, mango i limonką