Przejdź do treści

Burak – legalny dopalacz. Dlaczego osoby aktywne fizycznie powinny wprowadzić go do diety?

Burak - legalny dopalacz. Dlaczego osoby aktywne fizycznie powinny wprowadzić go do diety? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Burak jest jednym z najzdrowszych warzyw a sok z buraka został wpisany na listę legalnych suplementów dla sportowców. Jest silnym antyoksydantem i pomaga w stanach zapalnych organizmu.

Burak świetny dla sportowców?

O buraku na Hello Zdrowie napisaliśmy już chyba wszystko… Więc dla przypomnienia tylko piguła: buraki są bogate w kwas foliowy i manganowy. Zielone liście są bogate w witaminę A (127% RDA), C (50% RDA) i K (500% RDA). Poza tym zawierają wapń, żelazo, magnez, potas, miedź, magnez, siarkę, dwutlenek krzemu i choliny. Dodatkowo sok buraczany jest silnym antyoksydantem, pomaga w stanach zapalnych organizmu oraz ma właściwości grzybobójcze.

Ale dlaczego buraki szczególnie poleca się sportowcom? Bo zawierają dużą ilość nieorganicznych azotanów. Ich funkcją jest rozszerzanie naczyń krwionośnych podczas ruchu. Dzięki temu tlen może wędrować szybciej i bez przeszkód. Przeprowadzone na Uniwersytecie Exeter badanie także na to wskazuje.

Zadziwiające wyniki badania

W badaniu wzięli w nich udział kolarze, którzy przed testami pili 500 ml soku z buraka zawierającego 700 mg naturalnie występujących azotanów. Badanie trwało sześć dni i było przeprowadzone na ergometrze rowerowym. Dla porównania stworzono grupę kontrolną, której podawano placebo. Po badaniu okazało się, że grupa sportowców pijących sok z buraka pracowała średnio o 16% dłużej, a ich ciśnienie krwi w spoczynku było niższe.

I tak burak nasz pospolity doczekał się laurów! Od niedawna dopisano go do grupy A w klasyfikacji WADA (World Anti-Doping Agency), w którym znajdują się odżywki i substancje szczególne (i całkiem legalnie) polecane sportowcom. Pamiętajcie, że nie tylko burak jest tu superbohaterem. Ogólnie dieta bogata w duże ilości warzyw może poprawić funkcjonowanie układu krążenia. Wszystko to ze względu na wysoką zawartość azotanów. Znajdziecie je także w szpinaku, selerze, warzywach liściastych, koperku, porze oraz pietruszce.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: